το άρθρο ενημερώθηκε στις 09.01.2023
Συνεργαζόμενα ιδρύματα
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ξάνθη) του Δ.Π.Θ.
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
.
ΔΠΜΣ: «Quantum Computing and Quantum Technologies»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «ΠΜΣ: «Quantum Computing and Quantum Technologies» Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κτίριο Α΄ Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, Κιμμέρια 67100, Ξάνθη
Τηλέφωνα: 25410 79012, 25410 79035 Fax: 25410 79015 Email: info@ee.duth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το γνωστικό αντικείμενο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) είναι: οι κβαντικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες κατασκευής κβαντικών κυκλωμάτων και κβαντικών υπολογιστών, η κβαντική μετρολογία, οι κβαντικοί αισθητήρες, οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες, το κβαντικό διαδίκτυο, η κβαντική κρυπτογραφία και κρυπτανάλυση, η ανάπτυξη λειτουργικών συστημάτων κβαντικών υπολογιστών, ο προγραμματισμός κβαντικών υπολογιστών, η διόρθωση σφαλμάτων κβαντικών υπολογισμών, οι κβαντικοί αλγόριθμοι και οι προσομοιωτές κβαντικών υπολογιστών.
Στο γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνονται επίσης οι εφαρμογές των κβαντικών υπολογιστών σε αντικείμενα άλλων επιστημών, όπως, η χρήση κβαντικών υπολογιστών στην Βιολογία, στην μηχανική μάθηση, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην Χημεία, στην επιστήμη των υλικών, στην επεξεργασία φυσικών γλωσσών, στην οικονομία, καθώς και σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, όπου η μεγάλη υπολογιστική ισχύς είναι απαραίτητη. Το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει τις μησυμβατές υπολογιστικές τεχνικές και τις νανοηλεκτρονικές τεχνολογίες που σχετίζονται με την κατασκευή, την λειτουργία και την χρήση των κβαντικών υπολογιστών και την διασύνδεση των κβαντικών υπολογιστών με κλασικούς υπολογιστές και ψηφιακά κυκλώματα υψηλών επιδόσεων.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Quantum Computing and Quantum Technologies».
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα της διδασκαλίας και εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η Αγγλική.
Δίδακτρα: Για το σύνολο του προγράμματος τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 4.500 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των τελών φοίτησης και συγκεκριμένα καταβολής της πρώτης δόσης χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ κατά την εγγραφή του φοιτητή και των άλλων δύο δόσεων, εκάστη χιλίων πεντακοσίων (1.500), ευρώ πριν από την έναρξη του Β’ και Γ’ εξαμήνου στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι είναι:
1. Διπλωματούχοι Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων) αναγνωρισμένων) ομοταγών) ιδρυμάτων) της) αλλοδαπής,) της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών, του Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής, ή σχετικής ειδικότητας.
2. Πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, των ειδικοτήτων Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Επιστήμης Υλικών, ή άλλης σχετικής ειδικότητας.
3. Πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής τετραετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Διαδικασίες επιλογής:
Το ΤΗΜΜΥ του Δ.Π.Θ. σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Ε.Δ.Ε. προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκηρύσσοντας θέσεις με ανοιχτή διαδικασία για την εισαγωγή διπλωματούχων ή πτυχιούχων στο Δ.Π.Μ.Σ.
Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες διπλωματούχων και πτυχιούχων και ο αριθμός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Σε περίπτωση που ο τρόπος εισαγωγής προϋποθέτει γραπτή εξέταση, θα πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία, ο αριθμός και η ύλη των εξεταστέων μαθημάτων, οι ημερομηνίες εξέτασης καθώς και ο τρόπος βαθμολόγησης.
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος σε ηλεκτρονική μορφή.
Η επιλογή των εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από την Σ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι συγκεκριμένα, ποσοτικά ή/και ποιοτικά, και γίνονται γνωστά στους/στις υποψηφίους/ες με την προκήρυξη του Δ.Π.Μ.Σ.
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, ενδεικτικά, δύναται να περιλαμβάνουν:
1) Αίτηση Υποψηφιότητας.
2) Αντίγραφο Πτυχίου ή Διπλώματος. Ο βαθμός του Πτυχίου ή Διπλώματος δε μπορεί να είναι μικρότερος του έξι και μισό (6,5). Τελειόφοιτοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα, αλλά γίνονται δεκτοί μόνο εφόσον προσκομίσουν «βεβαίωση περάτωσης», πριν τη συνεδρίαση της Ε.Δ.Ε., που επικυρώνει τον κατάλογο των εισακτέων.
3) Βεβαίωση αναγνώρισης ισοτιμίας Πτυχίου ή Διπλώματος από τον ΔΟΑΤΑΠ, για τους αποφοίτους Α.Ε.Ι. του εξωτερικού.
4) Αντίγραφο Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακώνμαθημάτων όλων των ετών.
5) Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα.
6) Αντίγραφα βεβαιώσεων τυχόν επαγγελματικής εμπειρίας σε επιστημονική περιοχή συναφή προς το
αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.
7) Αποδεικτικά στοιχεία τυχόν ερευνητικής δραστηριότητας ή/και αντίγραφα ερευνητικών εργασιών.
8) Αντίγραφα πιστοποιητικών πολύ καλής γνώσης (τουλάχιστον επίπεδο Γ1) της αγγλικής. Δεν απαιτείται πιστοποίηση για όσους/όσες έχουν αποκτήσει πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο οποίο η διδασκαλία γίνεται στην αγγλική. Σε περίπτωση μη κατοχής τίτλου γνώσης ξένης γλώσσας, οι συνεργαζόμενοι φορείς δύνανται, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, να πραγματοποιήσουν ειδική εξέταση στην ξένη γλώσσα, για να διαπιστωθεί το επίπεδο γνώσης αυτής από τους υποψήφιους.
9) Πρόσφατες Συστατικές επιστολές (τουλάχιστον δύο).
10) Αντίγραφα τυχόν αναγνωρισμένων μεταπτυχιακών τίτλων (Δ.Μ.Σ. ή/και Δ.Δ.).
11) Συνέντευξη από την αρμόδια Επιτροπή.
Η ακριβής διαδικασία περιγράφεται κάθε φορά στην προκήρυξη. Για κάθε υποψήφιο/υποψήφια δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά που υπέβαλε. Οι φάκελοι των υποψηφίων εξετάζονται και μοριοδοτούνται. Το μέγιστο της μοριοδότησης κάθε φακέλου συμπεριλαμβανομένης είναι 75 μόρια.
Οι συνεντεύξεις αφορούν σε θέματα εξοικείωσης και κατανόησης των αντικείμενων του Δ.Π.Μ.Σ. καθώς και σε θέματα γνώσεων της ευρύτερης επιστημονικής περιοχής. Επίσης εξετάζονται τα κίνητρα και η επιθυμία των υποψηφίων να ολοκληρώσουν με επιτυχία το Δ.Π.Μ.Σ.
Το μέγιστο της μοριοδότησης της συνέντευξης είναι 25 μόρια. Η τελική επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει της μοριοδότησης των στοιχείων που κατατέθηκαν στον φάκελο καθώς και τη βαθμολογία της συνέντευξης με μέγιστο αριθμό μορίων, τα 100 μόρια.
ΠΡΟΣΟΝΤΑ και ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ |
Μέγιστος αριθμός μορίων |
Βαθμός του Πτυχίου ή Διπλώματος. |
25 |
Εκπόνηση προπτυχιακής Διπλωματικής ή Πτυχιακής εργασίας με αντικείμενο σχετικό με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. |
15 |
Γνώση αγγλικής σε υψηλότερο επίπεδο από το Γ1 |
5 |
Δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μόρια 0 έως και 20, ανάλογα με τον αριθμό των δημοσιεύσεων, καθώς και την σχέση του αντικειμένου των δημοσιεύσεων με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. |
20 |
Παρουσίαση εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια. Μόρια 0 έως και 10, ανάλογα με τον αριθμό, καθώς και την σχέση του αντικειμένου των εργασιών με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. |
10 |
Συνέντευξη. Μόρια 0 έως και 25 |
25 |
ΣΥΝΟΛΟ |
100 |
Η διαδικασία επιλογής έχει ως εξής:
α) Η Σ.Ε. καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια σε περίπτωση που έχουν τεθεί τέτοια από την Ε.Δ.Ε.
γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους υποψηφίους αποφασιστεί να κληθούν. Η συνέντευξη πραγματοποιείται από τα μέλη της Σ.Ε.
δ) Διεξάγει τυχόν εσωτερικές εξετάσεις.
ε) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους τους κατατάσσει και προβαίνει στην τελική επιλογή.
στ) Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από την Ε.Δ.Ε. και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του ΤΗΜΜΥ του Δ.Π.Θ.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση του πίνακα επιτυχόντων υποψηφίων, τότε εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες, εφόσον ο συνολικός αριθμός των εισακτέων δεν υπερβαίνει τον κατ’ ανώτατο όριο αριθμό των εισακτέων. Αν υπερβαίνει, τότε για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του διπλώματος ή του πτυχίου, αν και σε αυτήν την περίπτωση προκύψει ισοβαθμία, τότε για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία των συγγενών μαθημάτων προς το Δ.Π.Μ.Σ.
Σε περίπτωση που σε ένα ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των εισακτέων που έχουν επιλεγεί είναι μικρός και δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ., η Ε.Δ.Ε. δύναται να αποφασίσει να μην εγγράψει τους επιλεγέντες εισακτέους. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται πριν την καταβολή των τελών φοίτησης. Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. δεν μπορεί να είναι μικρότερος του δέκα (10). Η λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ. για τους/τις ήδη εγγεγραμμένους/νες φοιτητές/τριες συνεχίζεται κανονικά.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε ενενήντα (90). Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση οκτώ (8) μαθημάτων τα οποία κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών (Α’ και Β’). Από αυτά τέσσερα (4) είναι υποχρεωτικά και τέσσερα (4) επιλογής. Τα υποχρεωτικά μαθήματα αντιστοιχούν σε 9 ECTS και τα επιλογής σε 6 ECTS
Για κάθε μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια ορίζεται από την Σ.Ε. ένας Ακαδημαϊκός Σύμβουλος από τους διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ. σε συνεργασία με τον οποίο ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητή/τρια επιλέγει τα μαθήματα επιλογής. Επίσης ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος συνεργάζεται με τον/την μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια για τη επιλογή του θέματος της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Κατά το τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο των σπουδών εκπονείται η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασίας, της οποίας οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) ορίζονται σε 30. Για την διδασκαλία των μαθημάτων μπορούν να χρησιμοποιούνται μέθοδοι δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σύγχρονες και ασύγχρονες διαλέξεις με χρήση συστημάτων και διαδικτυακών εφαρμογών τηλεκπαίδευσης καθώς και όποια άλλη μέθοδος κριθεί από την Ε.Δ.Ε. ως κατάλληλη για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, στο οποίο οι τίτλοι των μαθημάτων δίνονται στην αγγλική, διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα:
-
- Quantum Computing
- Quantum Devices
Μαθήματα Επιλογής: Επιλογή δύο (2) μαθημάτων από τα παρακάτω
-
- Optical and Quantum Communications
- Computational Biology
- Nanoelectronics
- Quantum Solid-state Physics
- Advanced Topics in Quantum Technologies
- Artificial Intelligence and Applications
- Python Programming and Applications
Β’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα:
-
- Quantum Algorithms and Quantum Information
- Qubit devices
Μαθήματα Επιλογής: Επιλογή δύο (2) μαθημάτων από τα παρακάτω
-
- Quantum Machine Learning
- Natural and Unconventional Computing
- Linear Algebra for Quantum Mechanics
- Measurement and Characterization Methods for Devices and Systems
- Big Data Handling
Γ’ Εξάμηνο:
-
- MSc Dissertation (ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- The new application period for the academic year 2023-2024 is expected to open in April 2023.
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1388 τ.Β’/08.04.2021
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1408 τ.Β’/08.04.2021 & ΦΕΚ 4547 τ.Β’/01.10.2021 & ΦΕΚ 7073 τ.Β’/31.12.2022 & ΦΕΚ 6568 τ.Β’/21.12.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : https://www.ee.duth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Η διάρκεια λειτουργίας του Π.Μ.Σ. θα είναι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026.