ΠΜΣ: Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής – Μη ενεργό

το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Βόλος) 

ΠΜΣ: Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός, Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές

για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πεδίον Άρεως (κτίριο ΤμΜΧΠΠΑ) 38 334 Βόλος

Τηλέφωνα: 24210 74204 Fax: 24210 74244 E-mail : g-prd@prd.uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η έρευνα επάνω στις δυνατότητες σχεδιασμού και παραγωγής αντικειμένων, προγραμμάτων και δράσεων για την σύγχρονη καθημερινή ζωή. Οι τεχνολογίες προγραμματικού σχεδιασμού, και fabrication δίνουν σήμερα τη δυνατότητα στους σχεδιαστές, τους αρχιτέκτονες και τους καλλιτέχνες να μορφοποιήσουν και να παραγάγουν πρότζεκτ και προϊόντα, χωρίς η παραγωγή αυτή να περνά από τις μακρές και ακριβές γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας.

Οι συνθήκες των σύγχρονων  μικρών γραφείων-εργαστηρίων- εργοστασίων, διεσπαρμένων μέσα στον αστικό χώρο και ενεργοποιημένων στον επικοινωνιακό χώρο του διαδικτύου -ως πεδίου έρευνας και ως αγοράς-  επιτρέπουν την μικρή πλουραλιστική παραγωγή, την πληθώρα προτύπων, την οικουμενική επικοινωνία των ιδεών και των προϊόντων. Οι σχεδιαστικές πρακτικές μπορεί να συνδυάζουν τις τεχνολογίες των ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χειροτεχνία, την παραγωγή μικρής κλίμακας με τις καλλιτεχνικές πρακτικές, τις παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης των υλικών με τις σύγχρονες εκφραστικές γλώσσες, τον εθνογραφικό πλούτο με τις πολλαπλές  ανθρωπολογικές ταυτότητες .

Οι μεθοδολογίες σχεδιασμού και κατασκευής, που θα αναπτυχθούν στο Πρόγραμμα παρακολουθούν και κατευθύνουν όλη την εξέλιξη ενός επινοήματος από τις πρώτες δημιουργικές ιδέες, ως τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την έρευνα. Θα επεκτείνονται στην διερεύνηση των ζητουμένων συνθηκών παραγωγής αλλά και την επικοινωνία που  καθιστά το επινόημα- προϊόν ορατό και επιλέξιμο μέσα στην γενική πληθωρική προσφορά και τον οικουμενικό ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν πια οι προϋποθέσεις, και μάλλον ανεπιστρεπτί, για τους αρχιτέκτονες, στην κορεσμένη οικοδομικά Ευρώπη, να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις σχεδιάζοντας πρότυπα κτήρια. Για διαφορετικούς λόγους, η πληθώρα των καλλιτεχνών δεν μπορεί να υπηρετήσει το φαντασιακό της παραγωγής του  μοναδικού καλλιτεχνικού έργου, που παίρνει αξία μέσα από το αισθητικό του περιεχόμενο. Παρ όλα αυτά, το πλήθος των δημιουργικών υποκειμένων ίσως βρει τρόπους να στρέψει τις δυνάμεις του στην παραγωγή της καθημερινότητας με την εισαγωγή πρότυπων αντικειμένων, με την επινόηση νέων μικρο-συνηθειών, πολλαπλών γούστων, με την δημιουργία συνθηκών κατοίκησης σε άπειρες παραλλαγές, τόσο πλούσιες και διαφορετικές όσο παράξενη, ευέλικτη, ρευστή και αντιφατική είναι η πραγματικότητα των σύγχρονων υποκειμένων, των φυλών της μητρόπολης.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του “Μεταβιομηχανικού Σχεδιασμού” διαστέλλει όσο μπορεί περισσότερο τα όρια της ακαδημαϊκής δικαιοδοσίας του: Από τον σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου, του κήπου και της ακτής, ως το σχεδιασμό και την παραγωγή του οικιακού εξοπλισμού αλλά και των τελετουργιών της εστίασης και της διατροφής. Από την οργάνωση των κοινοτήτων γύρω από παροδικά πρωτόκολλα και συμβιωτικές σχέσεις, ως την επικοινωνία και την διάχυση εναλλακτικών ιδεών για την καθημερινή ζωή.  Από την έμπρακτη κατανόηση των παραδοσιακών τεχνικών ως τις σύγχρονες επιτελέσεις του κυβερνο-σώματος που μοιράζονται όλοι. Τελικά, πρόθεση είναι η συλλεγμένη εμπειρία και γνώση των φοιτητών/τριών για την ποικίλη παραγωγή της καθημερινότητας.

Διάρκεια σπουδών : 3 εξάμηνα σπουδών.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η Ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Δίδακτρα: Η παρακολούθηση του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτεί τέλη φοίτησης συνολικού ύψους 2500 Ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο πρόγραµµα  γίνονται  δεκτοί  απόφοιτοι ΑΕΙ της ηµεδαπής ή αντίστοιχων Τµηµάτων της αλλοδαπήςµε προπτυχιακές σπουδές που έχουν άµεση συνάφεια µε τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείµενα του προγράµµατος. Ενδεικτικός κατάλογος Τµηµάτων των οποίων οι απόφοιτοι µπορούν να υποβάλλουν αίτηση είναι :

    • Τµήµατα Αρχιτεκτονικής
    • Σχολές Καλών Τεχνών
    • Τµήµατα Βιοµηχανικού Σχεδιασµού

Αιτήσεις αποφοίτων από άλλα Τµήµατα ΑΕΙ ή ΤΕΙ γίνονται δεκτές όταν οι υποψήφιοι έχουν ήδη είτε µεταπτυχιακές  σπουδές  στα  πιο  πάνω  αντικείµενα  είτε  αναγνωρισµένη  επαγγελµατική εµπειρία.

Ο  αριθµός  των  εισακτέων  ανέρχεται  σε  είκοσι (20). Καθ’  υπέρβαση  των παραπάνω αριθµών εισακτέων προβλέπεται η εγγραφή ενός (1) υποτρόφου εσωτερικού του ΙΚΥ,  ενός  υποτρόφου  του  προγράµµατος  υποτροφιών «Αλέξανδρος  Σ.  Ωνάσης» και  ενός αλλοδαπού υποτρόφου του Ελληνικού Κράτους.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων φοιτητών του ΠΜΣ “ΜΕΤΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ” και πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

  • στο πρώτο στάδιο αξιολογείται ο φάκελος των υποψηφίων και
  • στο δεύτερο στάδιο, οι υποψήφιοι/ιες που θα επιλεγούν από το πρώτο στάδιο θα κληθούν σε συνέντευξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση σε όλα τα μαθήματα, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια του ΠΜΣ καθώς και την εκπόνηση και την επιτυχή εξέταση πρωτότυπης Μεταπτυχιακής Διπλωματικής εργασίας.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

  • Θεωρία των Σχεδιαστικών και Καλλιτεχνικών Πρακτικών Ι
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού και Παραγωγής Ι
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού  και Παραγωγής ΙΙ
  • Σεμινάριο Ι
  • Σεμινάριο ΙΙ

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

  • Θεωρία των Σχεδιαστικών και Καλλιτεχνικών Πρακτικών ΙΙ
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού και Παραγωγής Ι
  • Εργαστήριο Σχεδιασμού  και Παραγωγής ΙΙ
  • Σεμινάριο Ι
  • Σεμινάριο ΙΙ

Γ’ εξάμηνο:

    • Διπλωματική Εργασία

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3782 τ.Β’/12.06.2023  έχει καταργηθεί το Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΜΕΤΑ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Σχεδιαστικές και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή της καθημερινής ζωής» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο επανιδρύθηκε με την υπό στοιχεία 8027/18/ΓΠ/04-05-2018 (Β’ 1860) απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ