ΔΠΜΣ: Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών

το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

.

ΔΠΜΣ: «Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250 12244, Αιγάλεω

Τηλέφωνα: 210 5385210 εως 212 E-mail : del@uniwa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών» και οι δύο ειδικεύσεις του έχουν εξαρχής σχεδιαστεί από τα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού και Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σκοπός του Προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη εκπαίδευση Πτυχιούχων ΑΕΙ, κυρίως Οικονομικών Σχολών, των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ομοταγών, της αλλοδαπής, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, σε επιστημονικές μεθόδους συστηματικής και βέλτιστης διαχείρισης των πόρων και των λειτουργιών των επιχειρήσεων και οργανισμών και ειδικότερα εκείνων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον Αγροτουρισμό και τον Οινοτουρισμό, και αυτών που ειδικεύονται στην οργάνωση Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον Τουρισμό.

Η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα επιστημονικά πεδία του Δ.Π.Μ.Σ. θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων του, δίνοντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την απασχόλησή τους ως στελέχη επιχειρήσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε κυρίως σε ειδικές μορφές τουρισμού. Επίσης παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις εκείνες που απαιτούνται προκειμένου συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τρίτο κύκλο σπουδών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το γεγονός ότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν εκ των πλέον σημαντικών πυλώνων της Ελληνικής Οικονομίας και η αναγκαιότητα για συνεχή εκπαίδευση στελεχών των επιχειρήσεων που να ανταποκρίνονται στις διαρκώς αυξανόμενες και σύγχρονες εξελίξεις των επιχειρήσεων και των οργανισμών, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη λειτουργία του Δ.Π.Μ.Σ..

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master of Science, M.Sc). Το Δ.Π.Μ.Σ. εστιάζει το ενδιαφέρον του στην βέλτιστη διαχείριση των διαδικασιών και των πόρων ώστε να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή κερδοφορία και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών στους τομείς εξειδίκευσής του. Ειδικότερα εμβαθύνει σε εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ο Οινικός Τουρισμός και στη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη καθώς και η συμβολή στην αποτελεσματική οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, επιχειρήσεων και οργανισμών, τις διοικητικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες καθώς και αυτές της ανάπτυξης και προβολής των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Γενικότερα η μεγέθυνση της τουριστικής δραστηριότητας και του κύκλου εργασιών των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτή αποτελεί απώτερο στόχο του Δ.Π.Μ.Σ..

Τίτλος Σπουδών:

Το Δ.Π.Μ.Σ. των τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού, Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της μονοτμηματικής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου  Κρήτης, απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) «M.Sc στην Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών» με ειδικεύσεις «Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη» ή «Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού» («Master of Science, M.Sc, in Operations Management» with specialization in «Agrotourism, Winetourism and Regional Development» or in «Tourism Business Cultural and Educational Operations»). Ο μεταπτυχιακός τίτλος είναι ενιαίος και απονέμεται από κοινού από τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα.

Διάρκεια σπουδών : Το Δ.Π.Μ.Σ. είναι πλήρους φοίτησης και η διάρκειά του είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική ή και στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. δεν προβλέπεται καταβολή διδάκτρων και χρηματοδοτείται πλήρως από το Δήμο Φυλής.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Οι συμμετέχοντες στο Δ.Π.Μ.Σ. θα πρέπει να είναι: κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφών γνωστικών αντικειμένων με εκείνα των τμημάτων που οργανώνουν και λειτουργούν το παρόν Δ.Π.Μ.Σ., κατά προτεραιότητα, αλλά και απόφοιτοι άλλων ειδικοτήτων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που συνδέονται με τον τουρισμό και ειδικότερα με τον εναλλακτικό τουρισμό. Επιπλέον προϋπόθεση για την επιλογή των φοιτητών αποτελεί η επαρκής γνώση μιας τουλάχιστον γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Δ.Π.Μ.Σ.. Οι συνολικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή στο Δ.Π.Μ.Σ. και τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης περιλαμβάνονται στον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80/τ.Α΄) και τον ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄).

Ο αριθμός των εισακτέων, ανά σειρά εισαγωγής στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) φοιτητές, πλέον όσων ισοβαθμήσουν στην αξιολόγηση με τον τελευταίο εισακτέο, οι οποίοι κατανέμονται στις δύο κατευθύνσεις με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής (ΕΔΕ). Προσκλήσεις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος δύναται να δημοσιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής.

Διαδικασία επιλογής:

Κάθε ακαδημαϊκό έτος, με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής δημοσιεύεται και αναρτάται στις ιστοσελίδες των Συνεργαζόμενων Τμημάτων και Ιδρυμάτων προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Δ.Π.Μ.Σ. Προκηρύξεις εισαγωγής δύνανται να δημοσιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής

Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Ε.Δ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ. Η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών βασίζεται:

Α) στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας, και

Β) στη συνέντευξη.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

α/α

Κριτήρια

Βαρύτητα
Κ1

Επίδοση
Για τους ήδη αποφοίτους μετράται με το βαθμό πτυχίου

20%
Κ2

Υπόβαθρο
(Κρίνεται με βάση τον αριθμό των μαθημάτων που έχει παρακολουθήσει επιτυχώς σε προπτυχιακό επίπεδο ο υποψήφιος και σχετίζονται με την εξειδίκευση του Π.Μ.Σ.).

20%
Κ3

Γενική Αξιολόγηση
(Περιλαμβάνει επιπρόσθετα στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα του υποψηφίου, όπως σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα, σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, συστατικές επιστολές, επίδοση σε διπλωματική
ή πτυχιακή εργασία).

25%
Κ4

Συνέντευξη

30%
Κ5

Επιπλέον καλή γνώση ξένης γλώσσας (Β2 επίπεδο)

5%

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια (Κ1-Κ4) ο υποψήφιος βαθμολογείται στην κλίμακα 0-10. Ο γενικός τύπος υπολογισμού της τελικής βαθμολογίας (Β) του κάθε υποψηφίου βάσει των ανωτέρω κριτηρίων και της αντίστοιχης βαρύτητάς τους έχει ως εξής:

Β = Κ1 Χ 0,20 + Κ2 Χ 0,20 + Κ3 Χ 0,25 + Κ4 Χ 0,30 +Κ5 Χ 0,05

Η Ε.Ε.Υ. αξιολογεί τους υποψήφιους με βάση τους παραπάνω τέσσερις άξονες και εισηγείται προς τη Συνέλευση του Τμήματος η οποία κάνει την τελική επιλογή.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των μαθημάτων που απαιτείται για την λήψη του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι δεκατέσσερα (14), εκ των οποίων τα εννέα (9) είναι μαθήματα κορμού και τα πέντε (5) μαθήματα κατεύθυνσης και αντιστοιχεί συνολικά σε ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Η επιτρεπόμενη διάρκεια ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων για την λήψη του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι από τρία (3) έως έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Κάθε διδακτικό ακαδημαϊκό εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) πλήρεις εβδομάδες. Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του Δ.Π.Μ.Σ. οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν δεκατέσσερα (14) μαθήματα, εννέα (9) εκ των οποίων είναι κορμού (γνωστικού αντικειμένου Διοίκησης Επιχειρησιακών Λειτουργιών) και πέντε (5) είναι κατεύθυνσης (γνωστικού αντικειμένου της ειδίκευσης στην οποία θα συμμετέχουν οι φοιτητές).

Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Στο πρώτο εξάμηνο οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τέσσερα (4) μαθήματα κορμού. Στο δεύτερο εξάμηνο τρία (3) μαθήματα κορμού και δύο (2) της κατεύθυνσης στην οποία θα έχουν ενταχθεί κατά την επιλογή τους στο Δ.Π.Μ.Σ.. Στο τρίτο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές παρακολουθούν δύο (2) μαθήματα κορμού και τρία (3) μαθήματα της κατεύθυνσης τους. Επίσης κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου αντί της διπλωματικής εργασίας οι φοιτητές υποχρεούνται να εκπονήσουν εξειδικευμένες μελέτες περιπτώσεων ή εμπειρική έρευνα για την εμβάθυνση της γνώσης τους στο πλαίσιο των μαθημάτων Οικοαγροτουρισμός και Οινοτουρισμός ή Διαχείριση Δράσεων Εκπαιδευτικού Τουρισμού και Ανάπτυξη και Διαχείριση Προορισμών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος (ανάλογα με την ειδίκευση στην οποία συμμετέχουν).

Λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των μαθημάτων αυτών, έχουν αποδοθεί σε αυτά 6 ECTS αντί των 5 ECTS που αντιστοιχούν στα υπόλοιπα μαθήματα των δύο κατευθύνσεων του Δ.Π.Μ.Σ. με τον ίδιο αριθμό ωρών διδασκαλίας. Οι διδάσκοντες καθηγητές των εν λόγω μαθημάτων θα είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των φοιτητών. Επιπλέον των μαθημάτων θα πραγματοποιούνται υποστηρικτικά μαθήματα με εφαρμογές της θεωρίας και ενισχυτική διδασκαλία. Επίσης επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις θα προσκαλούνται (ν. 4485/2017, άρθρο 36, παρ.5) για την κάλυψη τακτικών εκπαιδευτικών αναγκών καθώς και για τη διεξαγωγή συμπληρωματικών διαλέξεων σε εξειδικευμένα αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. και εν γένει του αντικειμένου του Δ.Π.Μ.Σ.. Επιπρόσθετα των μαθημάτων του προγράμματος, το Δ.Π.Μ.Σ. δύναται να παρέχει εξειδικευμένα προπαρασκευαστικά σεμινάρια στους φοιτητές που δεν έχουν αποφοιτήσει από τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές με την οικονομική επιστήμη ή την διοίκηση επιχειρήσεων ή τον τουρισμό.

Η διδασκαλία των μαθημάτων δύναται να πραγματοποιηθεί και με εξ αποστάσεως μέσα και μεθόδους διδασκαλίας σε αριθμό μαθημάτων που δεν θα υπερβαίνει το 35% των μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 30 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/ 4-8-2017). Συνεπώς από το σύνολο των 19 μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. (κορμού και ειδικεύσεων) είναι δυνατή η εφαρμογή μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε έως επτά (7) μαθήματα (19Χ0,35=6,65, 7 μετά την στρογγυλοποίηση λόγω υπέρβασης του 0,5 μετά την 6η μονάδα).

Συμπληρωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ημερίδες, σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συνέδρια) τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδελεχή προαγωγή της γνώσης και της έρευνας και τη συνεχή αναβάθμιση των σπουδών, δύναται να πραγματοποιούνται με απόφαση της Ειδικής Διιδρυματικής Επιτροπής (ΕΔΕ) και σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Μαθήματα Κορμού (Κ):

    • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ Electronic Business and Digital Marketing
    • Διαχείριση Οργανωσιακών Λειτουργιών και Ανθρώπινων Πόρων Operations Management and Human Resources
    • Διοίκηση Μάρκετινγκ και Επικοινωνία Marketing Management and Communication
    • Διοίκηση Ποιότητας Υπηρεσιών Services Quality Management
    • Διαχείριση Κινδύνου και Πρόληψη της Απάτης Fraud Risk Management
    • Εφαρμοσμένη Λογιστική και Διαχείριση Εσόδων Applied Accounting and Revenue Management
    • Ποσοτικές Μέθοδοι και Λήψη Αποφάσεων Quantitative Methods and Decision Making
    • Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών Financial Operations Management
    • Ειδικά Θέματα Δικαίου Special Topics in Law

Μαθήματα Ειδίκευσης (Ε)

α. Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη

    • Οινογευσία – Οινογαστρονομία Wine Tasting – Enogastronomy
    • Οικοαγροτουρισμός Eco-Agro-Tourism
    • Οινοτουρισμός Wine Tourism
    • Οικοκαινοτομία και Βιώσιμη Tουριστική Aνάπτυξη Eco Innovation and Sustainable Tourism Development
    • Αμπελουργία – Οινολογία Viticulture – Enology

β. Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού

    • Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Τουριστικού Προϊόντος. Educational and Cultural Tourism Development
    • Νέες Τεχνολογίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς New Technology and Cultural Heritage Management
    • Ψυχαγωγία και Πολιτισμός Entertainment and Culture
    • Διαχείριση Δράσεων Εκπαιδευτικού Τουρισμού Educational Tourism Activities Management
    • Ανάπτυξη και Διαχείριση Προορισμών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος Special Cultural Interest Destinations Management

Τα γνωστικά αντικείμενα των ειδικών προπαρασκευαστικών σεμιναρίων τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών και δεν αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:

Εξειδικευμένα Προπαρασκευαστικά Σεμινάρια

    • Εισαγωγή στον Τουρισμό
    • Εισαγωγή στη Λογιστική και τη Χρηματοοικονομική
    • Εισαγωγή στις Ποσοτικές μεθόδους
    • Αγγλική Ορολογία Τουρισμού και Επιχειρησιακών Λειτουργιών.

Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών κατανεμημένα ανά εξάμηνο έχουν ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Μαθήματα Κορμού

    • Διοίκηση Ποιότητας Υπηρεσιών Services Quality Management
    • Διοίκηση Μάρκετινγκ και Επικοινωνία Marketing Management and Communication
    • Ποσοτικές Μέθοδοι και λήψη αποφάσεων Quantitative Methods and Decision Making
    • Ειδικά Θέματα Δικαίου Special Topics in Law

Β’ εξάμηνο:

Μαθήματα Κορμού

    • Διαχείριση Οργανωσιακών Λειτουργιών και Ανθρωπίνων Πόρων Operations Management and Human Resources
    • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ Electronic Business and Digital Marketing
    • Εφαρμοσμένη Λογιστική και διαχείριση Εσόδων Applied Accounting and Revenue Management

Μαθήματα Ειδίκευσης: Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη

    • Οινογευσία – Οινογαστρονομία Wine Tasting – Enogastronomy
    • Οικοκαινοτομία και Βιώσιμη Tουριστική Aνάπτυξη Eco Innovation and Sustainable Tourism Development

Μαθήματα Ειδίκευσης: Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού

    • Ψυχαγωγία και Πολιτισμός Entertainment and Culture
    • Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Τουριστικού Προϊόντος Educational and cultural tourism development

Γ’ εξάμηνο:

Μαθήματα Κορμού

    • Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών Financial Management Operations
    • Διαχείριση Κινδύνου και Πρόληψη της Απάτης Risk Management and Fraud Prevention

Μαθήματα Ειδίκευσης: Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη

    • Οικοαγροτουρισμός Eco-Agro-Tourism
    • Οινοτουρισμός Wine Tourism
    • Αμπελουργία – Οινολογία Viticulture – Enology

Μαθήματα Ειδίκευσης: Επιχειρησιακές Λειτουργίες Δραστηριοτήτων Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τουρισμού

    • Διαχείριση δράσεων Εκπαιδευτικού Τουρισμού Educational Tourism Activities Management
    • Ανάπτυξη και Διαχείριση προορισμών πολιτιστικού ενδιαφέροντος Special Cultural Interest Destinations Management
    • Nέες τεχνολογίες στη διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς New Technology and Cultural Heritage Management

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 32 παρ.8 του ν. 4485/2017, το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ