Τεχνολόγος Ακτινολογίας

Ορισμός: Ο τεχνολόγος ακτινολογίας – ραδιολογίας χειρίζεται ραδιολογικά και ακτινολογικά μηχανήματα για την εκτύπωση ακτινογραφιών, που συμβάλλουν στη διάγνωση ασθενειών και στη χάραξη της θεραπευτικής αγωγής για αρρώστους.

Περιγραφή: Οι συνήθεις εργασίες του τεχνολόγου ακτινολογίας-ραδιολογίας είναι η προετοιμασία του ασθενή για τη λήψη της ακτινογραφίας, η χορήγηση ύστερα από υπόδειξη του γιατρού ειδικών φαρμάκων που βοηθούν στην ακτινοσκόπηση, η κατάλληλη τοποθέτηση του ασθενή στο ακτινολογικό μηχάνημα μπροστά στη μηχανή λήψης και η ρύθμιση της έντασης της ακτινοβολίας του ακτινογραφικού ή ραδιολογικού μηχανήματος.

Επιπλέον, ο ακτινολόγος μετά τη λήψη της ακτινογραφίας εμφανίζει το φιλμ και το τοποθετεί στο αρχείο των ασθενών. Ακόμη, φροντίζει να διατηρούνται τα ακτινολογικά μηχανήματα σε καλή κατάσταση.

Κατά την άσκηση της εργασίας του χρησιμοποιεί φάρμακα και οξέα. Επειδή εργάζεται μέσα σε ακτινολογικά εργαστήρια, πρέπει να τηρεί σχολαστικά όλους τους κανόνες προφύλαξης και προστασίας από τις ακτινοβολίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Η ακτινοσκόπηση και ιδιαίτερα οι θεραπευτικές αγωγές ραδίου και κοβαλτίου, απαιτούν μεγάλη προσοχή, υπευθυνότητα και παρατηρητικότητα. Ως βοηθός και συνεργάτης του ειδικού γιατρού, πρέπει να είναι συνεπής και συνεργάσιμος καθώς επίσης να είναι διακριτικός και ευγενικός με τους ασθενείς.

Σπουδές: Σπουδές παρέχονται στην κατεύθυνση Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σπουδαιότητα: Ο τεχνολόγος ακτινολογίας – ραδιολογίας οφείλει να είναι άτομο υπεύθυνο και προσεκτικό για το σωστό και ασφαλή χειρισμό μηχανημάτων με ακτινοβολία. Χρειάζεται να έχει υπομονή και δεξιότητες επικοινωνίας με τους συνεργάτες του καθώς και με τους ασθενείς.

Ακόμη, οφείλει να συναισθάνεται τον κίνδυνο από τις ακτινοβολίες και τις συνέπειές τους στον ανθρώπινο οργανισμό για να προστατεύει τον εαυτό του, τους συνεργάτες του, όπως και τους ασθενείς.

Χρειάζεται να διαθέτει τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να χειρίζεται πολύπλοκα μηχανήματα. Καθώς το συγκεκριμένο επάγγελμα περιλαμβάνει τη χρήση οργάνων υψηλής τεχνολογίας, που διαρκώς εξελίσσονται και ανανεώνονται, ο τεχνολόγος αυτής της ειδικότητας, οφείλει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα νέας τεχνολογίας και στις εναλλακτικές μεθόδους που αναπτύσσονται. 

Περιβάλλον ενασχόλησης: Στον πτυχιούχο ακτινολογίας – ραδιολογίας Τ.Ε.Ι. χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη Περιφέρεια.

Οι πτυχιούχοι ακτινολογίας – ραδιολογίας μπορούν να εργαστούν σε εργαστήρια απεικονίσεων, υπολογιστικής τομογραφίας, πυρηνικής ιατρικής, ακτινοθεραπείας και υπερηχογραφίας νοσοκομείων, κλινικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων, σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες κατασκευής ή συναρμολόγησης ιατρικών μηχανημάτων, σε αντιπροσωπείες ιατρικών μηχανημάτων, στην εκπαίδευση νέων επαγγελματιών.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του τεχνολόγου ακτινολογίας – ραδιολογίας είναι απαιτητική όσον αφορά το χειρισμό και τη συντήρηση ή την επισκευή πολύπλοκων μηχανημάτων. Ο τεχνολόγος που εργάζεται σε περιβάλλον εργαστηρίου, έρχεται σε καθημερινή επαφή με μηχανήματα που εκπέμπουν ραδιενέργεια. Παρά τα μέτρα ασφαλείας που υποχρεωτικά λαμβάνονται, το επάγγελμα καθίσταται ανθυγιεινό μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αυτό.

Ο τεχνολόγος ακτινολογίας – ραδιολογίας εργάζεται ατομικά, συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να αποκλείονται οι νυχτερινές βάρδιες σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Γενικά σχόλια: Σοβαρή, υπεύθυνη και απαιτητική είναι η εργασία του τεχνολόγου ακτινολογίας – ραδιολογίας. Με τις τεχνικές του γνώσεις και τους κατάλληλους χειρισμούς των μηχανημάτων, εκτυπώνει ακτινογραφίες διαφόρων ειδών, που βοηθούν το γιατρό στη διάγνωση ασθενειών, οργανικών προβλημάτων και στην πορεία της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ