Τεχνολόγος Ιατρικών Οργάνων

Ορισμός: Ο τεχνολόγος ιατρικών οργάνων έχει ως αντικείμενο εργασίας τον έλεγχο, τη συντήρηση και επισκευή των ιατρικών οργάνων και συσκευών διάγνωσης και θεραπείας με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία τους.

Περιγραφή: Οι κυριότερες εργασίες του τεχνολόγου ιατρικών οργάνων είναι η συναρμολόγηση όλων των ιατρικών οργάνων και των συσκευών διάγνωσης και θεραπείας, ο προληπτικός έλεγχος και συντήρηση των μηχανημάτων, η επισκευή των οργάνων και η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών για την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Επίσης, η σύνταξη προδιαγραφών για προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών που αφορά προμήθεια ιατρικών οργάνων, η προώθηση της διαδικασίας, η παραλαβή και ο ποιοτικός έλεγχος μηχανημάτων. Στα πλαίσια της εργασίας του τεχνολόγου περιλαμβάνονται ακόμη η εκπαίδευση νέων επαγγελματιών και η ενημέρωση και προώθηση των πωλήσεων ιατρικών μηχανημάτων των εμπορικών εταιρειών.

Οι αντίστοιχοι επαγγελματίες ειδικεύονται σε διαφορετικές κατηγορίες ιατρικών μηχανημάτων, ενώ οι χειριστές ιατρικών οργάνων ή οι προμηθευτές τους, κάνουν ανάλογες εργασίες για τον έλεγχο και τη συντήρηση των μηχανημάτων.

Προϋποθέσεις άσκησης: Στον τεχνολόγο ιατρικών οργάνων Τ.Ε.Ι., χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Περιφέρεια όπου εργάζεται.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η αυτοσυγκέντρωση, το υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων, η ευσυνειδησία, η ακρίβεια και η σχολαστικότητα είναι απαραίτητα προσόντα του τεχνολόγου ιατρικών οργάνων.

Μπορεί να εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια και γυναικολογικά τμήματα νοσοκομείων, σε κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία κ.λπ., ως καθηγητής στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού πάρει πτυχίο από την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σπουδές: Σπουδές γίνονται στο τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σπουδαιότητα: Η εργασία αυτή απαιτεί ακρίβεια, υπευθυνότητα και προσοχή, καθώς ο επαγγελματίας έρχεται σε επαφή με μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολία. Χρειάζεται να διαθέτει καλή αντίληψη, κριτικό πνεύμα, επιδεξιότητα, καλή σωματική υγεία και αντοχή.

Το επάγγελμα του τεχνολόγου ιατρικών οργάνων απαιτεί ακόμα, ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και επιδεξιότητα στα χέρια. Η ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις διευκολύνει όσους απασχολούνται στον κλάδο των πωλήσεων. Χρήσιμο ακόμα είναι για τον επαγγελματία, να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο αντικείμενό του, καθώς η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας καθιστά πολλές φορές αναγκαία την αντικατάσταση των μηχανημάτων με άλλα νεότερης γενιάς.

Επίσης, ο τεχνολόγος ιατρικών οργάνων χρειάζεται να έχει πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της αγγλικής, αφού τα περισσότερα ιατρικά μηχανήματα εισάγονται από χώρες του εξωτερικού και οι οδηγίες χειρισμού και επισκευής τους είναι στην αγγλική γλώσσα.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Για τον τεχνολόγο ιατρικών οργάνων υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης σε διάφορους χώρους εργασίας, όπως νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά κέντρα, βιοτεχνίες ή βιομηχανίες ιατρικών μηχανημάτων, αντιπροσωπείες ιατρικών μηχανημάτων και τέλος στα ΕΠΑ.Λ.. και Ι.Ε.Κ., ως καθηγητής στον τομέα της ειδικότητάς του μετά παιδαγωγικές σπουδές.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο τεχνολόγος ιατρικών οργάνων εργάζεται κυρίως σε κλειστούς υπόγειους χώρους νοσοκομείων ή κλινικών, όπου κατά κανόνα είναι εγκατεστημένος ο τεχνολογικός εξοπλισμός της ειδικότητάς τους. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και ανθυγιεινές, στις περιπτώσεις συντήρησης ή επισκευής συσκευών κοβαλτίου και ραδίου. Για το λόγο αυτό, απαιτείται σχολαστική τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Ο τεχνολόγος ιατρικών οργάνων εργάζεται με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, το οποίο μπορεί να παραταθεί σε περιπτώσεις επείγουσας επισκευής, ή άλλων αναγκών που μπορεί να προκύψουν.

Οι επαγγελματίες της ειδικότητας που απασχολούνται στον τομέα των πωλήσεων, έχουν συχνές μετακινήσεις για την προώθηση των μηχανημάτων στην αγορά, έρχονται σε επαφή με κόσμο και το ωράριο εργασίας τους εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησης όπου εργάζονται.

Γενικά σχόλια: Οι τεχνολόγοι ιατρικών μηχανημάτων χρειάζεται να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις της τεχνολογίας στο χώρο τους, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στις νέες τεχνολογίες και στα καινούργια μηχανήματα που κατασκευάζονται.

Η πολύ καλή τεχνική κατάρτιση σε συνδυασμό με την επιδεξιότητα, την υπευθυνότητα και την προσοχή, χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία τεχνολόγο ιατρικών μηχανημάτων.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ