Εικονογράφος – Σκιτσογράφος

Ορισμός: Είναι το πρόσωπο που σχηματίζει με απλές γραμμές πάνω στο χαρτί με το χέρι ή με την βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, σχέδια και γραφιστικές απεικονίσεις προσώπων και πραγμάτων, αποτυπώνοντας με πιστότητα τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Περιγραφή: Στόχος του σκιτσογράφου είναι να σχολιάσει με σχέδια, γελοιογραφίες ή καρικατούρες προσώπων, κοινωνικά θέματα αναπαριστώντας το κόσμο γύρω του συνήθως με κωμικό τρόπο.

Αναλυτικότερα, το έργο του σκιτσογράφου είναι να σχηματίζει για τα διάφορα έντυπα πάνω σε χαρτί ή με τον υπολογιστή μεμονωμένα αφαιρετικά σχέδια, εικόνες προσώπων ή αντικειμένων, γελοιογραφίες ή καρικατούρες. Ακόμα, ζωγραφίζει πάνω σε χαρτί ή με τον υπολογιστή κινούμενα σχέδια, δημιουργώντας ιστορίες με διαδοχικές εικονικές αναπαραστάσεις μιας δράσης οι οποίες αργότερα μεταφέρονται σε διάφορα έντυπα ή σε ταινία και αποκτούν κίνηση με σκοπό να προβληθούν στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο και επίσης, σχεδιάζει με ηλεκτρονικό υπολογιστή τα γραφιστικά, δηλαδή τις εικονικές αναπαραστάσεις σε προγράμματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ο σκιτσογράφος δουλεύει για πολλές ώρες στο σχεδιαστήριό του συνήθως μόνος του. Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι ο ραπιτογράφος, ο μαρκαδόρος, το μολύβι, τα χρώματα, ο χάρακας και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο επάγγελμα μετά την τεράστια ανάπτυξη των γραφιστικών λειτουργικών προγραμμάτων σχεδιασμού.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο εικονογράφος-σκιτσογράφος, πρέπει να έχει χιούμορ, σατιρική και κριτική διάθεση, ταλέντο στο σχέδιο και ειδικότερα στο σκίτσο.

Ακόμη, πρέπει να διαθέτει οξεία παρατηρητικότητα και δημιουργική φαντασία, διορατικότητα, γνώση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας και να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στο χώρο της γελοιογραφίας και του κόμικ.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Σε ανώτερο επίπεδο, ο σκιτσογράφος, μπορεί να έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή στις Αρχιτεκτονικές Σχολές των Πολυτεχνείων. Σχετικές γνώσεις με το επάγγελμα παρέχονται επίσης στις Σχολές Γραφιστικών Τεχνών και των Ι.Ε.Κ. και Επαγγελματικών Λυκείων. Μπορεί όμως ο σκιτσογράφος να είναι ένα άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο που να είναι αυτοδίδακτος, ή που να έχει ήδη μαθητεύσει κοντά σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.

Σπουδαιότητα: Για την ενασχόληση με το επάγγελμα, απαιτείται να υπάρχει ταλέντο στο σχέδιο, καλλιτεχνικό αισθητήριο και εικαστική αντίληψη. Η μεγάλη φαντασία, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η ευρηματικότητα, η αφαιρετική ικανότητα, αλλά και η καλή αίσθηση του χιούμορ, αποτελούν ουσιαστικά προσόντα για τον επαγγελματία σκιτσογράφο για να μπορέσει να ασκήσει με επιτυχία το έργο του. Επιπλέον, η δεξιοτεχνία στη χρήση των οργάνων σχεδίασης ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, θεωρούνται απαιτούμενα στοιχεία για την ενασχόληση με το επάγγελμα.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς που έχει αναλάβει ο σκιτσογράφος, μπορεί να απαιτείται απόλυτη προσήλωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γι’ αυτό οφείλει εκτός των άλλων προσόντων, να διαθέτει αρκετή υπομονή και να είναι αφοσιωμένος στο έργο του.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο σκιτσογράφος μπορεί να εργαστεί σε ένα εκδοτικό οίκο αναλαμβάνοντας την εικονογράφηση βιβλίων, στον περιοδικό τύπο (εφημερίδες-περιοδικά), όπως επίσης ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Εναλλακτικά, μπορεί να δουλέψει μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας πουλώντας σκίτσα σε διάφορους πελάτες που μπορεί να είναι περιοδικά, διαφημιστικές εταιρίες, εκδοτικοί οίκοι, εταιρίες λογισμικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εταιρίες παραγωγής κινούμενων σχεδίων και άλλοι.

Επαγγελματικές συνθήκες: Το επάγγελμα είναι πολύπλοκο και προϋποθέτει πολλές και ξεχωριστές ικανότητες. Απαιτεί πνευματική δραστηριότητα, και παράλληλα το χάρισμα να μεταφράζει την σκέψη σε εικόνες-σκίτσα. Πολλές φορές, αν υπάρχει πίεση χρόνου για την παράδοση ενός διαφημιστικού σκίτσου ή μιας ιστορίας με σχέδια, είναι δυνατόν ο σκιτσογράφος να δουλεύει πολλές και συνεχόμενες ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου, μέχρι την ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου. Αυτό μπορεί να απαιτεί πολύωρη πνευματική άσκηση και συγκέντρωση καθώς και διατήρηση της ίδιας σωματικής στάσης πάνω από το σχεδιαστήριο με αποτέλεσμα να επέρχεται συχνά σωματική κόπωση.

Γενικά σχόλια: Απαραίτητα προσόντα για την ενασχόληση με το επάγγελμα, είναι το σχεδιαστικό ταλέντο, η δημιουργική φαντασία και η καλή αίσθηση του χιούμορ.

Ο σκιτσογράφος βασιζόμενος στο προσωπικό του ύφος καταγράφει και σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Τα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν έχουν διευκολύνει πολύ το έργο του σκιτσογράφου και έχουν αναπτύξει τις δυνατότητες και δραστηριότητές του, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ