
το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.10.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα & Φορείς
Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (Ι.Η.Δ.Λ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)
Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η.
.
ΔΠΜΣ: «Οπτική και Όραση»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασιλικά Βουτών 700 13 Ηράκλειο
Τηλέφωνα: 2810 394868 Fax : 2810 394569 E-mail : opticsvision@med.uoc.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος είναι η Οπτική και Όραση. Το αντικείμενο αυτό περιέχει ένα μεγάλο εύρος Επιστημών όπως η Ιατρική, η Οπτική Φυσική, τα Μαθηματικά, η Οπτομετρία, η Ψυχολογία, η Ιστολογία, οι Νευροεπιστήμες της Όρασης και η Βιοτεχνολογία.
Στα πεδία μελέτης του Προγράμματος, περιλαμβάνονται η οπτική του οφθαλμού, η ανάλυση και επεξεργασία εικόνας από το οπτικό σύστημα, η μοντελοποίηση της ποιότητας εικόνας, η ανάπτυξη κατάλληλων μεθοδολογιών και αντίστοιχων λογισμικών για την αξιολόγηση, μοντελοποίηση της οπτικής συμπεριφοράς και την διάγνωση ασθενειών, η ηλεκτροφυσιολογία, η ψυχοφυσική της όρασης, η εργονομία της όρασης (εφαρμογές σε διάφορες ενασχολήσεις του ανθρώπου, π.χ. οδήγηση, αθλητισμός) ο σχεδιασμός και ανάπτυξη συσκευών για την διάγνωση ασθενειών της όρασης, η συσχέτιση φαινοτύπου και γονότυπου κληρονομικών ασθενειών, η απεικόνιση εγκεφαλικών λειτουργιών της όρασης κλπ.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η δημιουργία στελεχών με υψηλό επίπεδο κατάρτισης ικανών να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν ή συντηρούν συσκευές στους τομείς των επιστημών της όρασης καθώς και σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ως επιστημονικό -τεχνικό και ερευνητικό προσωπικό.
Το Προγράμμα επικεντρώνεται στη μελέτη της οπτικής και της όρασης και επιδιώκει να εμπλουτίσει τη γνώση των φοιτητών
-
- στη φυσιολογική οπτική
- στην ανατομία και φυσιολογία της όρασης και των οπτικών οδών
- στην προηγμένη οπτική και τεχνολογία υλικών
- στην εφαρμογή των μαθηματικών στο πεδίο της οπτικής και όρασης
- στην εφαρμογή της φυσικής στο πεδίο της οπτικής και όρασης
- στη βιοστατιστική
Στόχος του Προγράμματος είναι να καταστήσει φοιτητές ικανούς στο να επιλύουν σύγχρονα προβλήματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο οπτικό σύστημα και τις ασθένειές του.
Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Οπτική και Όραση» (MSc in Optics and Vision).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια των σπουδών του Προγράμματος για την απονομή του τίτλου, ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η Αγγλική ή/και Ελληνική και η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η Αγγλική.
Δίδακτρα: Το ύψος των τελών φοίτησης ορίζεται στα 4.000 ευρώ (για υπηκόους κρατών μελών της Ε.Ε.) και στα 8.000 ευρώ (για υπηκόους κρατών εκτός της Ε.Ε.). Η καταβολή των τελών φοίτησης γίνεται σε 2 δόσεις.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου θετικών Επιστημών, Επιστημών Μηχανικού και Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφών αντικειμένων.
Ο αριθμός των εισακτέων στο Πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακούς φοιτητές (ΜΦ) κατ’ έτος.
Διαδικασία επιλογής:
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση υποψηφιότητας είναι:
1. Τίτλοι σπουδών/βαθμός πτυχίου.
2. Αναλυτική βαθμολογία σπουδών, γενικοί βαθμοί, ο βαθμός στα συναφή με το Πρόγραμμα μαθήματα.
3. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
4. Γραπτή έκθεση ενδιαφερόντων (Motivation Letter)
5. Βαθμός Διπλωματικής Εργασίας εάν υπάρχει.
6. Σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα.
7. Επαρκής γνώση μίας τουλάχιστον γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Προγράμματος. Αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο.
Η επιλογή των ΜΦ πραγματοποιείται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Α.) η οποία ορίζεται από την Ε.Δ.Επ. και συγκροτείται από ένα (1) μέλος από κάθε Τμήμα με τον αναπληρωτή του. Η επιλογή των φοιτητών βασίζεται σε συνεκτίμηση των προαναφερθέντων δικαιολογητικών στοιχείων σε συνδυασμό με την προσωπική συνέντευξη κάθε υποψηφίου. Η Τριμελής Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον πίνακα των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων βάσει σειράς κατάταξης, ο οποίος και εν συνεχεία ανακοινώνεται ηλεκτρονικά στους υποψήφιους.
Ένσταση κατά του συγκεκριμένου πίνακα μπορεί να γίνει μέσα σε επτά εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης του. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, μετά από εισήγηση της Σ.Ε., κρίνεται τελεσίδικα από την Ε.Δ.Επ. του Προγράμματος η οποία και επικυρώνει τον τελικό πίνακα των επιλεχθέντων και τυχόν επιλαχόντων.
Σε περίπτωση που υποψήφιος, αν και έχει επιλεγεί, δεν εγγράφεται στο Πρόγραμμα, η θέση του καλύπτεται από τους τυχόν επιλαχόντες σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης τους. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος, ο κατάλογος των επιλαχόντων έχει ισχύ μόνο μέχρι τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων και σε διαφορετική περίπτωση η θέση μένει κενή.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος και την απονομή του Δ.Μ.Σ. ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει εκατόν είκοσι (120) Πιστωτικές Μονάδες (ECTS). Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα και μεταπτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση. Κάθε Μεταπτυχιακός Φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει επιτυχώς: όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα, τουλάχιστον δύο (2) μαθήματα από την κατηγορία των κατ’ επιλογήν της ομάδας ΕΑ και να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον (20) πιστωτικές μονάδες από τα μαθήματα κατ’ επιλογήν της ομάδας ΕΒ.
Ο ενδεικτικός πίνακας που ακολουθεί, περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα, τα οποία προσφέρονται στο Πρόγραμμα. Αυτά χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες: «υποχρεωτικά μαθήματα» (Υ), «μαθήματα κατ’ επιλογήν – ομάδα Α (ΕΑ)» και «μαθήματα κατ’ επιλογήν – ομάδα Β (ΕΒ)».
Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εισαγωγή στις Επιστήμες της Όρασης Introduction to Vision Sciences
- Στοιχεία Μαθηματικής Προσομοίωσης Elements of Mathematical
- Θεμέλια της Σύγχρονης Οπτικής Foundations of Modern Optics
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Φυσιολογική Οπτική και Εφαρμογές Visual Optics and Applications
Μαθήματα κατ’ επιλογήν – ομάδα Α (ΕΑ)»
-
- Βιοστατιστική Biostatistics
- Κυματική Οπτική και Οπτική Μετρολογία Wave Optics and Optical Metrology
- Υπολογιστικά Μαθηματικά Computational Mathematics
- Εισαγωγή στις Υπολογιστικές Αριθμητικές Μεθόδους και Επεξεργασία
- Εικόνας Introduction to Numerical Image Processing
Γ’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Ερευνητικό Πρωτόκολλο Μεταπτυχιακής Εργασίας Research Project Protocol ή Σχέδιο Υλοποίησης Πρακτικής Άσκησης Internship Plan Outline
Μαθήματα κατ’ επιλογήν – ομάδα Β (ΕΒ)
-
- Οφθαλμολογικά Όργανα στη Διάγνωση και την Έρευνα Ophthalmological Instruments for Research and Diagnosis
- Μελέτη και Παρουσίαση Δημοσιεύσεων Ανασκόπησης Mini Review Projects
- Θέματα Σύγχρονης Οπτικής Topics in Modern Optics
- Σύγχρονες Τεχνικές Έρευνας σε Φακούς Επαφής Advanced Contact Lens Research
- Ερευνητική Μεθοδολογία στις Βιοϊατρικές Επιστήμες Methodology of the Research in Biomedical Sciences
Δ’ εξάμηνο:
-
- ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ COMPLETION OF RESEARCH PROJECT ή ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ INTERNSHIP COMPLETION
Οι Φοιτητές μπορούν να παίρνουν επίσης 2 Μαθήματα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών καθώς και της Σχολής Επιστημών Υγείας τα οποία θα προέρχονται από κατάλογο που θα έχει εγκριθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Προγράμματος για τον οποίο θα ενημερώνονται πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου. Τα μαθήματα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία ΕΒ.
Τα κατ’ επιλογήν μαθήματα της ομάδας ΕΒ και μόνον, μπορούν να αντικατασταθούν: με προχωρημένα προπτυχιακά μαθήματα, τα οποία θα προέρχονται από κατάλογο που θα έχει εγκριθεί από τη Σ.Ε. του Προγράμματος, εφόσον γίνει πρόσθετη εργασία από διδάσκοντες και φοιτητές, η οποία θα τα καταστήσει ισοδύναμα με μεταπτυχιακά. Με απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής (Ε.Δ.Επ.) μπορεί να επέλθει τροποποίηση στο πρόγραμμα μαθημάτων, καθώς και ανακατανομή μεταξύ των εξαμήνων στα οποία δίδεται το μάθημα.
Μεταπτυχιακή Εργασία: Η εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας ξεκινάει στα μέσα του Β’ εξαμήνου και υποβάλλεται σχέδιο ερευνητικού πρωτοκόλλου στις αρχές του Γ΄ εξαμήνου. Στο Δ’ εξάμηνο συνεχίζεται η εκπόνηση και ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής εργασίας. Στη μεταπτυχιακή εργασία αποδίδονται 10 πιστωτικές μονάδες (E.C.T.S.) για την προετοιμασία και την υποβολή του σχεδίου ερευνητικού πρωτοκόλλου στο Γ΄ εξάμηνο και 30 πιστωτικές μονάδες (E.C.T.S.) για την ολοκλήρωσή της.
Πρακτική Άσκηση: Η πρακτική άσκηση δύναται να αντικαταστήσει τη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας στο Δ’ εξάμηνο σπουδών του προγράμματος. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενους φορείς με το πρόγραμμα, το Τμήμα Ιατρικής και τα συνεργαζόμενα Τμήματα του Προγράμματος. Τέτοιοι φορείς μπορεί να είναι αναγνωρισμένα εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις κ.ά. Η διαδικασία της ανάθεσης της πρακτικής άσκησης ξεκινάει στα μέσα του Β’ εξαμήνου και υποβάλλεται σχέδιο υλοποίησης της πρακτικής άσκησης στις αρχές του Γ΄ εξαμήνου. Στο Δ’ εξάμηνο ολοκληρώνεται η διεξαγωγή της. Στην πρακτική άσκηση αποδίδονται 10 πιστωτικές μονάδες (E.C.T.S.) για την προετοιμασία και την υποβολή του σχεδίου υλοποίησης στο Γ΄ εξάμηνο και 30 πιστωτικές
μονάδες (E.C.T.S.) για την ολοκλήρωσή της.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα του Ι.Τ.Ε. και του Πανεπιστημίου Κρήτης με στόχο:
1. Την εκπαίδευση τους σε ειδικά θέματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
2. Την πραγματοποίηση ερευνητικής εργασίας σχετιζόμενης με τη συγγραφή μεταπτυχιακής εργασίας
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) & Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 2588 τ.Β’/03.07.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://www.optics-vision.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 με την επιφύλαξη της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017. Προβλέπεται αξιολόγηση του Προγράμματος κάθε 5 έτη (άρθρο 32, παρ. 8 του ν. 4485/2017).