ΠΜΣ: Τεχνοοικονομικά Συστήματα στη Διοίκηση

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Διοίκησης

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα)

ΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα στη Διοίκηση»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα στη Διοίκηση» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Αντικάλαμος Καλαμάτας, Μεσσηνία, 24100

Τηλέφωνα: 27210 45123 Fax : 27210 45251 

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα στη Διοίκηση» αφορά ένα σύγχρονο και καινοτόμο Πρόγραμμα που διασυνδέει εφαρμογές πολιτικών σε ζητήματα μοντέλων οργάνωσης και εξελιγμένων τεχνολογικά μεθόδων λήψης αποφάσεων στο χώρο της διοίκησης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε γνωσιακό επίπεδο έχει διττή στόχευση, τόσο ακαδημαϊκή όσο και εφαρμοσμένη – πρακτική. Στοχεύει, λοιπόν, αφενός στην παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής και ερευνητικής γνώσης σε ένα διεθνώς ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο και αφετέρου στην παροχή εξειδικευμένης πρακτικής, εμπειρικής και εφαρμοσμένης γνώσης.

Ως αποτέλεσμα της διττής στόχευσής του το ΠΜΣ φιλοδοξεί να δημιουργήσει στελέχη που θα έχουν την απαιτούμενη γνώση προκειμένου είτε να συνεχίσουν τη θεωρητική και εμπειρική επιστημονική έρευνα, είτε να εφαρμόσουν άμεσα τις αρχές, αξίες και πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης συστήνοντας οι ίδιοι εγχειρήματα ή αναβαθμίζοντας τη λειτουργία ήδη υπαρχόντων εγχειρημάτων, παρέχοντας συμβουλές σε όσους θέλουν να τα συστήσουν, στελεχώνοντας την τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση και τις δομές της σύγχρονης κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα , το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει την εξειδίκευση επιστημόνων στην γνωστική περιοχή της διοίκησης με διεπιστημονική προσέγγιση, την παροχή γνώσεων σε θέματα διοίκησης συστημάτων επιχειρήσεων και οργανισμών (ιδιωτικών και δημόσιων), την αποδοτική συμβολή των συμμετεχόντων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οργανισμών, την εκπαίδευση στην ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών σε ενδεχόμενες τεχνολογικές ή οργανωτικές αλλαγές, αναγκαίες για την ανταπόκριση της επιχείρησης ή του οργανισμού στο ταχέως εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον στοχεύει στο να εφαρμοστεί η κατανόηση ενός ευρέος φάσματος ικανοτήτων διοίκησης και λειτουργικών τεχνικών, η αυτοπεποίθηση στην αξιολόγηση και στην ανάλυση σύνθετων επιχειρησιακών προβλημάτων καθώς και στη λήψη αποφάσεων, η προσέγγιση συνεργασίας στην επίλυση προβλημάτων
ώστε να επικοινωνούν με σαφήνεια και περιεκτικότητα τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς με δυνητικούς συνεργάτες τους, η δυνατότητα να δουλεύουν τηρώντας προθεσμίες και κάτω από συνθήκες πίεσης, η δυνατότητα διεξαγωγής ανεξάρτητης εφαρμοσμένης έρευνας και η εμβάθυνση σε θέματα του γνωστικού πεδίου, η συνειδητοποίηση της πολιτιστικής ευαισθησίας και τη δυνατότητα να εργαστούν σε ένα διαπολιτισμικό, πολυεθνικό, ομαδικό περιβάλλον.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι:

α) η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών σε θέματα που αφορούν τους επιμέρους κλάδους της Διοίκησης, με γνώμονα την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

β) Η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, ικανών να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ. με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα στη Διοίκηση».

Διάρκεια σπουδών :  Η διάρκεια του Π.Μ.Σ. που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα σπουδών. Το πρώτο (Α΄) και το δεύτερο (Β΄) εξάμηνο περιλαμβάνουν τη διδασκαλία (συνδυασμό παραδόσεων και διεξαγωγής συναντήσεων εργασίας, γραπτές εργασίες/ασκήσεις και εξετάσεις) εξειδικευμένων γνωστικών αντικειμένων. Το τρίτο (Γ΄) περιλαμβάνει την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Ύστερα από αίτημα του μεταπτυχιακού φοιτητή και τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή, η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. δύναται να επιτρέπει την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 1.980 ευρώ ανά φοιτητή.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017.  Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30 άτομα κατ’ έτος. Ο ακριβής αριθμός εισακτέων για κάθε ακαδημαϊκό έτος καθορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Πιο αναλυτικά στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, πτυχιούχοι Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Οικονομικών Επιστημών, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Θετικών Επιστημών και εφαρμοσμένων επιστημονικών αντικειμένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Διαδικασία επιλογής:

Το Τμήμα σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Συνέλευση προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, κατηγορίες πτυχιούχων και αριθμός εισακτέων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με σχετική απόφαση της Συνέλευσης.

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων:

Κ1. Ο βαθμός του βασικού πτυχίου όπως εμφανίζεται στην αναλυτική βαθμολογία ή αναμενόμενος βαθμός πτυχίου. Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα αποφοιτήσει, το γενικό βαθμό στα μαθήματα που έχει συμπληρώσει επιτυχώς και τον αριθμό τους.

Κ2. Η συνάφεια γνωστικού αντικειμένου και σπουδών. Η συνάφεια βαθμολογείται ως εξής:

1.0 = Τμήματα Σχολών Οικονομίας και Διοίκησης
0.8 = Τμήματα Σχολών Θετικών Επιστημών, Ιατρικής και Πολυτεχνικής
0.6 = Τμήματα Σχολών Κοινωνικών Επιστημών
0.4 = Λοιπές Σχολές ΑΕΙ

Οι βαθμοί των δυο πρώτων κριτηρίων πολλαπλασιάζονται. Το ποσοστό βαρύτητας του συνδυασμού των δυο κριτηρίων είναι 25%.

Κ3. Το εξάμηνο ολοκλήρωσης σπουδών. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 5%. Το εξάμηνο ολοκλήρωσης σπουδών βαθμολογείται ως εξής:

10 = Έτος σπουδών ν
6 = Έτος σπουδών ν+1
2 = Έτος σπουδών ν+2
0 > Έτος σπουδών ν+2

Κ4. Η βασική γνώση αγγλικής (επίπεδο Β1) είναι υποχρεωτική και βαθμολογείται με 0, η καλή γνώση (Β2) βαθμολογείται με 4, η πολύ καλή γνώση (επίπεδο Γ1/C1) βαθμολογείται με 7 και η άριστη γνώση (επίπεδο Γ2/C2) βαθμολογείται 10. Εφόσον η επαρκής γνώση του υποψηφίου προκύψει από τη διαδικασία εξέτασης που διενεργείται από την επιτροπή επιλογής λαμβάνει 0. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 5%.

Κ5. Η κατοχή δεύτερου τίτλου σπουδών. Ο δεύτερος τίτλος βασικών σπουδών βαθμολογείται με 4, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών με 7, ο διδακτορικός τίτλος σπουδών βαθμολογείται με 10. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 5%.

Κ6. Η ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια ή σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρονται σε διεθνείς βάσεις αξιολόγησης βαθμολογούνται με 10 ανεξαρτήτως του αριθμού. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 10%.

Κ7. Η επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Κάθε έτος επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι τα 5 έτη βαθμολογείται με 2. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 15%.

Κ8. Η εν γένει ικανότητα των υποψηφίων να παρακολουθήσουν το Π.Μ.Σ. καθώς και η δυνατότητά τους για ανεξάρτητη εργασία σε προχωρημένα θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Η σχετικότητα της ερευνητικής ή/και επαγγελματικής δραστηριότητας του υποψηφίου με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.. Ο βαθμός στο εν λόγω κριτήριο αποτελεί αξιολόγηση της επιτροπής, και για τον υπολογισμό του δύναται να ζητηθεί συνέντευξη ή/και συμμετοχή των υποψηφίων σε μικρής διάρκειας γραπτή εξέταση. Η συνέντευξη βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής σε κλίμακα 1-10 (10 = άριστη εντύπωση). Ο τελικός βαθμός είναι ο αριθμητικός μέσος των βαθμολογιών των μελών της επιτροπής αξιολόγησης. Το ποσοστό βαρύτητας του κριτηρίου αυτού είναι 35%.

Τυπική προϋπόθεση για την αξιολόγηση υποψηφίου αποτελεί η κατάθεση του αναλυτικού βιογραφικού του, της αναλυτικής του βαθμολογίας, πτυχίου γνώσης ξένης γλώσσας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν κατέχει πτυχίο γνώσης ξένης γλώσσας, θα πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνει ότι δέχεται να αξιολογηθεί από επιτροπή η επάρκειά του στη γνώση ξένης γλώσσας. Εάν, μετά την αξιολόγηση της επιτροπής, ο υποψήφιος κριθεί ότι δεν κατέχει επαρκώς την ξένη γλώσσα αποκλείεται από την περεταίρω διαδικασία αξιολόγησης.

Η τελική βαθμολογία (ΤΒ) υποψηφίου προκύπτει:

ΤΒ = 0.25*(Κ1)*(Κ2) + 0.05*(Κ3) + 0.05*(Κ4) +0.05*(Κ5) + 0.1*(Κ6) + 0.15*(Κ7) + 0.35*(Κ8).

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Τα μαθήματα του προγράμματος παρέχονται με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και έχουν ως στόχο να διευκολύνουν την παρακολούθηση από εργαζόμενους. Η εκπαιδευτική λειτουργία (απουσίες/παρουσίες, βαθμολογία, εργασίες) καθορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Μ.Σ. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος καθώς και η επιτυχής εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα αντιστοιχούν σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο σπουδών. Η διπλωματική εργασία αντιστοιχεί επίσης σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες. Συνολικά απαιτείται η συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσίων Οργανισμών
    • Μεθοδολογία Έρευνας
    • Οικονομικά και Επιχειρηματικότητα
    • Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης για τη Λήψη αποφάσεων
    • Στρατηγικές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Επιχειρησιακή Έρευνα
    • Εργασιακές Σχέσεις και Υπαλληλικό Δίκαιο
    • Εταιρική Διακυβέρνηση
    • Στρατηγικό Μάρκετινγκ
    • Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Μαθήματα Επιλογής (Επιλογή ενός από τα παρακάτω)

    • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ
    • Διοίκηση Υγείας

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Master thesis).

Με απόφαση των αρμοδίων οργάνων μπορεί να γίνει τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32 παρ. 8 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ