
το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.12.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Δερματοσκόπηση»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310 999 900 Email: info@med.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το γνωστικό αντικείμενο του παρόντος Π.Μ.Σ. είναι η παροχή εκπαίδευσης και επικαιροποιημένης θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στο γνωστικό πεδίο της Δερματοσκόπησης. Ειδικότερα, το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. θα προσφέρει στους/στις εκπαιδευόμενους/ες τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις δερματοσκοπικές δομές και πρότυπα, να αξιολογούν ορθά τη σημασία τους και να χρησιμοποιούν επωφελώς τη δερματοσκόπηση στην κλινική πράξη.
Ο σκοπός του Π.Μ.Σ. με τίτλο «Δερματοσκόπηση» είναι:
i) Η κατάρτιση-εξειδίκευση επιστημόνων στην δερματοσκόπηση. Το Π.Μ.Σ. θα προσφέρει λεπτομερή ανάλυση της τεχνικής και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, καθώς και την εις βάθος γνώση των δερματοσκοπικών κριτηρίων, της ιστοπαθολογικής τους αντιστοίχισης και των δερματοσκοπικών προτύπων των καλοηθών και κακοήθων όγκων του δέρματος.
ii) Η προσφορά πιστοποιημένης κλινικής επάρκειας στη δερματοσκόπηση. Πέραν της διδασκαλίας της μεθόδου αυτής καθαυτής, στόχος του Π.Μ.Σ. είναι να εκπαιδεύσει τους κλινικούς ιατρούς στον τρόπο με τον οποίο η δερματοσκόπηση συνδυάζεται στην κλινική πράξη σε συνδυασμό με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προς την επίτευξη του καλύτερου διαγνωστικού αποτελέσματος επ’ ωφελεία των ασθενών. Τα συστήματα υγείας όλο και περισσότερων χωρών τείνουν να απαιτούν πιστοποιημένη επάρκεια στη δερματοσκόπηση για τους κλινικούς ιατρούς που εξετάζουν τον πληθυσμό για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.
iii) Η προσέγγιση της δερματοσκόπησης από μεθοδολογική-ερευνητική οπτική. Το πεδίο της δερματοσκόπησης αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά ερευνητικά πεδία στη δερματολογία τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ., ερχόμενοι/ες κατ’ επανάληψη σε επαφή με βάσεις δεδομένων προς αναζήτηση μελετών, θα εξοικειωθούν στην ανάγνωση και ανάλυσή τους. Επίσης, θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν στην πραγματική ερευνητική διαδικασία που λαμβάνει χώρα διαρκώς στην κλινική μας στο αντικείμενο της δερματοσκόπησης, όπως προκύπτει από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί κατά τα τελευταία έτη.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Δερματοσκόπηση».
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα, πλήρους φοίτησης, συμπεριλαμβανομένης και της εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) συνολικά.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Δερματοσκόπηση» θα γίνονται δεκτοί/ές ως μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες, πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, υποβάλλοντας και την αντίστοιχη βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (παρ. 1, άρθ. 43, του ν. 4485/2017).
Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους/ες και ειδικευμένους/ες ιατρούς Δερματολογίας, καθώς και σε ιατρούς εν αναμονή της ειδικότητας της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας.
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν, μετά από αίτησή τους, ως υπεράριθμοι/ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήμα του Ιδρύματος, όπου υπηρετούν, το οποίο Π.Μ.Σ. είναι συναφές με το αντικείμενο του τίτλου σπουδών τους και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Δερματοσκόπηση» κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30), μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες.
Διαδικασία επιλογής:
Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση υπ’ αρ. 3028/22-7-2020) και αναφέρονται στην προκήρυξη.
Για την αξιολόγηση των υποψηφίων μοριοδοτούνται:
α) Ο βαθμός πτυχίου (πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 1, μέγιστο 10 μόρια),
β) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ή Διδακτορική Διατριβή (μέγιστο 10 μόρια),
γ) Η προφορική συνέντευξη (μέγιστο 25 μόρια),
δ) Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια (μέγιστο 5 μόρια, 1 μόριο/ανακοίνωση),
ε) Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (μέγιστο 10 μόρια, 2 μόρια/ανά ανακοίνωση),
στ) Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά (έως 15 μόρια, 5 μόρια/δημοσίευση),
ζ) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (ως 75 μόρια, 15 μόρια/δημοσίευση),
η) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (έως 30 μόρια, 10 μόρια/ανά πρόγραμμα),
θ) Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία (έως 25 μόρια, 5 μόρια/έτος, έως 5 έτη εμπειρίας),
ι) Αγγλική γλώσσα επίπεδο Β2 επτά (7) μόρια, Γ1 οκτώ (8) μόρια , Γ2 εννιά (9) μόρια, μητρική ή απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο δέκα (10) μόρια,
κ) Γνώση επιπλέον μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών (μέγιστο 5 μόρια)
Η ανώτατη μοριοδότηση που μπορεί να συγκεντρώσει ο/η υποψήφιος/α καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και είναι 220 μόρια.
Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τυχόν ειδικότερα προσόντα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου δικαιολογητικών και της συνέντευξης, καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων- και τυχόν επιλαχόντων/ ουσών- ο οποίος επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι απαραίτητη η φοίτηση και επιτυχής εξέταση σε δεκαοκτώ (18) υποχρεωτικά μαθήματα, δέκα (10) στο Α’ εξάμηνο σπουδών και οκτώ (8) στο Β’ εξάμηνο σπουδών, και τέλος η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο Γ’ εξάμηνο.
Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. απαιτείται να συμπληρώσουν ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS), ως εξής:
α) Εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS) από την επιτυχή φοίτηση στα προσφερόμενα μαθήματα του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου.
β) Τριάντα (30)πιστωτικές μονάδες (ECTS) από το σχεδιασμό, εκπόνηση, συγγραφή και επιτυχή παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Μεθοδολογία της Έρευνας στο αντικείμενο της Δερματοσκόπησης
- Εισαγωγή στη Δερματοσκόπηση και βασικές δομές
- Ιστολογική αντιστοίχιση δερματοσκοπικών κριτηρίων
- Aναγνώριση και ανάλυση δερματοσκοπικών προτύπων
- Δερματοσκοπικά πρότυπα σπίλων
- Δερματοσκοπικά πρότυπα μελανώματος
- Δερματοσκοπικά πρότυπα καλοήθων μη μελανινοκυτταρικών όγκων
- Δερματοσκοπικά πρότυπα βασικοκυτταρικού καρκινώματος
- Δερματοσκοπικά πρότυπα καρκίνου των κερατινοκυττάρων
- Δερματοσκοπικά πρότυπα σπάνιων δερματικών όγκων
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Αξιολόγηση βλαβών σε ειδικές θέσεις
- Διαχείριση ασθενών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της βλάβης
- Διαχείριση των ασθενών ανάλογα με το φωτότυπο
- Διαχείριση των ασθενών ανάλογα με την ηλικία
- Ψηφιακή απεικόνιση σπίλων
- Τριχοσκόπηση
- Δερματοσκόπηση
Γ’ εξάμηνο:
-
- Εκπόνηση, Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4521 τ.Β’/14.10.2020 & ΦΕΚ 6621 τ.β’/03.12.2024
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1995 τ.Β’/14.05.2021 και ΦΕΚ 6080 τ.Β’/29.11.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: ΠΜΣ “Δερματοσκόπηση” (auth.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, με δυνατότητα παράτασης, με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησης του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.