ΠΜΣ: Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑ.Μ.Ε.)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.12.2022

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Επιστημών Διοίκησης

Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (Χίος)

ΠΜΣ: «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑ.Μ.Ε.)»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Κοραή 2Α, 82132 Χίος

Τηλέφωνα: 22710 35222,  E-mail : NAME_Gram@chios.aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑ.Μ.Ε.)» εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών του οικείου Τμήματος.

Ειδικότερα, σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑ.Μ.Ε.)» είναι η παροχή ολοκληρωμένης επιστημονικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας υψηλής ποιότητας στον ευρύτερο και σύνθετο χώρο της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Εμπορίου, καθώς και ενός ευρύτερου πλέγματος αντικειμένων και δραστηριοτήτων συναρτώμενων με τη ναυτιλία και τις μεταφορές γενικότερα. Το Π.Μ.Σ. ΝΑ.Μ.Ε. φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού επιπέδου με την παραγωγή και μετάδοση καινοτόμων θεωρητικών και εφαρμοσμένων διεπιστημονικών γνώσεων, μεθοδολογιών, τεχνολογιών, λειτουργικών εργαλείων, καθώς και ερευνητικών αποτελεσμάτων, ικανών για σταδιοδρομία υψηλής στάθμης στη διοίκηση, οργάνωση, σχεδιασμό λειτουργιών και υπηρεσιών σχετικών με τη ναυτιλία, τις μεταφορές και το εμπόριο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑ.Μ.Ε.)», στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

(α) Διοίκηση και Χρηματοοικονομική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

(β) Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Τεχνολογίες.

(γ) Ναυτιλιακό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε ένα (1) έτος. Το Π.Μ.Σ. ΝΑ.Μ.Ε χαρακτηρίζεται εντατικό, διάρκειας ενός (1) έτους. Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Ο ανώτατος χρόνος ολοκλήρωσης των Μεταπτυχιακών σπουδών ορίζεται σε δύο (2) έτη.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική, αλλά δύναται επίσης να είναι και η αγγλική.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο ΠΜΣ καταβάλουν τέλη φοίτησης ύψους 4.000 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε συνολικά εβδομήντα πέντε (75) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες. Η κατανομή των εισακτέων στις τρεις (3) κατευθύνσεις εμβάθυνσης του προγράμματος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30 φοιτητές/τριες ανά κατεύθυνση κατ’ έτος.

Στο Π.Μ.Σ. ΝΑ.Μ.Ε γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής: Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Σπουδών, Ναυτιλιακών Σπουδών, Πολυτεχνικών Σχολών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Πληροφορικής, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου με τα παραπάνω τμήματα.

Δεκτοί/ές γίνονται επίσης πτυχιούχοι Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και απόφοιτοι  Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (AEN) σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, γίνονται δεκτοί/ές επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80) – σχετ. άρθρο 34 παρ. 7 του ν. 4485/2017.

Διαδικασία επιλογής:

Κάθε χρόνο το Π.Μ.Σ. του Τμήματος, μετά από απόφαση της Συνέλευσης δημοσιεύει, τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σε πρόσφορο μέσο συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας του οικείου Τμήματος και του Ιδρύματος, σχετική με το Π.Μ.Σ, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματισθεί για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος ή εξάμηνο σπουδών.

Στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες πτυχιούχων, ο αριθμός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, η διενέργεια συνέντευξης, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Κριτήρια επιλογής. Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται σε δύο στάδια: α) επί του φακέλου υποψηφιότητας και β) με προσωπική συνέντευξη. Οι υποψήφιοι/ες που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις θα κληθούν σε συνέντευξη (είτε στην έδρα του Τμήματος είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών) σε χρονικό διάστημα που θα τους γνωστοποιηθεί και θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Τμήματος.

Η επιλογή των Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών πραγματοποιείται βάσει των ακολούθων κατηγοριών κριτηρίων και αντίστοιχων περιλαμβανομένων κριτηρίων.

Α. Ακαδημαϊκά κριτήρια, σε ποσοστό 50% (20/40).

Α.1. Βαθμοί Πτυχίων και Διπλωμάτων:

Πτυχίου/Διπλώματος προπτυχιακών σπουδών, σε ποσοστό 25% (10/40).

Άλλου αναγνωρισμένου Μεταπτυχιακού Διπλώματος, σε ποσοστό 12,5% (5/40).
Στην αξιολόγηση Πτυχίων και Διπλωμάτων λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα, συναφή με το Π.Μ.Σ., καθώς και η επίδοση σε διπλωματική εργασία όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών.

Α.2. Βαθμός γνώσης ξένων γλωσσών (πλην της Αγγλικής που θεωρείται ως απαραίτητο τυπικό προσόν για όλους για εισαγωγή στο ΠΜΣ) και πρότερη επιστημονική δραστηριότητα (δημοσίευση άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων, συμμετοχή σε συνέδρια, διαλέξεις, συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και συναφείς φορείς κ.λπ.), σε ποσοστό 12,5% (5/40).

Β. Επαγγελματική εμπειρία, σε ποσοστό 25% (10/40)

Η επαγγελματική εμπειρία αξιολογείται ανάλογα με το είδος, τη διάρκεια και το κύρος στο χώρο.

Γ. Άλλα προσόντα και προοπτικές σταδιοδρομίας – Εικόνα από τη Συνέντευξη, σε ποσοστό 25% (10/40). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ποιοτικά κριτήρια, όπως:

Αφοσίωση στο σκοπό.

Προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Διαφαινόμενη συμβολή στο Π.Μ.Σ. ΝΑ.Μ.Ε και στο Τμήμα γενικότερα.

Γενική εμφάνιση και συγκρότηση προσωπικότητας.

Χαρακτήρας και επιδιώξεις.

Για την αξιολόγηση αυτών των κριτηρίων, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη Συνέντευξη των υποψηφίων.  Επίσης, προσμετράται κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα των υποψηφίων, που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν (π.χ. συστατικές επιστολές).

Με βάση τα θεσπισθέντα κριτήρια, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Ειδικότερα η Επιτροπή Επιλογής:

α) Καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

β) Απορρίπτει τους/τις υποψηφίους/ες που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια.

γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους/ες υποψηφίους/ες πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τον Κανονισμό (τίτλος σπουδών α’ κύκλου, επαρκής γνώση μίας τουλάχιστον γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του Π.Μ.Σ. και εν προκειμένω της αγγλικής).

δ) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους/τις υποψηφίους/ες και εισηγείται την τελική επιλογή.

ε) Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/ουσών εγκρίνεται και επικυρώνεται από τη Συνέλευση και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Οι επιλεγέντες/εισες εγγράφονται στο Π.Μ.Σ. εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία προσκομίζοντας για την εγγραφή τους τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες/ουσες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε 75 (εβδομήντα πέντε).

Στο Α΄ Εξάμηνο (Α´ κύκλος του προγράμματος, 30 ECTS) το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) μαθήματα υποχρεωτικά κορμού, κοινά για τις δύο κατευθύνσεις. Η κατεύθυνση «Ναυτιλιακό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική» περιλαμβάνει τέσσερα (4) κοινά υποχρεωτικά μαθήματα με τις υπόλοιπες κατευθύνσεις και ένα (1) διαφορετικό υποχρεωτικό μάθημα (Ναυτικό Δίκαιο).

Στο Β΄ Εξάμηνο (30 ECTS) διοργανώνονται δύο κύκλοι μαθημάτων (Β΄ και Γ’) και οι φοιτητές/τήτριες πρέπει να διδαχθούν τέσσερα (4) μαθήματα στον Β’ κύκλο και πέντε (5) μαθήματα στον Γ’ κύκλο. Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου πραγματοποιείται η έναρξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας η οποία ολοκληρώνεται κατά τη θερινή περίοδο.

Το Π.Μ.Σ. ΝΑ.Μ.Ε. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση των 75 πιστωτικών μονάδων (ECTS) του προγράμματος. Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται ως εξής:

Κατεύθυνση: (α) Διοίκηση και Χρηματοοικονομική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

Α’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διοίκηση και οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων
    • Ναυτιλιακή οικονομική
    • Χρηματοοικονομική και Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κινδύνων
    • Εφοδιαστική αλυσίδα και Συνδυασμένες Μεταφορές
    • Σεμινάριο Ερευνητικής Μεθοδολογίας

Β’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ναυλώσεις και ναυλαγορές Ι
    • Ναυτιλιακή τεχνολογία
    • Ναυτιλιακή χρηματοοικονομική
    • Επιλογή ενός (1) μαθήματος από τα ακόλουθα:
      • Οικονομική και Διοίκηση Λιμένων – Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική
      • Διοίκηση έργων
      • Ενεργειακά Συστήματα στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές – «Πράσινη ενέργεια»

Γ’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ψηφιακή τεχνολογία στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές
    • Στρατηγική
    • Ειδικό Σεμιναριακό Μάθημα
    • Επιλογή δύο (2) μαθημάτων από τα ακόλουθα:
      • Ναυλώσεις και Ναυλαγορές ΙΙ
      • Ναυτιλία και Περιβάλλον
      • Επιχειρησιακή λειτουργία Λιμένων και Τερματικών Σταθμών
    • Διπλωματική Εργασία

Κατεύθυνση: (β) Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Τεχνολογίες

Α’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διοίκηση και οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων
    • Ναυτιλιακή οικονομική
    • Χρηματοοικονομική και Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κινδύνων
    • Εφοδιαστική αλυσίδα και Συνδυασμένες Μεταφορές
    • Σεμινάριο Ερευνητικής Μεθοδολογίας

Β’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Σχεδιασμός και διαχείριση μεταφορικών συστημάτων
    • Ενεργειακά Συστήματα στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές –«Πράσινη ενέργεια»
    • Οικονομική και Διοίκηση Λιμένων – Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική
    • Επιλογή ενός (1) μαθήματος από τα ακόλουθα:
      • Ναυτιλιακή τεχνολογία
      • Διοίκηση έργων

Γ’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Προχωρημένη Ανάλυση Μεταφορικών Συστημάτων
    • Στρατηγική
    • Ειδικό Σεμιναριακό Μάθημα
    • Επιλογή δύο (2) μαθημάτων από τα ακόλουθα:
      • Ναυτιλία και Περιβάλλον
      • Επιχειρησιακή λειτουργία Λιμένων και Τερματικών Σταθμών
      • Ψηφιακή τεχνολογία στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές
    • Διπλωματική Εργασία

Κατεύθυνση: (γ) Ναυτιλιακό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική

Α’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διοίκηση και οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων
    • Ναυτιλιακή οικονομική
    • Χρηματοοικονομική και Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κινδύνων
    • Ναυτικό Δίκαιο
    • Σεμινάριο Ερευνητικής Μεθοδολογίας

Β’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Ναυλώσεις και ναυλαγορές Ι
    • Ναυτεργατικό Δίκαιο
    • Ναυτιλιακή χρηματοοικονομική
    • Επιλογή ενός (1) μαθήματος από τα ακόλουθα:
      • Ειδικά θέματα Οικονομικού Δικαίου
      • Διεθνές δίκαιο της θάλασσας

Γ’ κύκλος:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Δίκαιο Θαλάσσιας Ασφάλισης
    • Στρατηγική
    • Ειδικό Σεμιναριακό Μάθημα
    • Επιλογή δύο (2) μαθημάτων από τα ακόλουθα:
      • Ναυτιλία και Περιβάλλον
      • Ναυλώσεις και Ναυλαγορές ΙΙ
      • Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς- Χρηματαγορές
    • Διπλωματική Εργασία

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το Ακαδ. Έτος 2023-2024

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ