
το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα
Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης
.
ΔΠΜΣ: «Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας»
(Master Science in Technology and Innovation Management)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΔΠΜΣ: «Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας» Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνειούπολη, 731 00 Χανιά Κρήτης
Τηλέφωνα: 28210 37161, 28210 37348, Email: mtim@isc.tuc.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας – Master Science in Technology & Innovation Management» έχει ως αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης μεταπτυχιακού επιπέδου στη Διοίκηση της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας καθώς και η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας με στόχο τη συμβολή των αποφοίτων του στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξης της χώρας.
Απευθύνεται σε νέους επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και ερευνητές με στόχο:
α. Την εξειδίκευσή τους στα σύγχρονα συστήματα διοίκησης των τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας συνδυάζοντας γνώσεις από τις επιστήμες της διοίκησης, της λήψης αποφάσεων, της οργάνωσης, της οικονομίας, του μάρκετινγκ, της καινοτομίας, της πληροφορικής, των τεχνολογιών, της νομικής, κ.λπ., καθώς επίσης και τη δημιουργία επιστημόνων – ερευνητών οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην προώθηση της έρευνας, της επιστήμης και των εφαρμογών της στα αντικείμενα που αυτό θεραπεύει.
β. Την ανάπτυξη των οργανωτικών, διοικητικών και τεχνολογικών προσόντων και γνώσεων που θα τους είναι αναγκαία για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
γ. Την απόκτηση γνώσεων επί του ισχύοντος νομικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και επιχειρήσεων.
δ. Την προετοιμασία τους για αποδοτική διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δ.Μ.Σ. στη “Διοίκηση της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας – MSc in Technology & Innovation Management»”. Ο τίτλος απονέμεται από κοινού από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο τίτλος απονέμεται με την επιτυχή συγκέντρωση εβδομήντα πέντε (75) Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Δ.Μ.Σ. ορίζεται στο ένα (1) ημερολογιακό έτος.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Το Δ.Π.Μ.Σ. είναι διεθνές και η διδασκαλία των μαθημάτων όπως και η συγγραφή των διπλωματικών μεταπτυχιακών εργασιών γίνεται στην Αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης μπορεί να οριστούν έως τα 4.000€ για φοιτητές προερχόμενους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έως τα 8.000 € για φοιτητές προερχόμενους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι πολυτεχνικών σχολών και πτυχιούχοι τμημάτων φυσικής, χημείας, μαθηματικών, γεωλογίας, γεωπονίας, διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομικών, πληροφορικής, ιατρικών βιολογικών επιστημών Πανεπιστημίων, Α.Σ.Ε.Ι. και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη επαρκή γνώση μίας τουλάχιστον γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Δ.Π.Μ.Σ
Ο αριθμός εισακτέων στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ορίζεται κάθε ακαδημαϊκό έτος από την Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. με ανώτερο όριο τα σαράντα (40) άτομα ανά έτος εκ των οποίων έως τριάντα πέντε (35) θα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έως πέντε (5) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαδικασία επιλογής:
Η προκήρυξη για την εισαγωγή νέων μεταπτυχιακών φοιτητών στο Δ.Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ανακοινώνεται προς τους ενδιαφερόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο, μετά από απόφαση της Ε.Δ.Ε. του Δ.Μ.Π.Σ., στην οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται τα ακόλουθα:
α. Οι απαραίτητες προϋποθέσεις
β. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων για εισαγωγή στο Δ.Π.Μ.Σ.
γ. Την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών
δ. Τον τρόπο και τα κριτήρια αξιολόγησης υποψηφίων
ε. Τη διεύθυνση υποβολής δικαιολογητικών
στ. Το κόστος των σπουδών
Οι αιτήσεις και οι συστατικές επιστολές των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που διατίθενται από τη γραμματεία και τις ιστοσελίδες του προγράμματος.
Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων: Στο Πρόγραμμα εισάγονται υποψήφιοι στους οποίους έχει απονεμηθεί υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από Κράτη, Ιδρύματα Κρατικών Υποτροφιών, Διεθνής Οργανισμούς, Διεθνή Προγράμματα, κα., εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις. Το ποσοστό της εισαγωγής αυτής της κατηγορίας μεταπτυχιακών φοιτητών καθορίζεται από την Ε.Δ.Ε.
Η Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. ορίζει Επιτροπή από μέλη Δ.Ε.Π., η οποία αξιολογεί τους υποψήφιους, οι οποίοι προσκόμισαν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εισηγείται στην Ε.Δ.Ε. τον κατάλογο των εισαγομένων, η οποία και τελικά επιλέγει τους εισαγόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η αξιολόγηση των υποψηφίων διεξάγεται στις ακόλουθες διαδοχικές φάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες που καθορίζονται από την Ε.Δ.Ε. και αναφέρονται με σαφήνεια σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Π.Μ.Σ. που αναρτάται στις ιστοσελίδες του προγράμματος:
α. Εξακρίβωση της γνησιότητας και ακρίβειας των βεβαιώσεων και των πιστοποιητικών και έλεγχος τυπικών προσόντων. Κατά τη φάση αυτή η επιτροπή επιλογής καλεί όσους δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικό γλωσσομάθειας να προσέλθουν σε αξιολόγηση της επάρκειας γλωσσομάθειάς τους καθορίζοντας ταυτόχρονα και την προς τούτο διαδικασία.
β. Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχες μέγιστες βαθμολογίες, σε συνολική εκατονταβάθμια κλίμακα, είναι:
1. Συνολικός βαθμός πτυχίου: έως 50 μονάδες.
2. Βαθμολογία συγγενικών μαθημάτων και διπλωματικής/πτυχιακής με το Δ.Π.Μ.Σ.: έως 25 μονάδες.
3. Ερευνητική δραστηριότητα (εκτός της διπλωματικής εργασίας) του υποψηφίου, συναφής με το Δ.Π.Μ.Σ., η οποία αποδεικνύεται με δημοσιεύσεις (σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με το σύστημα των κριτών) ή με πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα: 15 μονάδες.
4. Διακρίσεις: 10 μονάδες
5. Συστατικές επιστολές: Συνεκτιμώνται
γ. Κατά την τρίτη φάση διασφαλίζεται η ανωνυμία και διαμορφώνεται η κατάταξη των υποψηφίων, η οποία και προωθείται στην Ε.Δ.Ε..
Η Επιτροπή, προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή της προς την Συνέλευση του Τμήματος, μπορεί να καλεί σε συνέντευξη υποψήφιους φοιτητές. Με βάση την εισήγηση της οικείας Επιτροπής, η Ε.Δ.Ε.
λαμβάνει την τελική απόφαση κατάταξης των υποψηφίων και επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ. Η Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει ειδικές κατηγορίες καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά εισακτέων σε αυτές.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του εντατικού Δ.Μ.Σ.
ανέρχονται στις εβδομήντα πέντε (75). Για το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν οκτώ (8) μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε φόρτο εργασίας 30 ECTS ανά διδακτικό εξάμηνο και να εκπονήσουν μεταπτυχιακή διπλωματική ελάχιστης διάρκειας τριών μηνών και φόρτου εργασίας που θα αντιστοιχεί σε 15 ECTS.
Ο ενδεικτικός πίνακας των προσφερόμενων μαθημάτων είναι:
Α’ εξάμηνο:
-
- Nnovation Management & Entrepreneurship
- Building and Sustaining a Successful Enterprise
- Entrepreneurship, Innovation and Evolution of Firms
- Production & Operations Management
- Decision Analysis & Risk Management
- Business Economics and Finance
- Marketing Management in Technology Firms
Β’ εξάμηνο:
-
- New Product & Service Development
- Market Analysis & Consumer Behavior
- Innovation Economics
- Legal Aspects of Entrepreneurship and Intellectual Property
- Disruptive Technologies
- Big Data and Data Analytics
- Business Intelligence & Knowledge Management
- Digital Entrepreneurship & Innovation
- MASTER THESIS
Τα μαθήματα προσφέρονται με τη μορφή εξαμηνιαίων, εντατικών, σύντομων μαθημάτων και σεμιναρίων, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ., κατανέμονται δε σε εξάμηνα ενώ ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας τους και ο φόρτος εργασίας τους εκφράζεται μέσω των πιστωτικών μονάδων που τους αποδίδεται.
Τα μαθήματα μπορεί να προσφέρονται και εξ αποστάσεως με χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνολογικού εξοπλισμού (e-learning). Η διδασκαλία αυτή θα γίνεται μέσα στα προβλεπόμενα από την παρ. 3, άρθρο 30 του ν. 4485/2017 πλαίσια. Στα πλαίσια του Δ.Π.Μ.Σ. θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και άσκηση των φοιτητών σε Ιδρύματα και επιχειρήσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, για απόκτηση γνώσεων και εμπειριών.
Με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και αναφορά στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορεί να γίνεται ανά ακαδημαϊκό έτος τόσο ανακατανομή των μαθημάτων στα εξάμηνα σπουδών, αλλαγή στις κατηγορίες μαθημάτων όσο και τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2024)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) & Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 4119 τ.Β’/20.09.2018 και ΦΕΚ 7125 τ.Β’/31.12.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΔΠΜΣ: https://www.mtim.tuc.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και έως την αποφοίτηση όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.