Ειδικός Κινησιοθεραπείας ή Βοηθός Φυσικοθεραπευτή – Υπάλληλος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ειδικός κινησιοθεραπείας συμμετέχει σε επιστημονικές ομάδες που εκτελούν προγράμματα αποκατάστασης σε ασθενείς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του πτυχιούχου φυσιοθεραπευτή.

Συγκεκριμένα μπορεί να αντιμετωπίσει βασικές διαταραχές στην κίνηση και κινηματική του ανθρώπινου σώματος, όπως διαταραχές βάδισης, λειτουργίας των μυών και αρθρώσεων, των περιφερικών νεύρων και του ΚΝΣ και της σπονδυλικής στήλης. Εφαρμόζει τεχνικές μάλαξης (πλήξεις, δονήσεις, ανατρίψεις, ζυμώματα, θωπείες), επιβλέπει, τοποθετεί τον ασθενή στην κατάλληλη θέση και τον βοηθά να εκτελέσει τις ασκήσεις που πρέπει.

Εφαρμόζει φυσικά μέσα θερμοθεραπείας, όπως heat packs (θερμικά αποθέματα), ice packs (ψυχρά αποθέματα), θερμά λουτρά, παραφινόλουτρα, εναλλακτικά λουτρά, δινόλουτρα (ψυχρά-θερμά), μέσα ηλεκτροθεραπείας, όπως tens (φουραδικά), διασταυρούμενα ρεύματα, υπέρηχους, διαθερμίες και μέσα ακτινοθεραπείας. Αντιμετωπίζει οξέα συμπτώματα μιας κάκωσης του μυοσκελετικού, εφαρμόζει νάρθηκες, ενημερώνει και πληροφορεί για τις μεθόδους πρόληψης και αποφυγής υποτροπών σε θλάσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές αρθρίτιδες, εκφυλιστικές αρθροπάθειες.

Εκπαιδεύει ασθενείς στη χρήση προσθετικών, υποδημάτων Thomas, τετραποειδών υποστηριγμάτων, χρήση αυτόματων και χειροκίνητων αμαξιδίων. Συμβάλλει στην αποκατάσταση ρευματικών παθήσεων, νευρολογικών παθήσεων και σχεδιάζει προγράμματα για ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες υπερηλίκων. Εκπαιδεύει άτομα με κινητικά προβλήματα στην εκμάθηση της ένδυσης, λήψης τροφής, χρήσης της τουαλέτας και τα βοηθά στην προσαρμογή τους σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το χώρο που εργάζεται. Συνήθως εργάζεται όρθιος προκειμένου να εφαρμόσει τις θεραπευτικές τεχνικές.

Οι συνθήκες γίνονται δυσκολότερες, όταν δουλεύει με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μόνιμη ή παροδική αναπηρία. Το ωράριό του πιθανόν να μην είναι συγκεκριμένο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ειδικός κινησιοθεραπείας οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την ώρα εργασίας του, να διαθέτει σωματική αντοχή, μυϊκή δύναμη και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών, υπομονή, ευγένεια, ανεκτικότητα.

Επίσης, πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις ανατομίας και ψυχολογίας και διάθεση για κατανόηση των προβλημάτων των ασθενών.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Βοηθός Φυσιοθεραπευτή, καθώς επίσης στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας-μετά την απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας και τη συμμετοχή του σε εξετάσεις- σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, σε Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ανάλογα τμήματα, σε ιδρύματα αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές κινητικές αναπηρίες, σε ΚΑΠΗ, σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, σε αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, σε γυμναστήρια, σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και χώρους διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης.

 

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ