{0222} : Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος)

το άρθρο ενημερώθηκε στις :  11/11/2023

Πανεπιστημίου Αιγαίου

 Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας  & Διοίκησης (Χίος)

Έδρα :

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 41, 82100 Χίος

Τηλέφωνο: 22710 35402, 22710 35400,  Fax : 22710 35499 E-mail: tmod_gram_foit@aegean.gr

Σκοπός του τμήματος : 

Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ανήκει στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Τμήμα βρίσκεται στη Χίο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001. Είναι πολυτεχνικό τμήμα, οι απόφοιτοι είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, και η διάρκεια των σπουδών είναι πενταετής.

Το Τμήμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της Νέας Οικονομίας με σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Νέας Εποχής καθώς και στην έρευνα και προαγωγή της τεχνογνωσίας στους τομείς της: α). Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) β). Μηχανικής της Διοίκησης (Engineering Management).

Οι προαναφερόμενοι τομείς αποτελούν χώρους στους οποίους διεισδύουν όλο και περισσότεροι «νέου τύπου» μηχανικοί. Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης προσβλέπει στο να καλύψει αυτό το κενό της αγοράς εργασίας με στελέχη με πολύπλευρη εκπαίδευση, ικανά τα ανταποκριθούν άμεσα όχι μόνο στις τεχνικές, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές και διοικητικές απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος, το Πρόγραμμα Σπουδών σχεδιάστηκε ώστε, ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με την αποπεράτωση των σπουδών του, να είναι ένας ικανότατος μηχανικός και επαγγελματίας. Οι επαρκείς γνώσεις Πληροφορικής, Επιχειρησιακής Έρευνας, Διοίκησης, Οικονομίας και Στατιστικής, θα συντελέσουν στη διαμόρφωσή του ως επιστήμονα και ως πλήρως καταρτισμένου μηχανικού – στελέχους επιχείρησης / εργοστασίου. Έτσι ο απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης θα έχει μπροστά του ένα ευρύ επαγγελματικό ορίζοντα. Θα μπορεί να σταδιοδρομήσει, σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων, χρηματιστηριακές εταιρείες και σε πολλές επιχειρηματικές μονάδες ως οικονομοτεχνικός σύμβουλος και διευθυντής. Ο απόφοιτος του τμήματος θα καταρτίζεται άριστα ώστε ως μηχανικός να έχει επιπροσθέτως εξειδικευμένες οικονομικές και διοικητικές γνώσεις.

Όσοι επιθυμούν ακαδημαϊκή καριέρα θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε πολλές περιοχές και κυρίως σε Financial Engineering, Logistics, Manufacturing Systems Engineering, Information Systems και Management Engineering.

Το Πρόγραμμα Σπουδών  υποστηρίζει τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: α). Κατεύθυνση I: Χρηματοοικονομική Μηχανική β). Κατεύθυνση IΙ: Μηχανική της Διοίκησης. Η επιλογή της κατεύθυνσης γίνεται στο 3 έτος (7ο εξάμηνο). 

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 141967/Ζ1 (ΦΕΚ 4376 τ.Β΄/02.10.2018) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Διαφορικός & Ολοκληρωτικός Λογισμός, Φυσική, Μεθοδολογία Προγραμματισμού Η/Υ, Μηχανολογικό Σχέδιο & Χρήση Η/Υ, Τεχνική Μηχανική-Στατική, Γενική Χημεία, Ηλεκτρικά Κυκλώματα , Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Πιθανότητες για Μηχανικούς, Τεχνική Μηχανική – Αντοχή Υλικών, Αριθμητική Ανάλυση, Στατιστική για Μηχανικούς, Γραμμικός Προγραμματισμός, Τεχνολογία Παραγωγής, Στοχαστικές Διαδικασίες, Στοιχεία Μηχανών, Θερμοδυναμική, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Μη-Γραμμικός Προγραμματισμός, Ρευστομηχανική, Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Έλεγχος Ποιότητας, Μάρκετινγκ, Θέματα Προστασίας Περιβάλλοντος, Δίκτυα Παραγωγής, Ανάλυση Επενδυτικών Αποφάσεων, Μελέτη-Σχεδίαση με Χρήση Η/Υ (CAD), Εργονομία, Υδροδυναμικές και Θερμικές Μηχανές, Συστήματα Ελέγχου, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Μαθηματικός Χρημ/κός Λογισμός, Προσομοίωση, Ρομποτική, Οργάνωση Παραγωγής & Προγραμματισμός Έργων, Στρατηγικός Προγραμματισμός, Τεχνολογική Πρόβλεψη, Μοντελοποίηση Επιχειρησιακών Διαδικασιών, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :   

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Ο Μηχανικός Οικονομίας  & Διοίκησης :

  • Έχει πολλές δυνατότητες απασχόλησης σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το είδος των προϊόντων που κατασκευάζουν.
  • Οι αρμοδιότητές του είναι διοικητικές και ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διοίκηση συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής, την ανάπτυξη και διοίκηση πληροφορικών συστημάτων, πολυμέσων, τηλεματικών εφαρμογών, καθώς και ηλεκτρονικού εμπορίου, με το σχεδιασμό προϊόντων με Η/Υ, με την εφοδιαστική (logistics), τη μελέτη και το σχεδιασμό ρομποτικών εγκαταστάσεων, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, την οργάνωση συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, τη μελέτη συμπεριφοράς καταναλωτών και το τεχνολογικό μάρκετινγκ.
  • Τα ιδιωτικά γραφεία και οι εταιρείες συμβούλων οργάνωσης προσλαμβάνουν μηχανικούς παραγωγής που συμμετέχουν στην εκπόνηση μελετών σχεδιασμού και χωροταξίας εργοστασίων, οργάνωσης αποθηκών και διακίνησης υλικών, πληροφορικών συστημάτων προγραμματισμού και ελέγχου παραγωγής, τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας επενδύσεων.
  • Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, υπουργείο Εθνικής Άμυνας κ.ά.) διαθέτουν τμήματα μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας, στα οποία οι μηχανικοί παραγωγής έχουν όλα τα εφόδια για να εργαστούν.
  • Δυνατότητες απασχόλησης υπάρχουν και σε άλλους οργανισμούς (π.χ. τράπεζες), που διατηρούν συχνές συναλλαγές με βιομηχανικές επιχειρήσεις.
  • Μπορεί να εργαστεί και ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού φοιτήσει στην Παιδαγωγική Σχολή της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ο  πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης έχει:

  • Ως κύρια δραστηριότητα του την ενασχόληση με την τεχνολογία της παραγωγής και τη διοίκηση – διαχείριση των μονάδων παραγωγής είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες.
  • Τα εφόδια ως στέλεχος ή ελεύθερος επαγγελματίας να προετοιμάσει και να προχωρήσει στην επιστημονική λήψη αποφάσεων μετά από εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης (στατιστική θεώρηση) και πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων (δυναμική θεώρηση). Ο Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης καλύπτει ανάγκες που η σύγχρονη κοινωνία και παραγωγή δημιουργούν.

Δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες :

  • Προγραμματισμός και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση ρυθμών παραγωγής, κατανομή εργασιών, έλεγχος αποθεμάτων, κατανομή επισκευαστικών πόρων, προγραμματισμός συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, κατανομή πρώτων υλών και άλλες συγγενείς δραστηριότητες.
  • Έρευνα σχεδιασμός και αυτοματοποίηση της κατασκευής πάσης φύσης προϊόντων, με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Χωροθέτηση της μονάδας παραγωγής. Ως μονάδα παραγωγής νοείται το εργοστάσιο ή η μονάδα παροχής υπηρεσιών, για τη χωροθέτηση της οποίας λαμβάνονται υπόψη τεχνικοί οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Ενδοεπιχειρησιακή χωροταξία και σχεδίαση των επιμέρους συστημάτων παραγωγής. Ως σχεδίαση συστημάτων παραγωγής νοείται η βελτιστοποίηση της θέσης των μηχανημάτων (και εν γένει των σταθμών παραγωγής) χωρίς να αγνοείται και η παράμετρος «ανθρώπινο δυναμικό».
  • Επιστημονική προετοιμασία λήψης αποφάσεων ή / και άσκηση επιστημονικής διοίκησης σε οποιοδήποτε διοικητικό – τεχνικό σύστημα δημοσιές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και οργανισμοί και βιομηχανικές μονάδες.
  • Χρονικός και τεχνικο-οικονομικός προγραμματισμός έργων.
  • Μελέτες πάσης φύσεως που αφορούν την οργάνωση επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματική άσκηση διοίκησης.
  • Μελέτες ανάλυσης αγοράς και προώθησης προϊόντων με επιστημονικές μεθόδους.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής.
  • Μελέτες που αφορούν στην ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας.
  • Δυνατότητα εγγραφής του στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Μελετών, για τα αντίστοιχα έργα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 149 (ΦΕΚ 193 τ.Α΄/13.12.2017) οι απόφοιτοι του τμήματος «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ09 Οικονομολόγων.

Τέλος, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου  με απόφαση της ολομέλειας της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με την οποία εγκρίνεται η εγγραφή των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) στο Τ.Ε.Ε. Στη συνέχεια θα προσδιοριστεί η βασική ειδικότητα στην οποία θα εντάσσονται οι απόφοιτοι και απόφοιτες του ΤΜΟΔ, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα λάβουν.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Επίσης, σύμφωνα με τo Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας  και Διοίκησης (Κατεύθυνση I:  Χρηματοοικονομική Μηχανική)  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, που σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως οικονομολόγοι ή ως λογιστές, αν αυτό επιθυμούν.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά Επαγγέλματα:

Επιπλέον βίντεο του τμήματος (ιστορίες αποφοίτων):  εδώ

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0222

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  150 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Μαθηματικά: 25 %

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Μαθηματικά : 25 %

Πληροφορική : 25 %

Οικονομία  : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Μηχανολογίας β) Πληροφορικής  γ) Διοίκησης και Οικονομίας δ) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 12.125

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.700

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.500

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 13.225

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ