Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου

 

Αναβάθμιση της Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή.

 

Σύμφωνα με το Νόμο 5179 (ΦΕΚ 26 τ.Α’/20.02.2025) το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που ιδρύθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3136/1955 (Α΄ 35), μετονομάζεται σε «Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου»

Σκοπός της Σχολής

Σκοπός της Σχολής είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών της στη μαρμαροτεχνία και η προπαρασκευή τους, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συναφούς καλλιτεχνικού αντικειμένου.

Εισαγωγή στη Σχολή – Πρόγραμμα σπουδών

1. Στη Σχολή εισάγονται υποψήφιοι οι οποίοι κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή αλλοδαπής και οι οποίοι, κατά παρέκκλιση του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), επιτυγχάνουν σε ειδικές εξετάσεις. Οι εν λόγω εξετάσεις διεξάγονται στις  εγκαταστάσεις της Σχολής και περιλαμβάνουν υποχρεωτική δια ζώσης εξέταση των υποψηφίων φοιτητών σε καλλιτεχνική δεξιότητα στη μαρμαροτεχνία και γραπτή και προφορική εξέταση σε επιλεγμένα θέματα.

2. Οι σπουδές στη Σχολή είναι τριετείς, διαιρούνται σε έξι (6) εξάμηνα σπουδών και καταλήγουν στην απόκτηση πτυχίου μαρμαροτεχνίας επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.). Κάθε εξάμηνο σπουδών  πιστώνεται με είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Για να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο σπουδαστής πρέπει, σωρευτικά, να έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη φοίτησης και να έχει συγκεντρώσει εκατόν είκοσι (120) ECTS.

3. Κάθε σχολικό έτος, έως τρεις (3) απόφοιτοι της Σχολής, κατά σειρά επιτυχίας, δύνανται να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή σε άλλα Τμήματα ή Σχολές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής που έχουν ως αντικείμενο τις Καλές Τέχνες. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να κατατάσσονται σε Α.Ε.Ι. συναφούς καλλιτεχνικής ειδικότητας με τον τίτλο αποφοίτησής τους, κατόπιν συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις του ν. 3404/2005 (Α΄ 260).

4. Στη Σχολή μπορούν να φοιτούν και σπουδαστές, στους οποίους χορηγούνται υποτροφίες λόγω του ιδιαίτερου ταλέντου τους, στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου».

Επαγγελματικά και λοιπά δικαιώματα

1. Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, σε έργα αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ως ΔΕ Μαρμαροτεχνίτες σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 79 του π.δ. 4/2018 (Α΄ 7), να εργάζονται ως εξειδικευμένοι Μαρμαροτεχνίτες και να εκτελούν παραγγελίες έργων γλυπτικής, συναφών με το αντικείμενό τους, όπως έργα για νεκροταφεία ή τάφους, διακοσμήσεις σε εκκλησίες, προτομές, ανδριάντες, ορθομαρμαρώσεις.

2. Οι απόφοιτοι της Σχολής δύνανται να αιτηθούν την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εφόσον έχουν διετή καλλιτεχνική δραστηριότητα επιπλέον της τριετούς φοίτησής τους στη Σχολή, με αναλογική εφαρμογή της διαδικασίας των παρ. 2, 3 και 5 του άρθρου 4 του ν. 1218/1981 (Α΄ 289).

3. Οι απόφοιτοι της Σχολής που έχουν γίνει δεκτοί στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος , δύνανται να λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τα λοιπά μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στην περίπτωση βράβευσης ή επιλογής από την Επιτροπή Διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκε το έργο τους.

Το επίσημο site της Σχολής:  Tinos Art School – Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ