ΔΠΜΣ: Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.02.2025

Συνεργαζόμενα τμήματα: 

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

.

ΔΠΜΣ: Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:

Τα μαθήματα του ΠΜΣ και θα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα), στο Αιγάλεω – Π. Ράλλη και Θηβών 250.

Τηλέφωνα: 210 5381327  Fax 201 5381287 E-mail : ntst@aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. με αντικείμενο τις «Νέες Τεχνολογίες στην Ναυτιλία και τις Μεταφορές» στοχεύει στη χρήση των νέων τεχνολογιών αυτοματισμού και διαστήματος, καθώς και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης στη διαχείριση  πλοίων και ναυτιλιακών εργασιών.

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος τα Ναυτιλιακά Στελέχη θα μπορούν να αξιοποιούν, προς όφελός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα σύγχρονα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που προσφέρουν οι επιστήμες του μάνατζμεντ, της πληροφορικής, των επικοινωνιών καθώς και της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και των συστημάτων ελέγχου.

Ο τίτλος και το περιεχόμενο του προγράμματος είναι καινοτόμος και πρωτοποριακός διεθνώς, για τους εξής λόγους:

  • Συνδυάζει hard (αυτοματισμοί, συστήματα μηχανών, αεροδιαστημικά συστήματα) & soft τεχνολογία (λογισμικό, βάσεις δεδομένων), για τον σχεδιασμό, ανάλυση και ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο των μεταφορών και της ναυτιλίας.
  • Περιέχει μαθήματα μάνατζμεντ, μεταφορών, επιχειρησιακών λειτουργιών και ναυτιλιακής οικονομίας για εγκύκλια-ολοκληρωμένη μόρφωση.
  • Η συνολική διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 18 μήνες και περιλαμβάνει τρία (3) εξάμηνα: βασικό εξάμηνο, εξάμηνο ειδίκευσης και εξάμηνο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
  • Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών διευκολύνει την παρακολούθηση του και απευθύνεται σε ευρεία γκάμα ειδικοτήτων αποφοίτων ΑΕΙ.
  • Ο σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών υψηλής στάθμης στους τομείς της διαχείρισης ναυτιλιακών λειτουργιών, εφοδιαστικής αλυσίδας, διαστημικής τεχνολογίας και αυτοματισμών που θα απασχοληθούν στον κλάδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας ή στις μεταφορές ευρύτερα.

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών και η επιτυχής εκπόνηση και κρίση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.  Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτούνται ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ «Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές» απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών από κοινού από τα δύο Ιδρύματα στις εξής Ειδικεύσεις:

1. Επιχειρησιακή Διαχείριση στη Ναυτιλία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics (Operational Management in Shipping and Supply Chain- Logistics). Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους Οικονομικών & Διοικητικών Επιστημών και Πληροφορικής, και στοχεύει στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογίας, λειτουργικών εργαλείων στο πεδίο της Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές.

2. Τεχνολογία και Αυτοματισμοί στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (Technology of Automation in Shipping and Transportation).  Απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους Τεχνικής και Θετικής κατεύθυνσης, και στοχεύει στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων και τεχνογνωσίας σε θέματα ναυτικού αυτοματισμού και τεχνολογίας στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στη χρήση των νέων τεχνολογιών αυτοματισμού, καθώς και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, στη διαχείριση πλοίων και ναυτιλιακών εργασιών.Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος τα Ναυτιλιακά Στελέχη θα μπορούν να αξιοποιούν, προς όφελός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα σύγχρονα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που προσφέρουν οι επιστήμες του μάνατζμεντ, της πληροφορικής, των επικοινωνιών καθώς και των συστημάτων ελέγχου.

Τίτλος Σπουδών:  Το ΠΜΣ απονέμει  Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Νέες Τεχνολογίες στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές με τρεις κατευθύνσεις:

    • Επιχειρησιακή Διαχείριση στη Ναυτιλία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα
    • Τεχνολογία και Αυτοματισμοί στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές
    • Σχεδιασμός και Λειτουργία Αεροδιαστημικών Συστημάτων και εφαρμογές στη Ναυτιλία.

Διάρκεια σπουδών : Το ΠΜΣ απαιτεί παρακολούθηση μαθημάτων ετήσιας διάρκειας και ένα εξάμηνο επιπλέον για την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας η οποία πραγματοποιείται εξ’ αποστάσεως.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως κύρια γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης των μαθημάτων ορίζεται η Ελληνική. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή Αγγλική Γλώσσα.

Δίδακτρα: Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης. Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους η πρώτη δόση κατά την εγγραφή του/της φοιτητή/τριας και η δεύτερη δόση στην έναρξη του 2ου εξαμήνου κλπ στις ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γραμματεία.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός των εισακτέων ανά έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 60 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες πλήρους φοίτησης οι οποίοι καταβάλουν τέλη φοίτησης. Στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ., που οδηγεί στην απονομή του ΔΜΣ., γίνονται δεκτοί, ανάλογα με την κατεύθυνση, υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες είναι Πτυχιούχοι Τμημάτων Μηχανικών, Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας και Πληροφορικής Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) ,ή αντίστοιχων με τα αναφερόμενα Τμήματα, της ημεδαπής και Πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρο 34 του Ν.4485/2017). Επίσης, στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Α.Ε.Ν. (Ά Πλοίαρχοι και Ά Μηχανικοί), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μετά από παρακολούθηση προπαρασκευαστικών εντατικών μαθημάτων (3 μαθήματα).

Πλέον του αριθμού των επιτυχόντων κατά τη διαδικασία επιλογής φοιτητών, γίνονται δεκτοί στο ΔΠΜΣ, ως υπεράριθμοι,

Ένας πτυχιούχος υπότροφος του ΙΚΥ, εφόσον η υποτροφία του είναι σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ

Επίσης Μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 8 άρθρο 34 Ν.4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι (ένας/μία ανά ΔΠΜΣ και ανά έτος) μετά από αίτησή τους σε ΔΠΜΣ Τμήματος του Ιδρύματος που υπηρετούν συναφούς αντικειμένου με τον τίτλο σπουδών τους και του έργου που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Διαδικασία επιλογής:

Κάθε χρόνο το ΔΠΜΣ, μετά από απόφαση της Ε.Δ.Ε. δημοσιεύει, τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, προκήρυξη, σε πρόσφορο  μέσο συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας των συνεργαζόμενων τμημάτων και των Ιδρυμάτων, σχετική με το Π.Μ.Σ, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματισθεί για το  αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή εξάμηνο σπουδών.

Στην προκήρυξη αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες πτυχιούχων, ο  αριθμός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η ακριβής διεύθυνση στην οποία πρέπει να υποβληθούν καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης επιλογής.

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία ορίζονται από την ΕΔΕ/ΣΕ του ΔΠΜΣ:

1. Βαθμός πτυχίου /διπλώματος συναφές με το γνωστικό αντικείμενο (20%)

2. Αναλυτική Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ (μέσος όρος βαθμολογίας) (20%)

3. Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών (10%)

4. Πιστοποιημένη γνώση της ξένης γλώσσας, κυρίως Αγγλικής γλώσσας, ως απαραίτητη προϋπόθεση σε επίπεδο που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος (10%)

5. Ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ, (10%)

6. Δημοσιεύσεις και συγγραφική δραστηριότητα αν υπάρχει (10%)

7. Συστατικές επιστολές (10%)

8. Προφορική συνέντευξη (10%)

Με βάση τα θεσπισθέντα κριτήρια, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στην Ε.Δ.Ε.. Ειδικότερα:

α) Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

β) Απορρίπτει τους/τις υποψηφίους/ες που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια

γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους/ες υποψηφίους/ες πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια (1,2,3,4,5,6). Η συνέντευξη πραγματοποιείται από τα Μέλη της οικείας Επιτροπής Επιλογής.

δ) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους/τις υποψηφίους/ες και εισηγείται την τελική επιλογή.

ε) Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/ουσων εγκρίνεται και επικυρώνεται από την Ε.Δ.Ε. και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ.

Με την ολοκλήρωση της περιόδου άσκησης και εξέτασης τυχόν ενστάσεων από τους υποψηφίους σχετικά με τη σειρά κατάταξής τους, η Συντονιστική Επιτροπή συντάσσει τον τελικό πίνακα επιλογής επιτυχόντων ή /και επιλαχόντων υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών και τον υποβάλλει στην Ε.Δ.Ε.. Μετά την επικύρωση του ανωτέρου πίνακα από την Ε.Δ.Ε. ανακοινώνονται οι περίοδοι εγγραφών καθώς και οι τρόποι καταβολής των τελών φοίτησης (σε  επιμέρους δόσεις).

Οι επιλεγέντες/εισες εγγράφονται στο ΠΜΣ εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία προσκομίζοντας για την εγγραφή τους τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριων, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες/ουσες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα. Όσοι εξ αυτών δεν εγγράφονται εμπρόθεσμα χάνουν το δικαίωμα εγγραφής στο ΔΠΜΣ, εκτός και αν επικαλεστούν λόγους ανωτέρας βίας ή σοβαρής ασθένειας. Στην περίπτωση αυτή η Συντονιστική Επιτροπή κρίνει τους λόγους που επικαλούνται οι υποψήφιοι και αποφασίζει σχετικά.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS)

Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ, ανά Ειδίκευση διαμορφώνεται ως εξής:

Κατεύθυνση (Κ1): Επιχειρησιακή Διαχείριση στη Ναυτιλία και την Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics (Operational Management in Shipping and Supply chain- Logistics

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών/ Information Technology and Communications
    • Ναυλώσεις και Ναυτασφαλίσεις/ Ship Chartering and Marine Insurance
    • Ναυτιλιακή Οικονομική και Μάνατζμεντ/ Maritime Economics and Management
    • Διοίκηση έργου/ Project Management
    • Ναυτικό Δίκαιο & Οργανισμοί/ Maritime Law and International Maritime Organizations

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ναυτιλιακή Λειτουργική Διαχείριση/ Maritime Operation Management
    • Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική/ Shipping Finance
    • Ποσοτική Ανάλυση Ναυτιλιακών Αγορών/ Quantitative Analysis Of Shipping Markets
    • Συστήματα Μεταφορών και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας/ Transportation Systems and Supply Chain Management
    • Μέθοδοι Έρευνας / Research Methods

Γ’ εξάμηνο:

    • Διπλωματική Εργασία / Thesis Project
    • Σεμινάρια Εμβάθυνσης Γνώσης (επιλογή 2 σεμιναρίων) / Seminars

Κατεύθυνση (Κ2): Τεχνολογία και Αυτοματισμοί στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές (Technology of Automation in Shipping and Transportation)

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών/ Information Technology and Communications
    • Ναυλώσεις και Ναυτασφαλίσεις/ Ship Chartering and Marine Insurance
    • Ναυτιλιακή Οικονομική και Μάνατζμεντ/ Maritime Economics and Management
    • Διοίκηση έργου/ Project Management
    • Ναυτική Τεχνολογία και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου/ Marine Technology and Automation Control Systems

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    •  Τεχνολογία Αισθητήρων και Μηχατρονική/ Sensors & Mechatronics Technology
    • Σχεδίαση Ναυτικών Αυτοματισμών & Ηλεκτρικά Συστήματα Πρόωσης/ Design of Naval Automations & Electrical Propulsion Systems
    • Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων/ Data Transfer Networks
    • Προχωρημένα Θέματα Ελέγχου και Συστήματα Επιτήρησης/Advanced Supervisory Control Systems
    • Μέθοδοι Έρευνας / Research Methods

Γ’ εξάμηνο:

  • Διπλωματική Εργασία / Thesis Project
  • Σεμινάρια Εμβάθυνσης Γνώσης (επιλογή 2 σεμιναρίων) / Seminars

Μαθήματα Σεμιναρίων  (Επιλογή 2 σεμιναρίων)

    • Συστήματα Λιμένων (K1)/ Port Systems 2
    • G.I.S. στη Ναυτιλία και Μεταφορές (K1)/ GIS in Shipping and Transportation 2
    • Ραδιοναυτιλία-Ραντάρ (K2)/ Marine Radio Communications
    • Ναυτικά Πληροφοριακά και Ενσωματωμένα Συστήματα (K2)/ Marine Information and Embedded Systems
    • Πράσινη Ναυτιλία και Διαχείριση Υπεράκτιων Κατασκευών (Κ1 & K2)/Green Shipping and Offshore Structures Management
    • Αερομεταφορές (Κ1 & Κ2)/ Air Transportations

Προπαρασκευαστική περίοδο (κοινή για όλες τις κατευθύνσεις)

    • Μαθηματικά & Στατιστική
    • Οικονομική Θεωρία & Διοίκηση Επιχειρήσεων
    • Προγραμματισμό Η/Υ & Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου

Όσοι/ες από τους/τις επιλεγέντες/είσες επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εντατικών προαπαρασκευαστικών μαθημάτων, πριν την έναρξη του κανονικού προγράμματος του ΔΠΜΣ. Οι απόφοιτοι των Σχολών Α.Ε.Ν. θα παρακολουθήσουν, κατά την προπαρασκευαστική περίοδο, και τα 3 μαθήματα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το Ακαδ. Έτος 2026 – 2027.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ