ΠΜΣ: Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγική και Διδακτική πράξη

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.10.2024

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Αγωγής 

Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο)

ΠΜΣ:  «Επιστήμες της Αγωγής : Παιδαγωγική και Διδακτική πράξη»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, 74100 Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 28310 77701 Fax : 28310 77654 E-mail : ptpepms-epa@edc.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε.) του Πανεπιστημίου Κρήτης θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 το αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγική και Διδακτική πράξη», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η προαγωγή των Επιστημών της Αγωγής μέσω της βαθύτερης έρευνας σε εξειδικευμένα και προωθημένα γνωστικά πεδία και η ανάδειξη νέων ερευνητών και επιστημόνων σε ειδικεύσεις αυτών των Επιστημών.

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι τα επιμέρους ερευνητικά πεδία που ανήκουν στον χώρο των Επιστημών της Αγωγής, με εμβάθυνση στις εξής ειδικεύσεις της Παιδαγωγικής και Διδακτικής πράξης:

1) Γλώσσα και Γραμματισμός: Ανάπτυξη, Διδασκαλία και Δυσκολίες,

2) Διοίκηση και Επιμόρφωση στην Εκπαίδευση,

3) Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση.

Τίτλος Σπουδών: 

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγική και Διδακτική πράξη» με τις εξής ειδικεύσεις:

1) Γλώσσα και Γραμματισμός: Ανάπτυξη, Διδασκαλία και Δυσκολίες,

2) Διοίκηση και Επιμόρφωση στην Εκπαίδευση,

3) Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: 

Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: 

Καταβολή τελών φοίτησης στο ύψος των 1.200,00 ευρώ κατ’ έτος (συνολικά 2.400,00 ευρώ για το σύνολο των δύο ετών).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι: (α) των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και Τμημάτων Ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της αλλοδαπής, (β) άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι., εφόσον έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε δύο τουλάχιστον μαθήματα των Επιστημών της Αγωγής ή συναφή μαθήματα με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυγμένης ειδίκευσης, (γ) Τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής, Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Τμημάτων Πληροφορικής και Τμημάτων Λογοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο συνολικά και για τις τρεις ειδικεύσεις σε εξήντα (60) κατ’ έτος, εκ των οποίων ένας αριθμός είναι υπότροφοι και δικαιούνται απαλλαγής τελών φοίτησης σύμφωνα με όσα ορίζουν οι εκάστοτε κείμενες διατάξεις.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των εισακτέων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγική και Διδακτική Πράξη» διεξάγεται ως εξής:

(α) Συνέντευξη και αξιολόγηση φακέλου υποψηφίου από την Επιτροπή Επιλογής της Ειδικότητας η οποία έχει οριστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή.

(β) Γραπτή δοκιμασία σε θέμα σχετικό με την εκάστοτε προκηρυγμένη ειδικότητα, εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη από τη συνέλευση του τμήματος κατά τη διαδικασία προκήρυξης της ειδικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητος όρος επιτυχίας για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. είναι η επίτευξη της βάσης (βαθμός 5) στο εξεταζόμενο μάθημα.

(γ) Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές του πανεπιστημίου από το οποίο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες από τη συνέλευση του τμήματος κατά τη διαδικασία προκήρυξης της ειδικότητας. Ο βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων: (α) το γενικό βαθμό του πτυχίου, (β) το βαθμό της πτυχιακής εργασίας, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, (γ) το βαθμό σε δύο προπτυχιακά μαθήματα συγγενικά με την προκηρυγμένη ειδικότητα, (δ) την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, (ε) το βαθμό επίδοσης στη συνέντευξη (στ) επαγγελματική εμπειρία, (ζ) εκπαιδευτική εμπειρία, (η) το βαθμό της γραπτής δοκιμασίας (εφόσον κριθεί απαραίτητη).

Κατά την περίπτωση που δεν προβλέπεται το κριτήριο της γραπτής δοκιμασίας, εάν οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) που έχουν κάνει αίτηση σε μια ειδικότητα είναι περισσότεροι από τον τριπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων τότε γίνεται προεπιλογή ενός αριθμού υποψήφιων ΜΦ. Η προεπιλογή στηρίζεται στα κριτήρια «α, β, γ, δ, ε, στ, ζ» της προηγούμενης παραγράφου και καταρτίζεται μία λίστα από υποψήφιους ΜΦ που δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων. Μόνο οι υποψήφιοι ΜΦ που είναι στην λίστα προεπιλογής προσέρχονται στη συνέντευξη.

Η τελική κατάταξη των υποψήφιων ΜΦ λαμβάνει υπόψη και το βαθμό της συνέντευξης, εφόσον ο βαθμός αυτός είναι πάνω από τη βάση (π.χ. τουλάχιστον 5 με άριστα το 10). Εάν ο βαθμός της συνέντευξης είναι κάτω από τη βάση, τότε ο υποψήφιος ΜΦ αποκλείεται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής.

Κατά την περίπτωση που προβλέπεται το κριτήριο της γραπτής δοκιμασίας, εάν οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) που έχουν κάνει αίτηση σε μια ειδικότητα δεν έχουν επίδοση πάνω από τη βάση (π.χ. τουλάχιστον 5 με άριστα το 10), τότε αποκλείονται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής στο Π.Μ.Σ. Ομοίως, εάν ο βαθμός της συνέντευξης είναι κάτω από τη βάση, τότε ο υποψήφιος ΜΦ αποκλείεται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής.

Εάν το σύνολο των επιτυχόντων εισακτέων σε μία ειδικότητα είναι μικρότερο από 8, τότε αυτή δεν είναι βιώσιμη για να λειτουργήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υποψήφιοι Μ.Φ. καλούνται να δηλώσουν, αν επιθυμούν να εκτιμηθούν τα προσόντα τους για να εισαχθούν σε άλλη βιώσιμη ειδικότητα που έχει προκηρυχθεί την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο και στην οποία συνεχίζουν να υπάρχουν κενές θέσεις εισακτέων. Δύναται να γίνει επαναπροκήρυξη θέσεων εντός 3 μηνών από την αρχική έκδοση των αποτελεσμάτων εισδοχής στο ΠΜΣ και πριν την έναρξη του εξαμήνου, προκειμένου να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για τη λήψη του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται σε εκατόν είκοσι (120). Τα μαθήματα έχουν τη μορφή σεμιναρίου και διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, τα μαθήματα κορμού, τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα και τα σεμινάρια Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας. Κάθε μάθημα διδάσκεται επί 39 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13 συναντήσεις διάρκειας τριών (3) ωρών η καθεμία.

Συγκεκριμένα, ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει:

(α) τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση δύο μαθημάτων κορμού,

(β) εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση τεσσάρων υποχρεωτικών κατ’ επιλογή μαθημάτων ή από τα μαθήματα κορμού που δεν έχει παρακολουθήσει, και

(γ) τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από την παρακολούθηση Σεμιναρίου Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας και εκπόνησης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ειδικότερα, τα τρία από τα τέσσερα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα πρέπει να ανήκουν στα προσφερόμενα μαθήματα της ειδίκευσης. Η παρακολούθηση του Σεμιναρίου Μεταπτυχιακής Εργασίας και η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ξεκινά στο Γ’ εξάμηνο σπουδών.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ