το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310 999 900 Email: info@med.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» (στην αγγλική «Psychological Applications in Health»).
Το Π.Μ.Σ. έχει ως γνωστικό αντικείμενο τις Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία. Αφορά σε όλους τους τρόπους, θεωρίες, τεχνικές και ευρήματα της Επιστήμης της Ψυχολογίας που εφαρμόζονται:
(α) Στην Υγεία και την Προαγωγή Υγείας. Συγκεκριμένα αφορά στα ψυχοκοινωνικά μοντέλα πρόβλεψης της συμπεριφοράς υγείας που έχουν χρησιμοποιηθεί από το 1970 μέχρι σήμερα για την αλλαγή τρόπου ζωής, στις τεχνικές παρέμβασης σε επίπεδο πληθυσμού για την προαγωγή υγείας και συγκεκριμένα στις μεθόδους ομαδικής παρέμβασης, τις συνεντεύξεις κινητοποίησης. Με δεδομένο ότι η βασική απειλή για την υγεία των ανεπτυγμένων χωρών είναι οι χρόνιες ασθένειες που συνδέονται και με life style παράγοντες, η γνώση των παραπάνω μοντέλων και τεχνικών είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικά η προαγωγή υγείας.
(β) Στην Αιτιολογία, Πρόγνωση, και Θεραπεία Ασθενειών. Σήμερα, υπάρχουν πλέον αδιάσειστα τεκμήρια για την εμπλοκή συγκεκριμένων ψυχολογικών παραγόντων στην πρόκληση, πρόγνωση, και θεραπεία ασθενειών. Αυτοί αφορούν στο ρόλο του στρες και τη σχέση του με το ανοσοποιητικό σύστημα, τους τύπους προσωπικότητας Α και την σχέση τους με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη σχέση συγκεκριμένων ψυχολογικών χαρακτηριστικών με τη διαδικασία της απόπτωσης και την εξέλιξη του καρκίνου, τη σχέση στρες και ηλικίας, το ρόλο της θετικής ψυχολογίας στην πρόγνωση ασθενειών, την περιοχή της ψυχοφυσιολογίας, αλλά και ψυχο-νευροανοσολογίας.
(γ) Eφαρμογές της Ψυχολογίας στη Φροντίδα Υγείας. Καλύπτει τις θεματικές περιοχές που αφορούν στον τρόπο που ψυχολογικές διαδικασίες μπορούν να βελτιώσουν την παροχή φροντίδα υγείας, στην πρωτοβάθμια, αλλά και τριτοβάθμια περίθαλψη. Αφορά σε θέματα, όπως η στήριξη επαγγελματιών υγείας, η δυναμική ομάδων, η επίλυση συγκρούσεων, η πρόληψη και αντιμετώπιση του Burnout, η οργάνωση διαφορετικών μορφών «κλινικών επισκέψεων». Επίσης αφορά σε θέματα σχεδιασμών νοσοκομειακών μονάδων για την μείωση του άγχους, και την βελτίωση της παρεχόμενης υποστήριξης στις αίθουσες αναμονής. Το αντικείμενο αυτό περιλαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους οι ψυχολογικοί μηχανισμοί εφαρμόζονται και στην οργάνωση μονάδων υγείας. Καλύπτει όλα τα τελευταία ψυχολογικά δεδομένα, για την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε χώρους υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιατρικού και νοσηλευτικού λάθους, τη διαχείριση ομάδων υγείας, τις θεωρίες και μορφές ηγεσίας στις μονάδες υγείας, και τη διαχείριση συγκρούσεων.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στα παραπάνω επιστημονικά πεδία αλλά και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτά, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων, και τελευταίων επιστημονικά δεδομένων στα παραπάνω επιστημονικά πεδία.
Η εξάσκηση στην εφαρμογή των γνώσεων στις απαιτήσεις της κλινικής πράξης και παροχής φροντίδας υγείας.
Η εκπαίδευση στην μεταφραστική, διαθεματική και διεπιστημονική πράξη και έρευνα και στην ικανότητα να συνθέτουν γνώσεις για να βελτιώσουν το κλινικό έργο.
Η εκπαίδευση στο σχεδιασμό ατομικών και ομαδικών παρεμβάσεων προαγωγής υγείας με βάση τις αρχές της ψυχολογίας.
Η εξάσκηση στις ερευνητικές μεθόδους μελέτης της σχέσης της ψυχολογίας με την υγεία και την φροντίδα υγείας.
Κατευθυντήριες αρχές του Π.Μ.Σ. αποτελούν, αφενός μεν η εξασφάλιση στους/στις μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες σταθερών επιστημονικών και σύγχρονων γνώσεων και κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων και αρχών, τέτοιων που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση του καινοτόμου πνεύματος, αφετέρου δε η καλλιέργεια σε αυτούς των κριτικών και δημιουργικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια υπεύθυνη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» (στην αγγλική ‘’MSc. Psychological Applications in Health’’).
Διάρκεια σπουδών :
Το Π.Μ.Σ. είναι εντατικού χαρακτήρα, με διάρκεια ενός πλήρους ακαδημαϊκού έτους (δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα συν τη θερινή περίοδο), διάρκειας δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων για κάθε εξάμηνο. Οι υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών μπορούν να ολοκληρωθούν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. θα είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας θα είναι η ελληνική ή η αγγλική, σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις, μετά από έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής.
Δίδακτρα:
Τα τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000 €) για ένα κύκλο σπουδών (δύο (2) εξάμηνα και θερινή περίοδος).
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στα Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/-ές ως μεταπτυχιακοί/-κές φοιτητές/-τριες:
α) Οι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (παρ. 1, 7 και 8 άρθρου 34 του ν. 4485/2017).
β) Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μια κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
γ) Οι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων (Α.Ε.Ι. και παλαιοί/-ές απόφοιτοι/-τες Τ.Ε.Ι.) Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Μαιευτικής, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας και Ιατρικών Εργαστηρίων. Επίσης γίνονται δεκτοί/-ές και πτυχιούχοι συναφών με τις Επιστήμες Υγείας Τμημάτων, όπως των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Διοίκησης, Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής, Νομικής, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
δ) Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).
ε) Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι/-ες φοιτητές/-τριες των ανωτέρω αναφερόμενων Τμημάτων με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων, οι οποίοι γίνονται δεκτοί στο Π.Μ.Σ.
Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τη δυνατότητα του Προγράμματος.
Διαδικασία επιλογής:
Ο τρόπος επιλογής εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (έκτακτη συνεδρίαση υπ’ αρ. 3063/28-4-2021) και αναφέρονται στην προκήρυξη.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η συμπλήρωση 75 εκπαιδευτικών πιστωτικών μονάδων (ECTS). Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., ο/η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/- τρια θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και εξετασθεί επιτυχώς σε οκτώ (8) μαθήματα, τέσσερα (4) υποχρεωτικά στο Α’ εξάμηνο σπουδών, δύο (2) υποχρεωτικά και δύο (2) επιλεγόμενα στο Β’ εξάμηνο σπουδών και να εκπονήσει τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Μ.Δ.Ε.).
Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών γίνεται στα Α’ και Β’ εξάμηνα. Η έναρξη της Μ.Δ.Ε. (ανάληψη θέματος, προετοιμασία παρουσίαση) γίνεται στο Β’ εξάμηνο και ολοκληρώνεται (συγγραφή -παρουσίαση) τρεις μήνες μετά τη λήξη του Β’ εξαμήνου, κατά τους θερινούς μήνες και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3151 τ.Β’/19.07.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ : https://psyapphealth.med.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και για τα επόμενα πέντε έτη (2025-2026).