ΠΜΣ: Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα)

ΠΜΣ: «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Βιόπολις Μεζούρλο, 41 500 Λάρισα

Τηλέφωνα: 2410 565257 Fax: 2410 565290 E-mail : aec@uth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Ο σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες» (ΠΥΒ) είναι η παροχή υψηλού επιπέδου πρακτική εκπαίδευση στις Βιοεπιστήμες, η ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων των υποψηφίων και η προετοιμασία τους για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή στελέχωσης ερευνητικών κέντρων.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες» του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου πρακτική εκπαίδευση των υποψηφίων στις Βιοεπιστήμες, την ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και την προετοιμασία τους για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή στελέχωσης ερευνητικών κέντρων. Απευθύνεται σε αποφοίτους Τμημάτων Βιολογικών Επιστημών (πχ Βιολογίας, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά και Ιατρικών και Γεωπονικών Σχολών).

Οι κατευθύνσεις του ΠΜΣ είναι:

    1. Γενετική, εξελικτική και συγκριτική βιολογία
    2. Φυσιολογία-Τοξικολογία
    3. Δομική και Λειτουργική Βιοχημεία
    4. Βιοοργανική Χημεία
    5. Μοριακή Μικροβιολογία
    6. Μοριακή Βιολογία και Γονιδιωματική
    7. Βιοτεχνολογία Φυτών και Περιβάλλοντος
    8. Βιοπληροφορική

Κατά τη διάρκεια του διετούς αυτού Προγράμματος, οι φοιτητές θα εμβαθύνουν σε τεχνικές μοριακής βιολογίας, γονιδιωματικής και βιοχημικής ανάλυσης, θα αποκτήσουν κριτική προσέγγιση στην πρωτότυπη βιβλιογραφία, θα εκπονήσουν το δικό τους πρωτότυπο ερευνητικό project και, τέλος, θα συγγράψουν μια ερευνητική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο της διδακτορικής τους έρευνας.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στις Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες.

Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες» διαρθρώνεται σε 2 έτη/4 ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν 5 μαθήματα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 2 έτη. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι 120 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η Αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Αγγλική.

Δίδακτρα:  Χωρίς τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, Τμημάτων Βιολογικών Επιστημών (π.χ. Βιολογίας, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά και Ιατρικών Σχολών).

Ο αριθμός των ΜΦ που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες» ΠΥΒ κατ’έτος ορίζεται κατ’ανώτατο όριο δέκα (10). Ο ακριβής αριθμός καθορίζεται από την ΣΕ μετά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων ανάλογα με το επίπεδο των υποψηφίων.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των ΜΦ γίνεται με την συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: (α) εξετάσεων σε θέματα Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας (στην αγγλική γλώσσα), (β) του γενικού βαθμού πτυχίου, (γ) της βαθμολογίας στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., (δ) της επίδοσης στη διπλωματική εργασία όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, (ε) της τυχόν ερευνητικής δραστηριότητας του υποψηφίου, (στ) των συστατικών επιστολών, (ζ) της άριστης γνώσης της Αγγλικής και τέλος (η) της γενικότερης παρουσίας του κατά την προφορική συνέντευξη που διεξάγεται από την Επιτροπή Επιλογής στην αγγλική γλώσσα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση σε διαλέξεις
μαθημάτων, των προχωρημένων εργαστηριακών ασκήσεων καθώς και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Τεχνικές Βιοχημικής ανάλυσης
    • Τεχνικές Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής
    • Παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών – 1

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Προχωρημένες Εργαστηριακές Ασκήσεις
    • Παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών – 2

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εκπόνηση πρωτότυπης έρευνας – Διατριβή

Δ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εκπόνηση πρωτότυπης έρευνας – Διατριβή (συνέχεια)
    • Συγγραφή Ερευνητικής Πρότασης

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ