το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών των Φυτών
Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
ΠΜΣ: Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος
(Ecology and Management of the Environment)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Δημοκρατίας 3 36100 Καρπενήσι
Τηλέφωνα: 22370 23282, 22370 25063 Fax : 22370 24035 Email: dasologia@aua.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο στην ελληνική γλώσσα: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» και στην αγγλική: «ECOLOGY AND MANAGEMENT OF THE ENVIRONMENT», σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4485/2017 και ν. 4610/2019, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι:
α) η επιστημονικά τεκμηριωμένη παραγωγή και μετάδοση προηγμένων γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, τεχνικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο, της ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ και ΔΦΠ, με έμφαση σε εξειδικευμένα θέματα οικολογίας, προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος,
β) η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας, στις συναφείς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., επιστημονικές περιοχές της ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ και ΔΦΠ,
γ) η δημιουργία υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων επιστημόνων στο χώρο της οικολογίας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της χώρας, και
δ) η επιβράδυνση της εκροής Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, στο χώρο της οικολογίας και της διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι η απόκτηση εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων έτσι ώστε οι απόφοιτοι:
α) να αποκτήσουν ικανότητα αξιολόγησης και σύνθεσης της υπάρχουσας γνώσης πάνω στο εξειδικευμένο αντικείμενο του Π.Μ.Σ.,
β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες ειδικές δεξιότητες για τη διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς και την αξιολόγηση, ανάλυση, και ερμηνεία ερευνητικών αποτελεσμάτων, και
γ) να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και τις ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται, τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την ακαδημαϊκή και ερευνητική τους σταδιοδρομία στις ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον, αλλά και παγκοσμίως.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. του Τμήματος ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ και ΔΦΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος» ή “Master of Science in Ecology and Management of the Environment”.
Διάρκεια σπουδών :
Το Π.Μ.Σ. στην «Οικολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος» είναι πλήρους παρακολούθησης. Η χρονική διάρκεια σπουδών, για την απονομή του Μ.Δ.Ε., είναι ένα και μισό (1,5) ακαδημαϊκά έτη (Κύκλος Σπουδών) και κατανέμεται σε τρία (3) εξάμηνα.
Τα πρώτα δύο εξάμηνα (Α’ , Β’) αφιερώνονται στην παρακολούθηση τεσσάρων (4) μαθημάτων ανά εξάμηνο, ενώ το τρίτο (Γ’ ) για τη συγγραφή και εξέταση της διπλωματικής εργασίας, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα (πιστωτικές μονάδες ολόκληρου εξαμήνου).
Δικαίωμα, για την παράδοση της Διπλωματικής Ερευνητικής Εργασίας, θα έχουν οι απόφοιτοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η Ελληνική.
Δίδακτρα:
Τα τέλη φοίτησης θα ανέρχονται, το μέγιστο σε 1.500 ευρώ, για το συνολικό χρονικό διάστημα παρακολούθησης του Π.Μ.Σ. και ειδικότερα σε 500 ευρώ ανά εξάμηνο, σε καθεστώς πλήρους φοίτησης. Το προαναφερόμενο ποσό τελών φοίτησης, μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί, κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμοδίων οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος, εφόσον κριθεί ότι τα έσοδα του Π.Μ.Σ. από άλλες πηγές, επαρκούν ή δεν επαρκούν για τις ανάγκες του Π.Μ.Σ.
Τα προαναφερόμενα, δεν αφορούν φοιτητές που απαλλάσσονται από τέλη φοίτησης, βάσει των προβλεπομένων στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 4485/2017.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, κατά σειρά, πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των Τμημάτων Δασολογίας των Πανεπιστημίων, Τμημάτων ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ και ΔΦΠ των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων και πρώην Τ.Ε.Ι., που θεραπεύουν τα γνωστικά αντικείμενα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος, καθώς, και οποιοδήποτε άλλου Τμήματος Πανεπιστημίου ή πρώην ΤΕΙ.
Ο αριθμός εισακτέων, κατ’ έτος στο πρόγραμμα, ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Διαδικασία επιλογής:
Κάθε Ιούνιο, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του Ιδρύματος, προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. Οι σχετικές αιτήσεις, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται βάσει μορίων που συγκεντρώνουν από συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών κριτηρίων. Με βάση την παραπάνω αξιολογική σειρά, καταρτίζεται κατάλογος που περιλαμβάνει τους υποψηφίους, οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος, και γίνεται η τελική επιλογή, με βάση τη σειρά επιτυχίας τους (οι ισοβαθμήσαντες με τον τελευταίο επιλέγονται). Τα κριτήρια αξιολόγησης, με την αντίστοιχη βαθμολογία τους σε αριθμό αξιολογικών μορίων, δίδονται στον πίνακα που ακολουθεί. αριθμός αξιολογικών μορίων του παρακάτω πίνακα αποτελεί το μέγιστο Ο βαθμό που μπορεί να αποδοθεί, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Επιλογής, σε κάθε περίπτωση κριτηρίου αξιολόγησης. Για τα κριτήρια αξιολόγησης, η βαθμολογία προκύπτει αναλογικά από το ποσοστό του βαθμού (επίδοσης ή ύπαρξης σχετικής δραστηριότητας) σε σχέση με το μέγιστο δυνατό βαθμό των αξιολογικών μορίων κάθε κριτηρίου.
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών, κατά βαθμολογική σειρά, και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση μη εγγραφής, ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα:
α/α | Κριτήριο Αξιολόγησης | Αριθμός Μορίων |
1. | Επίδοση σε προπτυχιακές σπουδές συναφούς με το Π.Μ.Σ. αντικειμένου (30 καλώς, 35 λίαν καλώς, 40 άριστα | 30-40 |
2. | Επίδοση σε προπτυχιακές σπουδές άλλου αντικειμένου (15 καλώς, 20 λίαν καλώς, 25 άριστα) | 15-25 |
3. | Διαθέσιμη Επαγγελματική εμπειρία μετά την απόκτηση πτυχίου, σχετική με το Π.Μ.Σ. | 1/ανά έτος και έως 10 |
4. | Επιστημονικό και Ερευνητικό έργο, όπως άλλοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, σχετικά με το Π.Μ.Σ. | 15 |
5. | Επίπεδο γνώσης Αγγλικής γλώσσας ή και άλλης γλώσσας (15 B2, 20 C1 και 25 C2) | 15 έως 25 |
6. | Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ανταλλαγών | 15 |
7. | Γνώση χρήσης Η/Υ | 10 |
8. | Επιπρόσθετα προσόντα σχετικά με το αντικείμενο (σεμινάρια, μελέτες, εθελοντική εργασία κτλ) (1-10 ανά περίπτωση) | 1-10 |
9. | Προσωπική συνέντευξη (με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης). | 10 |
Οι επιτυχόντες ενημερώνονται γραπτώς από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. και καλούνται να απαντήσουν, εγγράφως και εντός 15 ημερών, αν αποδέχονται ή όχι την ένταξη τους στο Π.Μ.Σ., αποδεχόμενοι τους όρους λειτουργίας του και καταβάλλοντας την πρώτη δόση των διδάκτρων, στην περίπτωση που έχουν καθοριστεί δίδακτρα. Η μη απάντηση ή η μη καταβολή της πρώτης δόσης των διδάκτρων, από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία, ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής, και εξουσιοδοτείται η Γραμματεία να ενημερώσει τους αμέσως επόμενους, στη σειρά αξιολόγησης από τον πίνακα επιτυχόντων.
Τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης, κατατίθεται στη γραμματεία του Π.Μ.Σ., εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Τις ενστάσεις εξετάζει η Σ.Ε., η οποία εισηγείται στη Γ.Σ. σχετικά. Η Γ.Σ. τελικώς, αποφασίζει για την αποδοχή ή όχι των εισηγήσεων και αντίστοιχα τροποποιεί ή όχι τον κατάλογο επιτυχόντων και επιλαχόντων.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν οκτώ (8) υποχρεωτικά μαθήματα και να εκπονήσουν τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.
Τα μαθήματα, κατά εξάμηνο στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, κατανέμονται ως ακολούθως:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εργαλεία και Μεθοδολογία Έρευνας στις περιβαλλοντικές επιστήμες
- Οικολογία και Φυσικοί Πόροι
- Περιβαλλοντικά Προβλήματα
- Θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Διαχείριση περιβάλλοντος
- Οικοσυστημικές υπηρεσίες
- Αστικό και Περιαστικό Πράσινο
- Εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης περιβάλλοντος
Γ’ εξάμηνο:
-
- Διπλωματική εργασία Master Thesis.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 5848 τ.Β’/15.12.2021
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 5759 τ.Β’/10.12.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ: Οικολογια και Διαχειριση Περιβαλλοντος – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Δασολογίας και Δ.Φ.Π. (aua.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και θα λειτουργήσει για πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη, έως το 2025-2026.