ΠΜΣ: Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές – Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές – Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα: 2310 999 900 Email: info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές-Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας», σύμφωνα με την απόφαση αυτή και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (A΄ 114).

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές – Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας» διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. και αποτελεί ένα πρωτοποριακό διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που παρέχει υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στην εφαρμοσμένη φυσιολογία του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Μελετά την εφαρμογή της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων. Παράλληλα, προάγει τη γνώση και την ανάπτυξη της έρευνας στο αντικείμενο της εξωσωματικής κυκλοφορίας και της τεχνολογίας των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η μεταπτυχιακή ακαδημαϊκή εκπαίδευση και η παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού στο πεδίο της εφαρμοσμένης φυσιολογίας του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών υποστήριξης της καρδιάς και των πνευμόνων. Παράλληλα, το Π.Μ.Σ. δίνει τη δυνατότητα στους/στις αποφοίτους/-ες να προχωρήσουν στην απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του/της Ειδικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Β΄ 4972/2018).

Πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών. Αυτή, με τη νέα μορφή του προγράμματος, δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της εξωσωματικής κυκλοφορίας στην καρδιοχειρουργική, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της προηγμένης καρδιακής και αναπνευστικής υποστήριξης.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές-Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας». Το προτεινόμενο πρόγραμμα Π.Μ.Σ. δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις, παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή άλλη γλώσσα με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Δίδακτρα: τέλη φοίτησης ποσού τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) συνολικά.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών γίνονται δεκτοί/-ές:

1. Απόφοιτοι/-ες Σχολών Επιστημών Υγείας και Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Βιολογικών και Φυσικών Επιστημών, Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. (όπως Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων) και άλλων συναφών Σχολών. Επίσης γίνονται δεκτοί/-ές απόφοιτοι/-ες Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αρκεί να φέρουν τον τίτλο του τεχνικού εξωσωματικής κυκλοφορίας (perfusionist).

2. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές-Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας» κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων, εισάγονται στο Π.Μ.Σ. όλοι/-ες οι υποψήφιοι/-ες που ισοβαθμούν.

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση υπ’ αρ. 3053/18-2-2021) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι εκατόν είκοσι (120) ECTS (30 για κάθε ένα από τα τρία εξάμηνα μαθημάτων και 30 για τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία).

Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών είναι απαραίτητη:

η φοίτηση και επιτυχής εξέταση σε δεκαεπτά (17) συνολικά μαθήματα που κατανέμονται στα τρία (3) εξάμηνα σπουδών,

η συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας[τέταρτο (Δ’ ) εξάμηνο σπουδών],

η συμπλήρωση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Β’, Γ’ και Δ’ εξάμηνου των σπουδών.

Οι μεταπτυχιακοί/-ες φοιτητές/-τριες καλούνται να επιλέξουν ένα από τα δύο προγράμματα: Α) πρακτική άσκηση στην προηγμένη καρδιοπνευμονική υποστήριξη κατά την οποία υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, η οποία συνεργάζεται με το Π.Μ.Σ., για τουλάχιστον 80 ώρες [υπ’ αρ. 8366/27-3-2020 πρυτανική απόφαση, (Β΄ 1459)], καθώς και να παρακολουθήσουν τουλάχιστον είκοσι (20) επεμβάσεις καρδιάς, οι οποίες καταχωρούνται για κάθε φοιτητή/-τρια σε ειδική βάση δεδομένων (logbook) και Β) πρακτική άσκηση στις τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας η οποία περιλαμβάνει παρακολούθηση τουλάχιστον εκατό (100) χειρουργικών επεμβάσεων με εξωσωματική κυκλοφορία στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, οι οποίες καταχωρούνται για κάθε φοιτητή/-τρια σε ειδική βάση δεδομένων (logbook).

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ