
το άρθρο ενημερώθηκε στις 23.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης
School of History and Culture του Southwest University (Chongqing, China)
ΔΠΜΣ: «Greek and Chinese Civilizations. A comparative approach»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Φιλοσοφίας – Πανεπιστήμιο Πατρών 26500, Ρίο, Πάτρα
Τηλέφωνα: 2610-997817 Email: philosophy@upatras.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το School of History and Culture του Southwest University (Chongqing, China), θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν, από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, αγγλόφωνο Διακρατικό και Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΔΠΜΣ) με τίτλο «Greek and Chinese Civilizations. A comparative approach», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις της υπ’ αρ. 41931/Ζ1/2018 υπουργικής απόφασης (Β’ 972) .
Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του προγράμματος αναλαμβάνουν το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το School of History and Culture του Southwest University.
To ΔΔΠΜΣ έχει ως αντικείμενό του τον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό (με έμφαση στην αρχαία φιλοσοφία σε ολόκληρο το ιστορικό και θεματικό της εύρος) και η προσέγγισή τους θα είναι συγκριτική.
Σκοπός του ΔΔΠΜΣ είναι η παροχή σπουδών εμβάθυνσης και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εξειδίκευση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στα επιμέρους πεδία της Αρχαίας ελληνικής και κινεζικής Φιλοσοφίας και πολιτισμού εν γένει μέσα από μια συγκριτική προοπτική, τόσο για τις ανάγκες της φιλοσοφικής έρευνας στα εν λόγω πεδία, όσο και για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Τίτλος Σπουδών:
Μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης με βάση το πρόγραμμα σπουδών, το ΔΔΠΜΣ απονέμει δύο Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «MA in Greek and Chinese Civilizations. A comparative approach». Το ένα στα αγγλικά, υπογεγραμμένο από τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου Πατρών (εν ονόματι όλων των συνεργαζόμενων ελληνικών ιδρυμάτων) και το άλλο στα κινεζικά, υπογεγραμμένο από τον πρύτανη του Southwest University. Τα διπλώματα θα είναι πανομοιότυπα ως προς το περιεχόμενό τους, εκτός του ότι το κινεζικό δίπλωμα δεν θα φέρει βαθμό/αξιολόγηση.
Οι κινέζοι/κινέζες φοιτητές/ήτριες που εντάσονται στο ΔΔΠΜΣ κάνοντας αίτηση στο Southwest University αλλά δεν έχουν συμμετάσχει ή επιτύχει στις εθνικές εισαγωγικές μεταπτυχιακές εξετάσεις της Κίνας θα λαμβάνουν μόνον το πρώτο δίπλωμα.
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά έτη.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα:
Τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται σε δύο χιλιάδες ευρώ (2000 €) ανά έτος φοίτησης, ήτοι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000 €) για το σύνολο του προγράμματος, σε περίπτωση έγκαιρης ολοκλήρωσής του.
Η επιβολή τέλους φοίτησης/διδάκτρων κρίνεται αναγκαία γιατί η γλώσσα διδασκαλίας του ΔΔΠΜΣ θα είναι η αγγλική και το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται κατά βάση σε φοιτητές και φοιτήτριες της αλλοδαπής χωρίς, σύμφωνα με τον νόμο, να αποκλείονται φοιτητές/ήτριες της ημεδαπής. Η στόχευση αυτή προϋποθέτει έντονη και ισχυρή προβολή και δραστηριότητα (σεμινάρια, ημερίδες συνέδρια), περιλαμβάνει μετακινήσεις μελών ΔΕΠ από όλη την επικράτεια προς την Πάτρα, ενώ βέβαια απαιτεί και ειδική γραμματειακή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους κ.ά.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΔΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, με σπουδές συμβατές με τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών. Τέτοιες σπουδές μπορεί να είναι, πιο συγκεκριμένα (αλλά όχι αποκλειστικά), οι εξής: φιλοσοφία, ιστορία, ιστορία της επιστήμης, φιλολογία, αρχαιολογία.
Το ΔΔΠΜΣ έχει δύο εισόδους: οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους είτε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είτε στο Southwest University. Ανάλογα με το κράτος εισόδου, θα πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια που ισχύουν σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους.
Θα γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί ογδόντα (80) φοιτητές/ήτριες, με ελάχιστο όριο για τη λειτουργία του ΔΔΠΜΣ τους/τις 10 φοιτητές/ήτριες. Επιπλέον του αριθμού εισακτέων, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017. Σύμφωνα με το ΕΠΣ, ο αριθμός των φοιτητών/τριών ανά μάθημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους/τις είκοσι πέντε (25).
Διαδικασία επιλογής:
Στο ΔΔΠΜΣ θα έχει δύο εισόδους: οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους είτε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είτε στο Southwest University. Ανάλογα με το κράτος εισόδου, θα πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια που ισχύουν σύμφωνα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους.
Για όλους και όλες τις υποψηφίους, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι κάτοχοι πτυχίου στα επιστημονικά πεδία τα συναφή με το αντικείμενο του ΔΔΠΜΣ.
2. Να καταθέσουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής:
2α. Για όσους ενταχθούν μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών, το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, ή πιστοποιητικό αντίστοιχου επιπέδου.
2β. Για τους κινέζους φοιτητές και τις κινέζες φοιτήτριες που έχουν επιτύχει στον εθνικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών, δεν θα απαιτείται κανένα επιπλέον πιστοποιητικό.
2γ. Για όσους φοιτητές και φοιτήτριες υποβάλλουν αίτηση το Southwest University και δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία 2β, η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας θα επιβεβαιωθεί είτε σύμφωνα με το 2α είτε μέσω προφορικής εξέτασης/συνέντευξης από το ΣΟ του ΔΔΠΜΣ.
3. Οι υποψήφιοι/ες καλούνται να υποβάλλουν τον φάκελλό τους εντός της προθεσμίας που θα ανακοινώνεται κάθε ακαδημαϊκή χρονιά σύμφωνα με απόφαση του ΣΟ. Η προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΔΠΜΣ δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΔΠΜΣ και των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων. Η προκήρυξη δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΔΔΠΜΣ είτε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είτε στο Southwest University.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από το ΣΟ, το οποίο λειτουργεί ως Επιτροπή Αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
– Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 30%, ως εξής: βαθμό πτυχίου «άριστα» λαμβάνει 30 μόρια, βαθμός πτυχίου «λίαν καλώς» λαμβάνει 20 μόρια και βαθμός πτυχίου «καλώς» λαμβάνει 10 μόρια.
– Αξιολόγηση των ερευνητικών προοπτικών των υποψηφίων, όπως προκύπτει από την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ανάλογα με τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και επαγγελματικά επιτεύγματα των υποψηφίων που σχετίζονται προς το γνωστικό αντικείμενο του ΔΔΠΜΣ, με βάση τα βιογραφικά τους σημειώματα, σε ποσοστό 35%, ήτοι 0-35 μόρια.
– Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 35%, ήτοι 0-35 μόρια.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες θα πρέπει να ενημερωθούν για το ότι επελέγησαν, το αργότερο, μέχρι τις 31 Μαίου του εκάστοτε έτους (δηλαδή, 3 μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων) και θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΔΔΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση του ΣΟ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υποψήφιοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανωτάτου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών θα κληθούν, αν υπάρχουν, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι φοιτητές/ήτριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Κατά το 1ο έτος σπουδών τα μαθήματα θα διεξάγονται στην Κίνα, στις εγκαταστάσεις του Southwest University και κατά το 2ο έτος σπουδών, στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το ΔΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι φοιτητές/ήτριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Διδασκαλία με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επιτρέπεται για έως δύο (2) προσφερόμενα μαθήματα ανά ακαδημαϊκό έτος, ήτοι για ποσοστό έως 15% των προσφερόμενων μαθημάτων. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, διάρκειας δεκατριών (13) εβδομάδων έκαστο, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.
Α. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Courses
1st Semester, Southwest University, China*
1. Chinese Philosophy I
2. Chinese History I
3. Specific Topics on Comparative Civilization Studies I
4. MA Thesis
2nd Semester, Southwest University, China
1. Chinese Philosophy II
2. Chinese History II
3. Specific Topics on Comparative Civilization Studies II
4. MA Thesis
3rd Semester, University of Patras, Greece
1. Ancient Greek Philosophy I 30 8
2. Ancient Greek Philosophy II 30 8
3. Optional Course 30 6
Greek History I orAncient Greek Science I
4. MA Thesis
4th Semester, University of Patras, Greece
1. Ancient Greek Philosophy III 30 8
2. Ancient Greek Philosophy IV 30 8
3. Optional Course 30 6
Greek History II or Ancient Greek Science II
4. MA Thesis
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4224 τ.Β’/10.08.2022
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 4224 τ.Β’/10.08.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΠΜΣ: http://magr-cn.wpnet.upatras.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.