ΔΠΜΣ: Βιοηθική

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.01.2023

ΔΠΜΣ: «Βιοηθική»

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Πανεπιστημίου Κρήτης: Τμήματα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Ιατρικής, Βιολογίας και Κοινωνιολογίας σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή Ακαδημίας 47, 10672 Αθήνα

Τηλέφωνα:  210 368-8656, 210368-8651  E-mail : dathanas@law.uoa.gr ,  andlamp@law.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, το Τμήμα Ιατρικής, το Τμήμα Βιολογίας και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν και λειτουργούν, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.), στη γνωστική περιοχή «Βιοηθική», σε συνέχεια του Διατμηματικού Προγράμματος το οποίο λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003, και το οποίο διέπεται από τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.

Τη διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος έχει το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η γνωστική περιοχή της Βιοηθικής. Συγκεκριμένα, αντικείμενό του είναι η διεπιστημονική προσέγγιση των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από, ή σχετίζονται με, τις Επιστήμες της Ζωής, τις Ιατρικές εφαρμογές τους και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Βασίζεται στη συνθετική αξιοποίηση της έρευνας που διεξάγεται στη φιλοσοφία, το δίκαιο, τις βιοεπιστήμες και τη βιοτεχνολογία, και την κοινωνιολογία όσον αφορά το γνωστικό πεδίο της Βιοηθικής.

Το Δ.Π.Μ.Σ. αποτελεί συνδυασμένη εκπαιδευτική ενέργεια των Τμημάτων Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Ιατρικής, Βιολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Δ.Π.Μ.Σ. στοχεύει στην προώθηση της σύγχρονης έρευνας στη Βιοηθική, στην ανάπτυξη και προαγωγή της γνώσης, στην παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο αντικείμενο αυτό, και κατ’ επέκταση στην προετοιμασία επιστημόνων για άριστη σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό χώρο, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε δημόσιες υπηρεσίες και στον παραγωγικό τομέα.

Μέσω της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης επιστημόνων – ερευνητών/τριών, θα συνεισφέρει στην προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη της γνώσης, και, μέσω αυτής, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του επιστημονικού δυναμικού στελέχωσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, της Δημόσιας Διοίκησης, των επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής, των οργανισμών υγείας, και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην τόνωση της εργασιακής απασχόλησης στη χώρα μας.

Σκοπός του είναι η απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, του οποίου οι κάτοχοι θα είναι καταλλήλως καταρτισμένοι να εργαστούν ως στελέχη του κρατικού μηχανισμού, δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, ως εκπαιδευτικοί ΔΕ με αυξημένα προσόντα, ως στελέχη διεθνών οργανισμών, αλλά και να συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της Βιοηθικής.

Τίτλος Σπουδών: 

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη Βιοηθική.

Διάρκεια σπουδών :  

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η αντίστοιχη χρονική διάρκεια για μεταπτυχιακούς φοιτητές μερικής φοίτησης ορίζεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται η ελληνική ή και η αγγλική.

Δίδακτρα:  –

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) κατ’ έτος

Προκήρυξη – Υποβολή υποψηφιότητας

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής, ή αντίστοιχων αναγνωρισμένων Τμημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής καθώς και συναφών Τμημάτων ΤΕΙ αντίστοιχων ειδικοτήτων με συνάφεια στη Βιοηθική, με τις προϋποθέσεις που εκάστοτε ισχύουν για τους πτυχιούχους της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Τα μαθήματα, η διδακτική και η ερευνητική απασχόληση, οι εργαστηριακές και οι πρακτικές ασκήσεις, και κάθε  άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή του κατά το άρθρο 3 οριζόμενου τίτλου προσδιορίζονται ως εξής:

(α) Το σύνολο των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτείται για τη λήψη του ΔΜΣ ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120).

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες πρέπει να συγκεντρώσουν: ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση μαθημάτων/σεμιναρίων των Α΄, Β΄ και Γ΄ εξαμήνων σπουδών, εκ των οποίων εξήντα πιστωτικές μονάδες (60 ECTS) από υποχρεωτικά μαθήματα και τριάντα πιστωτικές μονάδες (30 ECTS) από μαθήματα/σεμινάρια επιλογής, και τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από τη συγγραφή και επιτυχή υποστήριξη Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Τα μαθήματα είναι διάρκειας τριών διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως. Αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο έχει ως εξής

Α’ εξάμηνο

Υποχρεωτικά μαθήματα

ΚωδικόςΜάθημαECTS
1.1Τα εννοιολογικά θεμέλια της Βιοηθικής: Ηθικές θεωρίες6
1.2Βιοηθική: Μέθοδοι, Αρχές, Προβλήματα6
1.3Εισαγωγή στη Βιο-Ιατρική Ηθική/Βιοηθική6
1.4Εισαγωγή στη Σύγχρονη Βιολογία Ι6
1.5Κοινωνία και Βιοηθική Ι: Περιβάλλον, Υγεία και Νέες Τεχνολογίες6

Β’ εξάμηνο

Υποχρεωτικά μαθήματα

ΚωδικόςΜάθημαECTS
2.1 Βιοηθική: Μέλλοντα Πρόσωπα και Μελλοντικές Γενεές6
2.2Η Βιοηθική στη Δημόσια Υγεία6
2.3Εισαγωγή στη Σύγχρονη Βιολογία II6
2.4 Δίκαιο, Ηθική και Βιοηθική4

Μαθήματα Επιλογής

ΚωδικόςΜάθημαECTS
2.5Περιβαλλοντική Βιοηθική4
2.6Εξελικτική Ηθική/Βιοηθική4
2.7Ιδιωτική Αυτονομία και Αστικό Δίκαιο4
2.8Στοιχεία Νευροβιολογίας4
2.9Ιστορία της Ιατρικής και της Ιατρικής Δεοντολογίας4
2.10Κοινωνιολογία και Δίκαιο της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής 4

Γ’ εξάμηνο

Υποχρεωτικά μαθήματα

ΚωδικόςΜάθημαECTS
3.1Βιοηθική και Αστικό Δίκαιο4
3.2Κοινωνία και Βιοηθική ΙΙ: Αρχές δεοντολογίας και ηθικής, διαδικασίες και θεσμοί αξιολόγησης της έρευνας στη Βιοηθική4

Μαθήματα Επιλογής

ΚωδικόςΜάθημαECTS
3.3Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πρακτικά Προβλήματα Βιοηθικής4
3.4Επιστήμη και Βιοηθική4
3.5 Ηθική της 'Ερευνας (έρευνα σε ανθρώπινα υποκείμενα, ζώα, βλαστοκύτταρα, κ.λπ.)4
3.6Φιλοσοφία της Ιατρικής και της Βιολογίας4
3.7 Συνταγματικά θεμέλια και Διεθνείς Διαστάσεις του Πολιτικού Συστήματος. Μια Κανονιστική Προσέγγιση4
3.8Ειδικά θέματα στο Βιοδίκαιο4
3.9Σεμινάριο: Βιοτεχνολογία - το κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό και νομικό πλαίσιο2
3.10Βιοηθική και τέλος της ζωής4
3.11Κλινικές Μελέτες: Βιοηθικά Προβλήματα4
3.12Βιολογικά Επιτεύγματα και Βιοηθική2

Δ’ εξάμηνο

Υποχρεωτικά μαθήματα

ΚωδικόςΜάθημαECTS
4.1Εκπόνηση Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας (20.000-25.000 λέξεων)30
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος μπορούν να εργασθούν σε όλους τους κλάδους του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, τη διαμόρφωση και τον έλεγχο πολιτικών σε συναφή προς το αντικείμενο πεδία. Ορισμένοι εξ αυτών, οι οποίοι είναι ήδη εργαζόμενοι σε τομείς όπως εκείνος της υγείας, επιστρέφουν στο επαγγελματικό τους πεδίο με βαθύτερη κατανόηση των ηθικών προβλημάτων που συνήθως καλούνται να αντιμετωπίσουν. Οι απόφοιτοι, γενικά, μπορούν να εργασθούν:

  • ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό σε Πανεπιστήμια.
  • ως επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό σε κέντρα και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • ως καθηγητές αυξημένων προϊόντων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρώτο πτυχίο)
  • ως σύμβουλοι σε φορείς και υπηρεσίες που εφαρμόζουν ή επεξεργάζονται ρυθμίσεις και κανόνες, όπως νομοπαρασκευαστικές και συμβουλευτικές επιτροπές, επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας, επιτροπές ελέγχου, αλλά και συλλογικά όργανα των αρμοδίων επιστημονικών κοινοτήτων (Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, κλπ.)
  • ως στελέχη διοίκησης στο δημόσιο τομέα, σε Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Βιομηχανίας
  • ως στελέχη διοίκησης σε Υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε θέσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, τη διαχείριση, προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, με την εφαρμογή και τον έλεγχο της πολιτικής υγείας και της περιβαλλοντικής πολιτικής της πολιτείας
  • ως σύμβουλοι σε οργανισμούς σχετικούς με την τεχνολογία τροφίμων, την παραγωγή φαρμάκων, σε φορείς εκμετάλλευσης βιολογικών προϊόντων, σε εταιρίες βιοτεχνολογίας
  • ως στελέχη σε τομείς του πολιτισμού, ΜΜΕ, εκδοτικούς οργανισμούς
  • ως σύμβουλοι σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων βιοηθικής αγωγής
  • ως ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗ
  • ως ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΒΙΟΗΘΙΚΟΣ.

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Κοινό ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, κατόπιν συμφωνίας των συνεργαζομένων Πανεπιστημίων.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ