ΠΜΣ: Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πολυτεχνική Σχολή 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (Βόλος)

ΠΜΣ: «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών»

(Science and Technology of Electrical and Computer Engineering)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, Τ.Κ. 38221 Βόλος

Τηλέφωνα: 24210 74934 Fax: 24210 74997  E-mail :  pgsec@e-ce.uth.gr 

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» είναι η υψηλού επιπέδου επιστημονική θεωρητική και εφαρμοσμένη εξειδίκευση κατόχων τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σε θέματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος, αφενός μεν για την αντιμετώπιση των αυξημένων επαγγελματικών απαιτήσεων της αγοράς εργασίας σε σχετικούς τομείς, αφετέρου δε, για τη διαμόρφωση κατάλληλου επιστημονικού υπόβαθρου για τη συνέχιση των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο ως απόρροια της έρευνας και εμβάθυνσης των γνώσεων σε σχετικούς επιστημονικούς τομείς. Ο στόχος του Π.Μ.Σ με τίτλο «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» είναι να παρέχει στους υποψηφίους:

  • Εξειδικευμένη εκπαίδευση για την κατανόηση των αρχών των επιστημονικών περιοχών των Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών, των Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων, των Τεχνολογιών Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και των Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
  • Απαραίτητη επιστημονική υποδομή για τη συμμετοχή και παρακολούθηση Διδακτορικών Σπουδών σε σχετικούς τομείς της Επιστήμης των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
  • Εμβάθυνση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα εργασίας με τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας και μελέτης.
  • Δυνατότητα απόκτησης εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων σε θέματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος, ώστε να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην ανάλυση και επίλυση προβλημάτων καθώς και την λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών σε τοπικό ή διεθνές περιβάλλον.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) με τίτλο «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών » (MSc in Science and Technology of Electrical and Computer Engineering) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης για την ολοκλήρωση του Π.Μ.Σ. «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» είναι δύο (2) εξάμηνα ενώ η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης, με ελάχιστη και μέγιστη διάρκεια σπουδών 4 και 12 εξάμηνα αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Π.Μ.Σ. απαιτείται η παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα

Δίδακτρα: Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. υπάρχει τέλος φοίτησης το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 2.000€. Η καταβολή του τέλους φοίτησης γίνεται σε μία δόση κάθε εξάμηνο, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εβδομάδων από την έναρξη των μαθημάτων. Η μη έγκαιρη καταβολή του τέλους φοίτησης επιφέρει την άμεση διαγραφή του φοιτητή από το Π.Μ.Σ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών και Πανεπιστημίων το αντικείμενο των οποίων είναι συναφές ή σχετικό με το αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ή του Μηχανικού Η/Υ, ή της Πληροφορικής και πτυχιούχοι θετικής κατεύθυνσης Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν και φοιτητές που οφείλουν μικρό αριθμό μαθημάτων για τη λήψη του πτυχίου, οι οποίοι, εφόσον γίνουν δεκτοί, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Π.Μ.Σ. μόνον εάν προσκομίσουν βεβαίωση περάτωσης σπουδών έως την καταληκτική ημερομηνία εγγραφής τους.

Διαδικασία επιλογής:

Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε υποψήφιους υψηλού επιπέδου η επιλογή των οποίων γίνεται με συνεκτίμηση ενός αριθμού κριτηρίων, και συγκεκριμένα: (i) το γενικό βαθμό διπλώματος/πτυχίου του υποψηφίου (ή το γενικό βαθμό στα μαθήματα που έχει συμπληρώσει επιτυχώς καθώς και τον αριθμό τους, σε περίπτωση τελειόφοιτου), (ii) τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., (iii) την επίδοση σε διπλωματική ή πτυχιακή εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, (iv) την ύπαρξη άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, συναφών με το Π.Μ.Σ., (v) την ερευνητική δραστηριότητα (εκτός της πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας), η οποία αποδεικνύεται με δημοσιεύσεις, (vi) επαγγελματική δραστηριότητα καταλλήλου επιπέδου, σχετική με την επιστημονική περιοχή του Π.Μ.Σ., (vii) τις συστατικές επιστολές, (viii) την εν γένει ικανότητα παρακολούθησης του Π.Μ.Σ. καθώς και τη δυνατότητα για ανεξάρτητη εργασία σε προχωρημένα θέματα έρευνας και ανάπτυξης, (ix) την προσωπική συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Π.Μ.Σ., και (x) άλλα στοιχεία και ειδικά προσόντα που επισυνάπτονται με την αίτηση υποψηφιότητας (όπως υποτροφίες, βραβεία, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, κ.λπ.).

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Στο Π.Μ.Σ. προσφέρονται μαθήματα που καλύπτουν τις επιστημονικές περιοχές των Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών, των Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων, των Τεχνολογιών Υλικού και Αρχιτεκτονικής των Υπολογιστών και των Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων. Η απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση έξι (6) μαθημάτων, όπως και την επιτυχή εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, με συνολική διάρκεια σπουδών κατ’ ελάχιστο δύο (2) εξάμηνα. Το Π.Μ.Σ. προσφέρει επίσης τη δυνατότητα προαιρετικής επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, μετά από ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Α’ εξάμηνο:

Επιλογή: Τέσσερα εκ των παρακάτω έντεκα μαθημάτων

    • Εξόρυξη Δεδομένων Μεγάλου Όγκου
    • Υπολογιστικοί Μέθοδοι στον Ηλεκτρομαγνητισμό
    • Προχωρημένη Κατανεμημένη Υπολογιστική
    • Συστήματα Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων
    • Προχωρημένα Θέματα Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών
    • Προχωρημένα Θέματα Επεξεργασίας Φωνής και Λόγου
    • Αρχές Διατάξεων Στερεάς Κατάστασης
    • Προχωρημένα Θέματα Αλγορίθμων CAD
    • Βιοπληροφορική
    • Ειδικά Θέματα

Β’ εξάμηνο:

Επιλογή: Τέσσερα εκ των παρακάτω έντεκα μαθημάτων

    • Ασύρματες Κινητές Τηλεπικοινωνίες
    • Λογικές Θεμελίωσης για Ευφυείς Πράκτορες
    • Όραση Υπολογιστών
    • Τεχνολογίες Αλγορίθμων
    • Σχεδίαση Χαμηλής Ισχύος
    • Σχεδίαση Ασύγχρονων Κυκλωμάτων
    • Προχωρημένα Θέματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
    • Προχωρημένα Θέματα Λογισμικού Συστήματος
    • Παράλληλοι και Δικτυακοί Υπολογισμοί
    • Θεωρία Εκτίμησης και Ανίχνευσης
    • Ειδικά Θέματα

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ