Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνίτης γαλακτοκομίας – τυροκομίας χρησιμοποιώντας ειδικές μεθόδους και μηχανήματα παρασκευάζει τυριά κάθε είδους, όπως λευκά τυριά άλμης (φέτα, μπάτζος), μαλακά τυριά (γαλοτύρι, ανεβατό, κοπανιστή), σκληρά τυριά (κεφαλογραβιέρα, φορμαέλλα), ημίσκληρα τυριά (κασέρι), τυριά τυρογάλακτος (μανούρι, ξυνομυζήθρα), καθώς και άλλα προϊόντα που προέρχονται από το γάλα (γιαούρτι, βούτυρο κ.ά.).
Γενικά, για την παρασκευή του τυριού ο τεχνίτης τυροκομίας γαλακτοκομίας τοποθετεί το γάλα μέσα σε ειδικά δοχεία και προσθέτει λακτικό αναβρασμό για να ξεκινήσει η διαδικασία της πήξης του. Κατόπιν, ζεσταίνει το μείγμα στην κατάλληλη θερμοκρασία, το ανακατεύει συνεχώς μέχρι να πάρει την αναγκαία σύσταση και το τοποθετεί σε ειδικές σακούλες για να αποστραγγίξει το νερό και να σχηματιστεί το τυρί.
Τέλος βάζει το τυρί σε ειδικά καλούπια, το αλατίζει μέσα στο νερό και το μεταφέρει σε θαλάμους ωρίμανσης με σκοπό τη συντήρησή του και στη συνέχεια τη διάθεσή του στην αγορά. Για το σκοπό της εργασίας του χρησιμοποιεί ειδικά καλούπια, δοχεία και ξύλινες κουτάλες για να ανακατεύει το γάλα κατά τη διαδικασία της πήξης του.
Στην εποχή μας, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει βιομηχανοποιηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες εργοστασιακές μονάδες που χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας του γάλακτος και των παραγώγων του.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται όρθιος για πολλές ώρες σε χώρους με έντονες μυρωδιές γάλακτος και των παραγώγων του, με υγρασία και με πολύ θόρυβο. Είναι υποχρεωμένος να τηρεί με μεγάλη σχολαστικότητα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τη δική του προστασία αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις μολύνσεων των προϊόντων που χρησιμοποιεί.
Πολλές φορές χρειάζεται να σηκώνει βάρη, κυρίως όταν εργάζεται σε παραδοσιακά τυροκομεία χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, γεγονός που κάνει τη δουλειά του αρκετά κουραστική.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο τεχνίτης γαλακτοκομίας-τυροκομίας εκτός από τις βασικές γνώσεις παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων, χρειάζεται να είναι υπομονετικός, μεθοδικός, οργανωτικός, υπεύθυνος, καθαρός και λεπτολόγος κατά την εκτέλεση της εργασίας του.
Παράλληλα, η δυνατότητα εκτίμησης της ποιότητας των προϊόντων που παράγει, η επιδεξιότητα στα χέρια, το καλό αναπνευστικό σύστημα, η αυξημένη προσοχή και η παρατηρητικότητα είναι απαραίτητα προσόντα που χρειάζεται να διαθέτει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας.
Τέλος, χρειάζεται να έχει καλή υγεία και να αντέχει στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται επίσης σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο τεχνίτης τυροκομίας γαλακτοκομίας μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, βιομηχανίες γάλακτος και τυριού ή ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας δική του επιχείρηση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)