ΠΜΣ: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές – Μη ενεργό

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Βόλος)

Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος)

ΠΜΣ: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Αργοναυτών και Φιλελλήνων, 38221, Βόλος

Τηλέφωνα: 24210 74794, 24210 74795 Fax: 24210 74781 E-mail :

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της διεπιστημονικής έρευνας στα επιστημονικά πεδία της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων με στόχο: α) τη διεξαγωγή έρευνας και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, β) την επαγγελματική ειδίκευση με τρόπο που θα διευκολύνει την απορρόφηση των επιστημόνων από την αγορά εργασίας και γ) την αξιοποίηση των γνώσεων και των διεπιστημονικών μεθόδων στις διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στις «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» στις κατευθύνσεις:

Ιστορία
Αρχαιολογία
Κοινωνική Ανθρωπολογία.

Διάρκεια σπουδών : Το Π.Μ.Σ. «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» διαρθρώνεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν έξι (6) μαθήματα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δύο (2) έτη. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι 120 ECTS.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η ελληνική, εκτός αν λάβει άλλη απόφαση κατά περίπτωση η Σ.Τ.

Δίδακτρα: Χωρίς τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» γίνονται δεκτοί απόφοιτοι πτυχιούχοι των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με γνωστικό αντικείμενο συναφές με τις κατευθύνσεις του Προγράμματος.

Το Π.Μ..Σ. «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές δέχεται κάθε χρόνο έως σαράντα (40) φοιτητές.

Διαδικασία επιλογής:

Κάθε χρόνο, το Π.Μ.Σ. δημοσιεύει στον τύπο και στην ιστοσελίδα του πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στο Πρόγραμμα. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται τουλάχιστον δύο μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων. Οι υποψήφιοι είναι απαραίτητο να διαθέτουν βασικές γνώσεις χρήσης Η/Υ. Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή δικαιολογητικά. Υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις εισαγωγής.

Στην υποβολή υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις εισαγωγής περιλαμβάνονται:

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

    1. Αίτηση που εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα του Τμήματος προκειμένου να συμπληρωθεί
    2. Αντίγραφο πτυχίου, ή βεβαίωση ότι αναμένεται η αποφοίτηση (για τους επί πτυχίω).
    3. Βεβαίωση ισοτιμίας ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ (για τους πτυχιούχους της αλλοδαπής).
    4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
    5. Πιστοποιητικά επαρκούς γνώσης ξένης γλώσσας (αν υπάρχουν)
    6. Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
    7. Δύο (2) φωτογραφίες τύπου ταυτότητας.

Β. ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

    1. Βιογραφικό σημείωμα
    2. Γραπτή Πρόταση σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τους λόγους του υποψηφίου για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ.
    3. Ο,τιδήποτε μπορεί να ενισχύσει την υποψηφιότητα, όπως διπλωματικές εργασίες, επιστημονικές δημοσιεύσεις, συστατικές επιστολές, επαγγελματική εμπειρία σχετική με τις Κατευθύνσεις του Π.Μ.Σ.

Εξετάσεις:  Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε ημερομηνία και χώρο που αναφέρονται στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων. Οι υποψήφιοι προσέρχονται τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν την εξέταση και φέρουν την αστυνομική ταυτότητά τους. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται την ίδια ημέρα και αναρτώνται στους πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος και στον ηλεκτρονικό του κόμβο.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασης και τη βιβλιογραφία σε κάθε μία από τις τρεις Κατευθύνσεις, δημοσιεύονται κάθε φορά με την προκήρυξη των εξετάσεων. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών και εγκρίνεται από τη Συνέλευση Τμήματος.

Για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών συνεκτιμώνται και μοριοδοτούνται τα εξής:

    1. Γραπτή εξέταση σε ένα επιστημονικό πεδίο (με προαγωγή ή απόρριψη / pass-fail)
    2. Ο Φάκελος Υποψηφιότητας (0-10)
    3. Συνέντευξη: (0-10)
    4. Βαθμός πτυχίου (0-10).

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση έξι σεμιναριακών μαθημάτων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας εξειδίκευσης. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η συμπλήρωση 120 πιστωτικών μονάδων (ECTS), οι οποίες προκύπτουν από την:

Παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε έξι (6) μαθήματα με σεμιναριακό χαρακτήρα. Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε 15 πιστωτικές μονάδες. Τα τέσσερα (4) μαθήματα είναι από την Κατεύθυνση που επιλέγει ο φοιτητής, το πέμπτο (1) είναι από διαφορετική Κατεύθυνση, και το έκτο (1) είναι το Υποχρεωτικό Σπονδυλωτό μάθημα (διεπιστημονικό μάθημα συνδιδασκαλίας). Το Σπονδυλωτό μάθημα προσφέρεται κάθε εξάμηνο και επιλέγεται στο πρώτο ή δεύτερο εξάμηνο φοίτησης.

Την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες και συνοδεύεται από υποχρεωτική παρουσίαση της πορείας ολοκλήρωσης της σε ειδικές συναντήσεις με τους επόπτες και τους συμφοιτητές που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας τους, στο τέταρτο εξάμηνο σπουδών.

Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Σπονδυλωτό μάθημα: Ιστορία, Αρχαιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία

Μαθήματα υποχρεωτικά κατ’ επιλογή

    • Ιστορία Ι
    • Ιστορία ΙΙ
    • Αρχαιολογία Ι
    • Αρχαιολογία ΙΙ
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία ΙΙ

Β’ εξάμηνο:

Μαθήματα υποχρεωτικά κατ’ επιλογή

    • Ιστορία Ι
    • Ιστορία ΙΙ
    • Αρχαιολογία Ι
    • Αρχαιολογία ΙΙ
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία ΙΙ

Γ’ εξάμηνο:

Μαθήματα υποχρεωτικά κατ’ επιλογή

    • Ιστορία Ι
    • Ιστορία ΙΙ
    • Αρχαιολογία Ι
    • Αρχαιολογία ΙΙ
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι
    • Κοινωνική Ανθρωπολογία ΙΙ

Δ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας Ειδίκευσης

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (για πέντε έτη από την έναρξη λειτουργίας του) με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485 (ΦΕΚ 114, τ.Α΄/4.8.2017).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το  ΦΕΚ 4805 τ.Β’/28.07.2023 έχουμε την Κατάργηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στις Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Ανθρωπολογικές Σπουδές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ