το άρθρο ενημερώθηκε στις 11/11/2023
Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων
Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΛ.ΑΚΤ.)
Έδρα:
Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εδρεύει στον Πειραιά.
Σκοπός:
Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων έχει ως αποστολή την εκπαίδευση και την ειδική κατάρτιση των Δοκίμων Λιμενοφυλάκων σε θέματα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έτσι ώστε να αποκτήσουν άρτια επαγγελματική κατάρτιση και κατάλληλη σωματική διάπλαση, για να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ).
Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων γίνεται με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Διάρκεια σπουδών:
Η συνολική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της δεκαπενθήμερης προπαίδευσης μετά την κατάταξη, διαρκεί τουλάχιστον δύο (2) χρόνια.
Εκπαίδευση
Η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι εισαγόμενοι για εκπαίδευση Δόκιμοι Λιμενοφύλακες παρουσιάζονται στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων την ημερομηνία που καθορίζεται με διαταγή του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι Δόκιμοι Λιμενοφύλακες δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή. Η ημερομηνία της ορκωμοσίας και οι λεπτομέρειες της τελετής ορκωμοσίας ρυθμίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
Οι Δόκιμοι Λιμενοφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης πραγματοποιείται εκπαιδευτικός πλους με εμπορικό πλοίο ή με σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σκοπός του εκπαιδευτικού πλου είναι η απόκτηση πρακτικών γνώσεων καθώς και η εξοικείωση με το έργο και την αποστολή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πλου, οι Δόκιμοι επισκέπτονται -μεταξύ άλλων- τη γέφυρα και το μηχανοστάσιο, όπου γίνεται επίδειξη των διαφόρων ναυτιλιακών και λοιπών οργάνων, μηχανημάτων, των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, καθώς και επεξήγηση της λειτουργίας αυτών. Παράλληλα, λαμβάνουν μέρος σε γυμνάσια τουλάχιστον πυρκαγιάς και εγκατάλειψης του πλοίου. Κατά τις ανωτέρω δράσεις, οι Δόκιμοι συνοδεύονται από διδάσκοντες Αξιωματικούς Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και προσωπικό της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Μαθήματα 1ου έτους
Γενική Ναυτιλία, Στοιχεία Ναυτικής Τέχνης, Δημόσιο – Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο, Λιμενική Αστυνομία, Ποινικό Δίκαιο – Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο, Διαχείριση και Προστασία Θαλασσίων Συνόρων, Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Ποινική Δικονομία – Ανακριτική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Κρατική και Δημόσια Ασφάλεια, Αυτοάμυνα – Αυτοπροστασία, Οπλοτεχνική – Σκοποβολή, κ.α.
Κατεύθυνση: Μηχανοδηγοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Ναυτικοί Κινητήρες, Μηχανολογικό Σχέδιο, Βοηθητικά Συστήματα και Δίκτυα Πλοίου, Ηλεκτροτεχνία, Θερμοδυναμική, Μηχανική των Ρευστών, Ναυπηγική, Στοιχεία Μηχανών, Ηλεκτρονική, Διατάξεις και Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Εφαρμογές Συστημάτων Αυτοματισμού, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μετάδοση Θερμότητας, Τεχνολογία Καυσίμων και Λιπαντικών, κ.α.
Κατεύθυνση: Αρμενιστές Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Ακτοπλοΐα, Βασικές Αρχές Μετεωρολογίας, Θεωρία και Εφαρμογές του Ναυτικού Ραντάρ, Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα στη Ναυσιπλοΐα, Έρευνα και Διάσωση, Ναυσιπλοΐα με συστήματα Ηλεκτρονικού Χάρτη, Ειδικά Θέματα Ναυτιλίας και Εφαρμογές Θαλασσίων Επιστημών, , Διεθνείς Κανονισμοί Αποφυγής Συγκρούσεων στη Θάλασσα (Δ.Κ.Α..Σ.), κ.α.
Κατεύθυνση: Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτρονική, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Ναυτικοί Κινητήρες, Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα στη Ναυσιπλοΐα, Δίκτυα Η/Υ, Θεωρία Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Εφαρμογές, Εφαρμογές Συστημάτων Αυτοματισμού, Διατάξεις και Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Βοηθητικά Συστήματα και Δίκτυα Πλοίου, Προγραμματισμός Η/Υ, Λογική Σχεδίαση, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Στους Δόκιμους Λιμενοφύλακες που αποφοιτούν από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και εκπαιδεύθηκαν με επιτυχία στα καθήκοντα «Μηχανοδηγών ΠΛΣ», «Αρμενιστών ΠΛΣ» ή «Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών» απονέμεται το αντίστοιχο πτυχίο.
Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή οι Δόκιμοι ονομάζονται Λιμενοφύλακες και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική Διεύθυνση της Σχολής: http://www.hcg.gr/node/116
- Οργάνωση και Λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και ένταξη αυτής στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: (ΦΕΚ 146 τ.Α’/07.08. 2018).
- Κανονισμός Εκπαίδευσης Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (ΦΕΚ 1717 τ.Β’/16.05.2019).
Σχετικά επαγγέλματα:
Σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής: εδώ
Στατιστικά στοιχεία βάσεων εισαγωγής
Πανελλαδικές 2022
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0882
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2022 : 0,90
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 2281 τ.Β’/31.05.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 40 %
Αρχαία Ελληνικά : 20 %
Ιστορία : 20 %
Λατινικά : 20 %
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 20 %
Βιολογία : 20 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Μαθηματικά : 30 %
Πληροφορική : 20 %
Οικονομία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 3771 τ.Β’/13.08.2021) και (ΦΕΚ 1867 τ.Β’/15.04.2022)
Τομείς : Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Τομείς : Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Διοίκησης & Οικονομίας, Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Υγείας Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.620
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 16.400
Γενικό Λύκειο (ειδική κατηγορία):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.380
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 16.140
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 18.660
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 18.480
Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) γίνεται με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο από το σχολικό έτος 2018-2019. Συνεπώς τα Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής έχουν ως εξής:
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων