ΠΜΣ: Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή

το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών

Τμήμα  Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα)

ΠΜΣ: «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή»

(Audiovisual Arts in the Digital Age)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας: Πλατεία Τσιριγώτη 7 (πρώην Πλατεία Παλαιού Ψυχιατρείου), 49100, Κέρκυρα

Τηλέφωνα: 26610 87861, Fax: 26610 87866  E-mail :  avarts.ada@ionio.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το εν λόγω ΠΜΣ εστιάζει στην καλλιέργεια και στην παροχή εξειδίκευσης στο δημιουργικό πεδίο των νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης με χρήση αποκλειστικά ψηφιακών μέσων (ψηφιακές τέχνες/ τέχνες των νέων μέσων), όπως αυτές θεμελιώνονται στο δημιουργικό υπόβαθρο παραδοσιακών μορφών τέχνης (εικαστικά, χαρακτική, γλυπτική, αλλά και μουσική/ ηχητική παραγωγή), αλλά διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται κατεξοχήν και αποκλειστικά με την ενσωμάτωση της διαρκώς εξελισσόμενης ψηφιακής διαδραστικής και οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας στο διαθεματικό δημιουργικό πεδίο της ψηφιακής οπτικοακουστικής τέχνης και της επικοινωνίας/ δημιουργικής βιομηχανίας, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών αλληλεπίδρασης και οπτικοακουστικής αναπαράστασης, με έμφαση στην εφαρμογή της σχετικής με τα ανωτέρω επιστημονικής σκέψης, και στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Οι παραπάνω δυνατότητες προσφέρονται πρωτίστως σε καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ήδη επιδείξει δημιουργική εμπειρία και καλλιτεχνικό έργο με τη χρήση των παραδοσιακών εκφραστικών μέσων, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στον χώρο των Καλών Τεχνών, και οι οποίοι θέλουν να ειδικευτούν στη χρήση των νέων μέσων που προσφέρουν η ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία και η τεχνολογία της διάδρασης, για να μετεξελίξουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα, ούτως ώστε αυτή:

α) είτε να οροθετείται υπό τη μορφή αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου, που εντάσσεται στο πεδίο της ψηφιακής τέχνης (και ειδικότερα της τέχνης του ήχου, της εικόνας ή του πολυμεσικού συνδυασμού τους)
β) ή να εμπεριέχει χαρακτηριστικά δραστηριοποίησης σε πεδία της δημιουργικής οικονομίας και της οπτικοακουστικής επικοινωνίας και βιομηχανίας.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» (Audiovisual Arts in the Digital Age).

Διάρκεια σπουδών : Η συνολική χρονική διάρκεια σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα. Το πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης, και δεν παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης στους υποψηφίους προς ένταξη.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η Ελληνική. Εν τούτοις, η συγγραφή των Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών μπορεί να γίνει και στην Αγγλική ύστερα από επιλογή του φοιτητή σε συνεννόηση με τον επόπτη διδάσκοντα.

Δίδακτρα: Η παρακολούθηση του ΠΜΣ προϋποθέτει την καταβολή τελών φοίτησης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές συνολικού ύψους 3.000,00 €. Τα τέλη αυτά καταβάλλονται είτε εφάπαξ με την ολοκλήρωση της εγγραφής, είτε τμηματικά.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4485/2017. Βάσει της ανωτέρω ιδιαίτερης στοχοθεσίας του ΠΜΣ, το πτυχίο των υποψηφίων που θα γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ θα πρέπει να έχει σχέση πρωτίστως με τις παραδοσιακές μορφές τέχνης, ήτοι:

α) τις Τέχνες, το Σχέδιο και την Αρχιτεκτονική: στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν (ενδεικτικά) οι πτυχιούχοι Τμημάτων Καλών ή και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κινηματογράφου, Γραφικών και Γραφιστικών Τεχνών, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Βιομηχανικών Προϊόντων, Αρχιτεκτονικής κλπ,

β) την Μουσική Επιστήμη και Τέχνη, όπως π.χ. οι πτυχιούχοι των τμημάτων Μουσικών Σπουδών,

γ) την Εφαρμογή της Τέχνης και της Οπτικοακουστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας σε ποικίλα πεδία (π.χ. Ψυχαγωγίας, Μαζικής Επικοινωνίας, Πολιτισμού κ.λπ.), όπως πτυχιούχοι τμημάτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, ή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η εισαγωγή στο ΠΜΣ αποφοίτων τμημάτων λοιπών γνωστικών πεδίων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτοί ήδη έχουν καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχουν να επιδείξουν προς κρίση δημιουργικό καλλιτεχνικό έργο (αρχείο καλλιτεχνικών εργασιών).

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων οι οποίοι, εφόσον γίνουν δεκτοί, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΠΜΣ μόνο αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους έως και την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. Για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ είναι 35.

Διαδικασία επιλογής:

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας  με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Τίτλους σπουδών (συνοδευόμενους από βεβαίωση αναγνώρισης ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους που έχουν απονεμηθεί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού).

2. Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών (Transcript of Records) των προπτυχιακών τους σπουδών.

3. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

4. Τίτλο πιστοποίησης τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης Αγγλικών (για τους πτυχιούχους για τους οποίους δεν προκύπτει αυτοδίκαια από τον τύπο των σπουδών τους).

5. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

6. Δήλωση σκοπού (Statement of Purpose) για την παρακολούθηση του ΠΜΣ.
7. Δύο (2) συστατικές επιστολές.

8. Λοιπά στοιχεία (εφόσον υπάρχουν) που να τεκμηριώνουν την υποψηφιότητα, όπως εργασιακή εμπειρία, φάκελος καλλιτεχνικών έργων (Σχέδιο, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Μουσική, Βίντεο, Πολυμεσικό Έργο, Animation, Κόμικ, Οπτικοακουστικές Εγκαταστάσεις, κτλ.), επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια.

9. Πιστοποιητικό γνώσης χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή (για τους πτυχιούχους για τους οποίους δεν προκύπτει αυτοδίκαια από τον τύπο των σπουδών τους).

Υποψήφιοι των οποίων ο φάκελος πληροί τα ανωτέρω οριζόμενα κριτήρια θα κληθούν, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, για συνέντευξη, εντός μηνός από τη λήξη της υποβολής αιτήσεων.

Οι αξιολογικές μονάδες με τις οποίες πιστώνεται ο κάθε υποψήφιος από τις επιμέρους κατηγορίες αθροίζονται και αποτελούν το σύνολο των αξιολογικών μονάδων του υποψηφίου. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου εκφράζεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 α.μ.. Για την πίστωση των α.μ. ανά υποψήφιο συνεκτιμώνται οι ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες κριτηρίων, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό α.μ.:

α) Τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων (30 α.μ.)
β) Τα επιστημονικά/καλλιτεχνικά προσόντα των υποψηφίων (30 α.μ.)
γ) Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων, εφόσον προβλέπεται η διεξαγωγή τους (15 α.μ.)
δ) Η Δήλωση Σκοπού και η απόδοση των υποψηφίωνκατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης (25 α.μ)

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει εξαμηνιαίες εκπαιδευτικές ενότητες (modules), οι οποίες κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα των σπουδών, όπως στον παρακάτω Πίνακα, ενώ στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας.

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Τεχνολογία και Τέχνη
    • Ψηφιακή Αφήγηση
    • Ψηφιακή Εικονογράφηση – Κινούμενα Γραφικά
    • Ηχητική Τέχνη.

Μαθήματα Επιλογής (1 από 2)

    • Σχεδιασμός Ψηφιακού Πολυμεσικού Περιεχομένου
    • Δημιουργικές Τεχνολογίες Διαδικτύου

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διαδραστικά Περιβάλλοντα -Εγκαταστάσεις
    • Διαδραστικός Ηχητικός Σχεδιασμός
    • Τέχνη Κινούμενης Εικόνας
    • Απεικονίσεις Μεικτής Πραγματικότητας

Μαθήματα Επιλογής (1 από 2)

    • Σημειωτική Ανάλυση των Νέων Μέσων
    • Ψηφιακή Τέχνη και Δημόσιος Χώρος.

Γ’ εξάμηνο:

    • Διπλωματική Εργασία.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών υλοποιούνται με το συνδυασμό θεωρητικής / εργαστηριακής διδασκαλίας και την εκπόνηση ατομικών ή ομαδικών εργασιών από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, λόγω του έντονα εφαρμοσμένου και δημιουργικού χαρακτήρα του προγράμματος, οι ανωτέρω εργασίες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον στο 50% του συνολικού εκπαιδευτικού φορτίου της εκάστοτε εκπαιδευτικής ενότητας. Παράλληλα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν στο ετήσιο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος (το οποίο πραγματοποιείται κατά τον μήνα Μάιο), ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει για 8 έτη μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ