ΠΜΣ: Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος

το άρθρο ενημερώθηκε στις 13.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Βιόπολις Μεζούρλο, 41 500 Λάρισα

Τηλέφωνα: 2410 565298 Fax: 2410 565290 E-mail : pms-nutrienv@uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) είναι η εκπαίδευση βιοεπιστημόνων σε τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται στη βιοτεχνολογία για τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, και τις επιδράσεις της διατροφής στον μεταβολισμό. Το ΠΜΣ έρχεται ως απάντηση στις απαιτήσεις της κοινωνίας για υψηλής ποιότητας τρόφιμα, ποιοτική διατροφή, και διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος ενώ συμβαδίζει απόλυτα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και προστασία της υγείας των καταναλωτών. Η χρήση συμβατικών μεθόδων και πρακτικών έχει οδηγήσει στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, διατροφικά σκάνδαλα και διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία. Η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στους τομείς του περιβάλλοντος και της διατροφής αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας. Ειδικότερα, το ΠΜΣ θα παρέχει εκπαίδευση στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της εφαρμογής της βιοτεχνολογίας για την επίτευξη της ολοένα και αυξανόμενης ζήτησης:

(α) για ασφαλή και καινοφανή διατροφικά προϊόντα, με δυνατότητα ανιχνευσιμότητας συστατικών και ελέγχου της ποιότητας κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής τους, καθώς και εκτίμησης της διατροφικής αξίας τους για τον άνθρωπο ως τελικό καταναλωτή, με έμφαση στο μεταβολισμό και την τοξικότητα τους, και

(β) για αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την εκτίμηση των ανθρωπογενών επεμβάσεων στα διάφορα επίπεδα των οικοσυστημάτων και τη διαχείριση γεγονότων και φαινομένων περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Το ΠΜΣ φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικότατο μέρος των αναγκών που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών στον παραπάνω τομέα και να παρέχει αποφοίτους ικανούς να σταδιοδρομήσουν σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς παρακολούθησης της χημικής και οικολογικής ποιότητας του περιβάλλοντος, φορείς διαχείρισης και αποκατάστασης υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, εταιρίες βιοτεχνολογίας και τροφίμων, εταιρείες παραγωγής αγροχημικών, καλλυντικών και φαρμάκων, εταιρείες ανάπτυξης νέων βιοτεχνολογικών προϊόντων με εφαρμογές στην γεωργία, φορείς διασφάλισης ποιότητας σε γεωργία, περιβάλλον και τρόφιμα, κέντρα αναπτυξιακού σχεδιασμού, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά πάρκα.

Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα στους άξονες ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

    • Μικροβιολογία Τροφίμων και Περιβάλλοντος
    • Τοξικολογία Τροφίμων και Περιβάλλοντος
    • Διατροφή – Αντιοξειδωτικά Τρόφιμα – Τροφομική
    • Βιοχημεία Τροφίμων
    • Τεχνολογία Τροφίμων
    • Διασφάλιση Ποιότητας

που διδάσκονται κυρίως από μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Μέλη ΔΕΠ από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και εξωτερικοί συνεργάτες από τον Ιδιωτικό Τομέα (ΕΒΕΤΑΜ), συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στην διδασκαλία του μαθήματος της Διασφάλισης Ποιότητας”.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στη ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  –  ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος» διαρθρώνεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, με τα δύο πρώτα εξάμηνα να περιλαμβάνουν την επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση σε 10 μαθήματα και στο τελευταίο εξάμηνο εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 1,5 έτη. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 90 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η Ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική. Υπάρχει όμως η δυνατότητα συγγραφής στην αγγλική γλώσσα κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής.

Δίδακτρα: τέλη φοίτησης 4000 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι των Σχολών Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών, Κτηνιατρικής και Πολυτεχνικών Σχολών των ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 12γ, του άρθρου 5, του ν. 2916/2001.

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε είκοσι (20) άτομα κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Τα κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών (Μ.Φ.) είναι αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 34 του Ν. 4485/2017 και αναλύονται ως εξής:

α. Βαθμός πτυχίου με κλίμακα 0-10, βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το ΠΜΣ, την επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο (συντελεστής 70%).

β. Συνέντευξη των υποψηφίων (συντελεστής 30%), που διεξάγεται από επιτροπή, η οποία ορίζεται από την Συνέλευση μετά από εισήγηση της Σ.Ε. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων κατά τη συνέντευξη γίνεται βάσει:

της επαγγελματικής εμπειρίας, σχετικής με τη μεταπτυχιακή κατεύθυνση, και της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα όπως αυτή αποδεικνύεται από τις σχετικές συμβάσεις εργασίας ή έργου

της ερευνητικής εμπειρίας του υποψηφίου όπως αυτή αποδεικνύεται από δημοσιευμένο έργο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά συνεδρίων

της γενικής αξιολόγησης του υποψηφίου σχετικά με την ικανότητά του να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές

γ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών ως εξής:

O Διευθυντής Mεταπτυχιακών Σπουδών ανακοινώνει και δημοσιοποιεί ευρύτερα και καταχωρεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Aυτή περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, η οποία θα πρέπει να επιτρέπει σε φοιτητές που αποφοιτούν τόσο μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου όσο και του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν αιτήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φοιτητές υποβάλλουν αίτηση στη Γραμματεία Π.Μ.Σ. σύμφωνα με την πρόσκληση. Οι υποψήφιοι, μαζί με την αίτηση, υποβάλλουν βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο πτυχίου, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, το οποίο θα ενισχύσει την υποψηφιότητά τους (πτυχία ξένων γλωσσών, ερευνητικές εργασίες, αντίγραφα συμβάσεων εργασίας ή έργου κλπ) καθώς και τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές οι οποίες αποστέλλονται απευθείας στη Γραμματεία Π.Μ.Σ. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Η Σ.Ε. καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το οικείο Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη, όπου προβλέπεται, τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.

Υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. εγγράφονται, στο Α’ εξάμηνο του Π.Μ.Σ. καθ’ υπέρβαση του προβλεπομένου αριθμού και εκτός διαδικασιών επιλογής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καταρτίζεται από τη Σ.Ε. ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων ο οποίος επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση 10 μαθημάτων και εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής εργασίας.

Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Οικολογία
    • Βιοχημεία της Διατροφής
    • Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στη Διατροφή και το Περιβάλλον
    • Διατροφή
    • Διασφάλιση Ποιότητας

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διατροφική και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία
    • Βιοστατιστική
    • Διατροφική και Περιβαλλοντική Τοξικολογία
    • Ποιοτικές και Ποσοτικές Μέθοδοι Ανάλυσης – Βιοδείκτες
    • Τεχνολογία Τροφίμων

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διατριβή Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029 (5 έτη) με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησής του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ