ΠΜΣ: Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα:  2313 323708, 2313 323132 Email: orl2@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα.

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) πλήρους φοίτησης με τίτλο «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων» (στην αγγλική MSc-Salivary Glands Disorders»), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου οδηγεί σε απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στο γνωστικό πεδίο «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων».

Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στην αντιμετώπιση των παθήσεων των σιελογόνων αδένων. Οι σιελογόνοι αδένες και οι παθήσεις τους αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινής κλινικής ενασχόλησης πολλών ειδικοτήτων, με προεξάρχουσα την Ωτορινολαρυγγολογία, αλλά και την Γναθοπροσωπική Χειρουργική, την Γενική Χειρουργική, την Παιδιατρική, την Γενική Παθολογία, Ογκολογία καθώς και τις ειδικότητες απεικόνισης, όπως της Ακτινοδιαγνωστικής και Πυρηνικής Ιατρικής. Η πληθώρα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην θεραπεία των παθήσεων αυτών καταδεικνύει το εύρος αλλά και την πολυπλοκότητα στην σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική των σιελογόνων αδένων.

Το γνωστικό αντικείμενο του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει τη χειρουργική ανατομία των σιελογόνων αδένων ως μια απαραίτητη γνώση για τον/την ιατρό που θα χρειαστεί να παρέμβει χειρουργικά στην περιοχή αυτή, τη φυσιολογία – παθοφυσιολογία τους, την παθολογία σε παιδιά και ενήλικες, τη διαγνωστική προσέγγιση και τις θεραπευτικές δυνατότητες (χειρουργικές, ελάχιστα παρεμβατικές και φαρμακευτικές) που υφίστανται έως σήμερα. Συμπερασματικά, το βασικό γνωστικό αντικείμενο του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. αποτελεί η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στη θεραπεία των ανωτέρω παθήσεων με αναλυτική παρουσίαση των χειρουργικών μεθόδων που εφαρμόζονται καθώς και των πιθανών επιπλοκών τους από την εφαρμογή τους.

Σκοπός του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει όλους/-ες εκείνους/-ες τους/τις επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία (χειρουργική ή φαρμακευτική) ασθενών με παθήσεις σιελογόνων αδένων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν σωστά, επιστημονικά τεκμηριωμένα και με σύγχρονο τρόπο τις παθήσεις αυτές προσφέροντας υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας στους/στις ασθενείς τους.

Ειδικότερα οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες θα εκπαιδευτούν στις ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους, όπως η σιαλενδοσκόπηση και οι εγχύσεις φαρμάκων τοπικά εντός των σιελογόνων αδένων, καθώς και στις φαρμακευτικές επιλογές που αφορούν στην θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων.

Βασικοί στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι:

i. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.

ii. Η κατάρτιση εξειδικευμένων αποφοίτων με στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο, καθώς και η ικανότητα διεπιστημονικής αντιμετώπισης σύνθετων πρακτικών προβλημάτων στα εν λόγω πεδία.

iii. Η ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών μέσω της παροχής εξειδικευμένων γνώσεων και της συστηματικής πρακτικής εξάσκησης στη σύνθετη προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου των παθήσεων των σιελογόνων αδένων.

iv. Η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε θέματα παθήσεων των σιελογόνων αδένων, καθώς και της εκπόνησης υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

v. Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Κατευθυντήριες αρχές του Π.Μ.Σ. αποτελούν, αφενός μεν η εξασφάλιση στους/στις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες σταθερών επιστημονικών θεμελίων, σύγχρονων γνώσεων και κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων και αρχών, τέτοιων που θα τους/τις καταστήσουν ικανούς/- ές για συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση της καθ’ ημέρα κλινικής πράξης, αφετέρου δε η καλλιέργεια σε αυτούς πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη επιστημονική και επαγγελματική δραστηριότητα.

Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. θα εκπαιδευτούν στα κάτωθι γνωστικά
αντικείμενα:

1. Χειρουργική Ανατομία – Φυσιολογία σιελογόνων παθήσεων

2. Απεικόνιση των σιελογόνων αδένων

3. Ιστολογία/κυτταρολογία σιελογόνων αδένων

4. Ογκολογία σιελογόνων αδένων

5. Χειρουργικές τεχνικές σε όγκους σιελογόνων αδένων

6. Αποφρακτικές παθήσεις

7. Υπολειτουργία και υπερλειτουργία των αδένων

8. Ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές σε μη ογκολογικές παθήσεις (σιαλενδοσκόπηση, ενδοαδενικές εγχύσεις φαρμακευτικών ουσιών).

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων». Το προτεινόμενο πρόγραμμα Π.Μ.Σ. δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις, παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα, πλήρους φοίτησης συμπεριλαμβανομένης και της εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).

Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες πρέπει να περατώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής διπλωματικής εργασίας, έως τη λήξη του Γ’ εξαμήνου. Με πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής είναι δυνατόν να παρατείνεται κατά ένα (1) έτος ο χρόνος φοίτησης ή/και ο χρόνος συγγραφής και κατάθεσης της Μ.Δ.Ε.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι είτε η ελληνική είτε σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις η αγγλική. Όλες οι σχετικές διαδικασίες (προκηρύξεις, διαδικασία επιλογής εισακτέων, πρόγραμμα μαθημάτων, εξεταστική διαδικασία), διενεργούνται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Για τη φοίτηση στο Π.Μ.Σ. καταβάλλονται συνολικά τέλη φοίτησης ύψους δύο χιλιάδων, πεντακοσίων ευρώ (2.500 €). Το ύψος των τελών φοίτησης και ο τρόπος καταβολής μπορούν να αναπροσαρμόζονται με πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και έγκριση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος. Η καταβολή των τελών φοίτησης γίνεται σε δύο(2) ισόποσες δόσεις, η πρώτη κατά την εγγραφή και η δεύτερη πριν από την έναρξη του Β’ εξαμήνου, σε τηρούμενο τραπεζικό Λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων» γίνονται δεκτοί/-ές ως μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες:

1. Πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων των Σχολών Υγείας της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, υποβάλλοντας και την αντίστοιχη βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών. Ειδικότερα το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε ιατρούς εν αναμονή για την ειδικότητα, ειδικευόμενους/- ες, ειδικευμένους/-ες ιατρούς Ωτορινολαρυγγολογίας, Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής, Γενικής Χειρουργικής, Γενικής Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, καθώς και σε πτυχιούχους Οδοντιατρικής.

2. Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι/-ες φοιτητές/-τριες των παραπάνω Τμημάτων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποφοιτήσει πριν την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων, οι οποίοι/-ες γίνονται δεκτοί/-ές στο Π.Μ.Σ.

3. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).

Ο ετήσιος αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων» ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή γίνεται με βάση το βιογραφικό των υποψηφίων (αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών) και συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου που ανήκουν στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.

Κάθε έτος και μέχρι τέλος Ιουνίου η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής ανακοινώνει πόσες θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών διατίθενται για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Κάθε έτος και μέχρι τέλος Ιουνίου, μετά από πρόταση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος, δημοσιεύεται προκήρυξη των θέσεων αυτών και καλούνται οι υποψήφιοι/- ιες εισακτέοι/-ες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων μοριοδοτούνται:

α) Ο βαθμός πτυχίου (πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 1, μέγιστο 10 μόρια).

β) Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές (μεταπτυχιακός τίτλος 3 μόρια, κατοχή διδακτορικού τίτλου 7 μόρια, μέγιστο 10 μόρια).
γ) Η προφορική συνέντευξη (μέγιστο 30 μόρια). Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.

δ) Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια (μέγιστο 5 μόρια, 1 μόριο/ανακοίνωση).

ε) Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (μέγιστο 10 μόρια, 2 μόρια/ανά ανακοίνωση).

στ) Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά (5 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 15 μόρια).

ζ) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (10 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 30 μόρια).

η) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (5 μόρια/ανά πρόγραμμα, μέγιστο 15 μόρια).

θ) Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία (3 μόρια/έτος, μέγιστο 15 μόρια)

ι) Η γνώση της ξένης γλώσσας, επιπέδου Β2 επτά μόρια (7), επιπέδου Γ1 οκτώ μόρια (8), επιπέδου Γ2 εννέα (9) μόρια, ως μητρική ή απόκτηση πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο δέκα μόρια(10), μέγιστο τα δέκα (10) μόρια.

Ο ανώτατος βαθμός μοριοδότησης που μπορεί να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι/-ιες καθορίζεται από τα
παραπάνω κριτήρια και είναι 150 μόρια.

Η τελική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από την Τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων που ορίζεται κάθε έτος με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., η οποία κατατάσσει τους/τις υποψήφιους/-ιες βάσει του συνολικού αριθμού μονάδων που συγκέντρωσαν. Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους/-ες τους/τις υποψηφίους/-ιες και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/-ες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το οικείο Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη τους/τις προκρινόμενους/-ες υποψηφίους/-ες που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση το φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη), καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών.

Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών και τυχόν επιλαχόντων/-ουσών επικυρώνεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος και αναρτάται στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του οικείου Τμήματος και του Π.Μ.Σ. Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η έκδοση των αποτελεσμάτων και η εγγραφή των επιτυχόντων/-ουσών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Τα ανωτέρω περιγραφέντα κριτήρια επιλογής υποψηφίων μπορεί να αναμορφώνονται μετά από πρόταση της Σ.Ε. του Προγράμματος, επικύρωση της πρότασης από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και έγκριση από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες του Π.Μ.Σ. απαιτείται να συμπληρώσουν 30 ECTS/εξάμηνο σπουδών.

Το Π.Μ.Σ. πιστώνεται συνολικά με 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων, με μία (1) μονάδα να αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας. Περιλαμβάνει δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης, ενώ στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα στο Α’ εξάμηνο και έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα στο Β’ εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες υποχρεούνται σε:

α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των διδασκόμενων μαθημάτων, β) παρουσία σε εργαστήρια και παρακολούθηση κλινικής εργαστηριακής έρευνας και κλινικών περιστατικών, γ) εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο αποτυπώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Χειρουργική Ανατομία και Φυσιολογία σιελογόνων αδένων
    • Ιστολογία – Κυτταρολογία σιελογόνων αδένων
    • Απεικόνιση σιελογόνων αδένων
    • Ογκολογία σιελογόνων αδένων
    • Χειρουργικές τεχνικές σε όγκους σιελογόνων αδένων
    • Χειρουργική αποκατάσταση μετά από εκτομή κακοηθών νεοπλασμάτων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Αποφρακτικές παθήσεις σιελογόνων
    • Υπολειτουργία και υπερλειτουργία των σιελογόνων αδένων
    • Ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές σε μη ογκολογικές παθήσεις – Σιαλενδοσκόπηση
    • Συστηματικά νοσήματα με συμμετοχή σιελογόνων αδένων
    • Μεθοδολογία της Έρευνας στο αντικείμενο  των Σιελογόνων Αδένων
    • Η χρήση Βοτουλινικής τοξίνης σε σιελογόνους αδένες

Γ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ο/Η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει κάθε εξάμηνο όλα τα μαθήματα. Η διδασκαλία των μαθημάτων συνίσταται στην παρουσίαση σε βάθος ειδικών θεμάτων του γνωστικού πεδίου, είτε με ανάπτυξη από τον/την διδάσκοντα/-ουσα, είτε με τη μορφή διαλογικής συζήτησης, είτε με την εκπόνηση εργασιών, είτε με την ανάπτυξη ερευνητικής εργασίας ή/και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή τρόπο, που μπορεί κατά την κρίση του/της διδάσκοντος/-ουσας να συμβάλει καλύτερα στην απόκτηση επιστημονικής γνώσης και να βοηθήσει τον/την φοιτητή/-τρια στη μάθηση. Οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες του Π.Μ.Σ. οφείλουν να συμμετέχουν ανελλιπώς στο πρόγραμμα. Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη φυσική τους παρουσία στο μάθημα, δίνεται η δυνατότητα απουσιών κατ’ ανώτατο ποσοστό 20% των διδακτικών ωρών διδασκαλίας του μαθήματος. Η αναπλήρωση του μαθήματος μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική παρακολούθηση του μαθήματος/διάλεξης ή εφόσον το επιθυμεί ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια, μπορεί να το αναπληρώσει με παρακολούθηση του μαθήματος σε επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ιδιαίτερες διοικητικές διαδικασίες.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ