το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Τεχνολογίας
Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα)
ΠΜΣ: «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Συγκρότημα Γαιόπολις Περιφερειακή Οδός Λάρισας – Τρικάλων ΤΚ 415 00, Λάρισα
Τηλέφωνα: 2410684708, 2410684709 Email: : secrypms@uth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη παραγωγή και μετάδοση προηγμένων γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, υπολογιστικών εργαλείων, τεχνικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο των Επικοινωνιακών Συστημάτων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με έμφαση στις αρχές λειτουργίας, στη μοντελοποίηση και τις μελέτες επίδοσης, καθώς και στις εφαρμογές τους σε σύγχρονες τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες.
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών με άμεσο στόχο την παραγωγή ικανών στελεχών στο γνωστικό αντικείμενο των επικοινωνιών και των δικτύων γενικά αλλά και ειδικότερα όσον αφορά το διαδίκτυο των πραγμάτων και τις εφαρμογές του που θα μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ολοένα αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των χρηστών νέων τεχνολογιών καθώς και να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιβίωση σε ένα παγκοσμιοποιημένο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας. Επιπλέον συμβάλλει στην προετοιμασία για σπουδές διδακτορικού επιπέδου στη γνωστική περιοχή του ανωτέρω αντικειμένου και στην ανάπτυξη της έρευνας στα αντικείμενο των Σύγχρονων Επικοινωνιακών Συστημάτων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων». Δεν προβλέπονται διακριτές ειδικεύσεις.
Διάρκεια σπουδών :
Το Π.Μ.Σ. «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» προσφέρεται σε πλήρη ή μερική φοίτηση. Η χρονική διάρκεια των σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, για τους φοιτητές πλήρους φοίτησης και έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα για τους φοιτητές μερικής φοίτησης, τα οποία περιλαμβάνουν 10 μαθήματα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Το 3ο και το 5ο εξάμηνο αντίστοιχα, προσφέρονται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, για την οποία απαιτείται η επιτυχής υποστήριξή της. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 1,5 έτος (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα). Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 90 ECTS.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην Ελληνική Γλώσσα ή/και στην Αγγλική Γλώσσα. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.
Δίδακτρα: με Τέλη Φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ: α) Τμημάτων Τεχνολογίας, β) Τμημάτων Θετικών Επιστημών, γ) Πολυτεχνικών Τμημάτων και ισοδύναμων τμημάτων του εξωτερικού των οποίων το αντικείμενο άπτεται του αντικειμένου του ΠΜΣ, δ) πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ με συνάφεια στο αντικείμενο του εν λόγω Π.Μ.Σ. που κατά περίπτωση κρίνονται από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών.
Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε τριάντα (30) φοιτητές κατ’ έτος.
Διαδικασία Επιλογής
Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που υπέβαλαν εμπρόθεσμη αίτηση υποψηφιότητας με όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι κατατάσσονται κατά αξιολογική σειρά βάσει μορίων που συγκεντρώνουν από συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών κριτηρίων. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων στην πρώτη φάση. Με βάση την τελική βαθμολογία, που προκύπτει ως ο σταθμισμένος μέσος της βαθμολογίας στην πρώτη και την δεύτερη φάση, καταρτίζεται κατάλογος που περιλαμβάνει τους υποψηφίους, οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος και γίνεται η τελική επιλογή με βάση τη σειρά επιτυχίας τους (οι ισοβαθμήσαντες με τον τελευταίο επιλέγονται).
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το Πρόγραμμα Σπουδών «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών και Διαδίκτυο των Πραγμάτων» έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμμετοχή στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Κάθε εξάμηνο διδασκαλίας συγκεντρώνει τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ECTS. Κάθε φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς συνολικά σε δέκα (8) μαθήματα και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διπλωματική του εργασία Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ECTS. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που
απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες.
Η δομή του προγράμματος και τα μαθήματα παρουσιάζονται στον παρακάτω:
Α’ εξάμηνο:
Μαθήματα (4 από 5 μαθήματα)
-
- Προχωρημένα Θέματα Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος Advanced Digital Signal Processing
- Προηγμένη Διαδικτύωση και Διακίνηση Πολυμεσικού Περιεχομένου Advanced Internetworking and Multimedia Content Delivery
- Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Δικτύων Ασύρματων και Κινητών Επικοινωνιών Design and Development of Wireless and Mobile Networks
- Εισαγωγή στα Συστήματα και τις Τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων Introduction to IoT Systems and Technologies
- Ασφάλεια Δικτυοκεντρικών Συστημάτων Networked Systems Security
Β’ εξάμηνο:
Μαθήματα (4 από 5 μαθήματα)
-
- Μηχανική Μάθηση στις Ασύρματες Επικοινωνίες Machine Learning in Wireless Communications
- Τεχνολογίες ενσωματωμένων συστημάτων για το διαδίκτυο των πραγμάτωνEmbedded Systems Technologies for IoT
- Υπολογιστική Νέφους/Ομίχλης και Τεχνολογίες Επικοινωνιών για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Cloud/Fog computing and Communication Technologies for IoT
- Διαχείριση και ανάλυση δεδομένων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων Data Management and Analysis in the Internet of Things
- Συστήματα Αισθητήρων και Ενεργοποιητών – Βιομηχανικό ΙοΤ Sensors and actuators SystemsIndustrial IoT
Γ’ εξάμηνο:
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Master Thesis Dissertation.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 2682 τ.Β’/24.06.2021 και ΦΕΚ 645 τ.Β’/15.02.2022
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 3161 τ.Β’/19.07.2021 & ΦΕΚ 1176 τ.Β’/16.03.2022 & ΦΕΚ 3739 τ.Β’/08.06.2023
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ: Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών & Διαδίκτυο των Πραγμάτων | ΠΜΣ στο Παν/μιο Θεσσαλίας στη Λάρισα (uth.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026 – 2027 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).