
το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.02.2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)
ΠΜΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής»
.
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία ΠΜΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Δημόσιες Χρήσεις της Ιστορίας και της Τοπικής Ιστορίας» 3ο χλμ Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης, 53100, Φλώρινα
Τηλέφωνα: 23850 55013, 23850 55001 E-mail : teachedu@uowm.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Aντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η μελέτη των δημόσιων χρήσεων της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας υπό το πρίσμα του ακαδημαϊκού πεδίου της δημόσιας ιστορίας. Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η παροχή σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και δεξιοτήτων που αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους οι αφηγήσεις του παρελθόντος κατασκευάζονται και προσλαμβάνονται στη δημόσια σφαίρα, μέσω διάφορων θεσμικών χώρων και πρακτικών όπως η εκπαίδευση, τα μουσεία, τα μνημεία, τα αρχεία, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας.
Ειδικότερα, οι στόχοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Δημόσιες χρήσεις της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας» είναι:
i. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων αναφορικά με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και επιστημολογικές προσεγγίσεις στην επιστήμη της ιστορίας.
ii. Η συνθετική προσέγγιση αναφορικά με τη σημασία, τους σκοπούς και τους στόχους της ιστορίας, της τοπικής ιστορίας και της δημόσιας ιστορίας.
iii. Η κατάρτιση εξειδικευμένων διπλωματούχων με στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο, που θα καταστούν ικανοί να αναλύουν τις ποικίλες «αναγνώσεις» καίριων ιστορικών ζητημάτων και να προσεγγίζουν κριτικά τις διαμάχες για τα σχολικά εγχειρίδια.
iv. Η παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης σχετικά με την ακαδημαϊκή και τη δημόσια προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικών με την έρευνα και τη μελέτη σύνθετων ιστορικών και κοινωνικών προβλημάτων.
v. Η παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης στο ζήτημα της διδακτικής των τραυματικών γεγονότων της ιστορίας.
vi. Η παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης γύρω από τις πολιτικές της μνήμης.
vii. Η κατάρτιση εξειδικευμένων διπλωματούχων που θα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για απασχόληση σε τοπικά ή γενικά Αρχεία, Κέντρα Ιστορίας και πολιτισμού, ερευνητικά κέντρα κλπ. καθώς και η απόκτηση δεξιοτήτων σχετικών με την οργάνωση βιβλιοθηκών και αρχειακών συλλογών.
viii. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
ix. Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής».
Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Δημόσιες χρήσεις της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας» διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η ελληνική ή και διάφορη της ελληνικής. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι ελληνική ή και αγγλική.
Δίδακτρα: Για τη φοίτηση στο ΠΜΣ απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό πόσο των 2.500 ευρώ.
ποσό των 2.500 ευρώ
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Δημόσιες χρήσεις της ιστορίας και της τοπικής ιστορίας» γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου ή άλλων Ανωτάτων Σχολών, μετά από απόφαση της Συνέλευσης.
Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε πενήντα δύο (52) φοιτητές. Επίσης, μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 83 του ν. 4957/2022.
Διαδικασία επιλογής:
Η μοριοδότηση του φακέλου υποψηφιότητας που κατέθεσε ο/η υποψήφιος/α γίνεται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:
- Βαθμός πτυχίου x1 (σε περίπτωση κατάθεσης περισσοτέρων του ενός πτυχίου λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο με την μεγαλύτερη συνάφεια)
- Βαθμολογία σε μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ (μέγιστος αριθμός 2 μαθημάτων, βαθμός μαθήματος *0,5)
- Επάρκειας γνώσης 2ης ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 και άνω
- Πτυχιακή εργασία Θέμα συναφές με το Π.Μ.Σ. Θέμα συναφές με τις Επιστήμες της Αγωγής Θέμα μη συναφές με το Π.Μ.Σ.
- Αποδεδειγμένη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αναγνωρισμένου φορέα σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τον τίτλο του ΠΜΣ (ελάχιστος χρόνος 1 εξάμηνο, μέγιστος χρόνος 5 εξάμηνα)
- Σχετική επαγγελματική δραστηριότητα σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τον τίτλο του ΠΜΣ (ελάχιστος χρόνος 1 εξάμηνο, μέγιστος χρόνος 6 εξάμηνα)
- Αποδεδειγμένη συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα αναγνωρισμένου φορέα σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τον τίτλο του ΠΜΣ (ελάχιστος χρόνος 1 εξάμηνο, μέγιστος χρόνος 4 εξάμηνα)
- Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός Μεταπτυχιακοί τίτλοι επιλέγεται ο έχων συνάφεια με τον τίτλο του ΠΜΣ)
- Δίπλωμα Διδακτορικών Σπουδών
- Δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (μέγιστος αριθμός εργασιών 5)
- Συνέντευξη
Τα παραπάνω κριτήρια εισαγωγής καθώς και η αντίστοιχη μοριοδότησή τους δύνανται να αναπροσαρμόζονται με την εκάστοτε προκήρυξη.
Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων υποψηφίων: Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αξιολόγησή τους γίνεται από Επιτροπή επιλογής/εξέτασης (Ε.Ε.) που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Η Ε.Ε. εισηγείται προς τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Η αξιολόγηση των υποψηφίων υλοποιείται σε τρεις φάσεις:
α) Στην πρώτη φάση διενεργείται έλεγχος των τυπικών/απαραίτητων προσόντων των υποψηφίων.
β) Στη δεύτερη φάση γίνεται μοριοδότηση των δικαιολογητικών βάσει κριτηρίων, ώστε να προκύψει η σειρά αξιολογικής κατάταξης των υποψηφίων.
γ) Στην τρίτη φάση διενεργείται συνέντευξη που επικεντρώνεται σε ζητήματα γνώσεων επί των αντικειμένων του προγράμματος και σε ζητήματα προσωπικότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Συντονιστική Επιτροπή παραλαμβάνει την αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων από την Ε.Ε., διενεργεί τους τελικούς ελέγχους και αποφαίνεται για την εισαγωγή των υποψηφίων. Ακολούθως, μετά από εισήγηση της Σ.Ε., καταρτίζεται πίνακας αξιολογικής κατάταξης, εγκρίνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων διάρκειας δύο εξαμήνων και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο τρίτο εξάμηνο σπουδών.
Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εισαγωγή στην επιστημολογία της ιστορίας και την ιστορία της ιστοριογραφίας: Ιστορική κουλτούρα, ιστορική σκέψη, ιστορική συνείδηση
- Ιστορία της Εκπαίδευσης και εκπαιδευτική πολιτική
- Νεότερη ελληνική ιστορία
- Οι πηγές στην Ιστορία
Β’ εξάμηνο: (Επιλέγονται 4 από τα 11)
-
- Δημόσια Ιστορία
- Διδακτική της Ιστορίας: Σύγχρονοι προσανατολισμοί στο πεδίο της ιστορικής εκπαίδευσης
- Ειδικά θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής: φύλο, μειονότητες, μεταναστευτικό πρόβλημα
- Εκπαίδευση και η δημόσια πρόσληψή της: τύπος, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, καλές τέχνες.
- Εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
- Εκπαιδευτική έρευνα και Ιστορία
- Κριτικές προσεγγίσεις στο τρίσημο σχήμα της ελληνικής ιστορίας.
- Σπουδές της μνήμης και του ιστορικού τραύματος. Η διεργασία του συλλογικού τραύματος στην Iστοριογραφία και στη Δημόσια Ιστορία
- Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
- Η Τέχνη ως Ιστορία – Η Ιστορία ως Τέχνη
- Τοπική Ιστορία: πολιτική, οικονομία, κοινωνία και εκπαίδευση
Γ’ εξάμηνο:
-
- Διπλωματική Εργασία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης : ΦΕΚ 330 τ.Β’/04.02.2025
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://history.eled.uowm.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://eled.uowm.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 για πέντε (5) έτη, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4957/2022.