το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024
Συνεργαζόμενες Σχολές:
Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
.
ΔΠΜΣ: Προστασία Μνημείων
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Συγκρότημα Πατησίων, Πατησίων 42, 10682 Αθήνα, Ισόγειο Κτ. Τοσίτσα,
Τηλέφωνο: 210 772 3396 Fax : 210 772 3329 E-mail: postgrad-secr@arch.ntua.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η εκπαίδευση και ειδίκευση στο πεδίο «Προστασία Μνημείων», στις κατευθύνσεις (α) «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» και (β) «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης».
Σκοποί του ΔΠΜΣ είναι:
α) η διεπιστημονική εμβάθυνση και ειδίκευση διπλωματούχων Μηχανικών ή και άλλων πτυχιούχων ΑΕΙ της χώρας, ή ισοτίμων της αλλοδαπής και άλλων Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων, στις μεθόδους και τεχνικές ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, έρευνας, συνεργασίας και αντιμετώπισης των αντικειμενικά πολυδιάστατων προβλημάτων της «Προστασίας Μνημείων», ώστε να καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες του Δημοσίου, του Κοινωνικού και Ιδιωτικού Τομέα,
β) η εις βάθος κατάρτιση και ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων μηχανικών και άλλων επιστημόνων, ώστε αυτοί να καθίστανται ικανοί για την παραγωγή νέας γνώσης.
Δευτερεύοντες σκοποί του ΔΠΜΣ είναι:
α) η ανάπτυξη διεπιστημονικών διαδικασιών ΔΠΜΣ στο επίπεδο της συνεργασίας Τομέων, Τμημάτων, Σχολών και Πανεπιστημίων,
β) η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης και της ελεύθερης αγοράς με επιστήμονες ειδικούς στη συντήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντός της,
γ) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
δ) η συμβολή στην αναπτυξιακή διαδικασία με καινοτόμες τεχνικές και τεχνολογίες προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Το ΔΠΜΣ «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» απονέμει, μετά από επιτυχή παρακολούθηση των σπουδών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) του ΕΜΠ «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» στις Κατευθύνσεις:
- Κατεύθυνση Α: Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός
- Κατεύθυνση Β: Πολεοδομία Χωροταξία
Οι μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΧΩΡΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ έχουν ως σκοπό τη συνολική ανάπτυξη της έρευνας στο ευρύ και ενιαίο αντικείμενο της αρχιτεκτονικής θεωρίας και πρακτικής. Όλα τα μαθήματα της κατεύθυνσης, διατηρώντας την εκπαιδευτική αυτονομία τους, αναπτύσσονται σε αυτό το κοινό πλαίσιο, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό των εννοιολογικών εργαλείων για την πολλαπλή ανάλυση του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής και τη συστηματική νοηματοδότηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Τα μαθήματα της κατεύθυνσης, υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή, οργανώνονται με στόχο τη συστηματική προσέγγιση των δύο ειδικεύσεων Α1. «Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής» και Α2. «Προωθημένα Ζητήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ευρύ φάσμα ειδικών γνώσεων. Μετά την πολυετή λειτουργία της κατεύθυνσης και τις σταδιακές συγκλίσεις των διδασκόντων, αυτό που χαρακτηρίζει το κάθε κατ’ επιλογή μάθημα είναι ότι αφενός παρέχει εννοιολογικά εργαλεία για τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής και αφετέρου, ανάλογα με το συγκεκριμένο παράδειγμα στο οποίο αναφέρεται, παρέχει λογικές για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλα τα μαθήματα συμβάλλουν ‘στον εμπλουτισμό των εννοιολογικών εργαλείων για την πολλαπλή ανάλυση του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής’, μέσα από εξειδικευμένες αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Και η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο ειδικεύσεων συνίσταται στο ότι
- στην ειδίκευση Α1. «Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής» τα συγκεκριμένα παραδείγματα προέρχονται από την Ιστορία, Θεωρία της Αρχιτεκτονικής και την Περιγραφή των αποτελεσμάτων του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, ενώ
- στην ειδίκευση Α2. «Προωθημένα Ζητήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» τα συγκεκριμένα παραδείγματα προέρχονται από Πειραματικές Διαδικασίες Σχεδιασμού που εκπονούν οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ο χαρακτήρας αυτός των μαθημάτων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πρόσφορος για την ανάπτυξη και υποστήριξη των ερευνητικών υποθέσεων του/της κάθε σπουδαστή/-τριας ανάλογα με το προσωπικό του/της πρόγραμμα επιλογής μαθημάτων. Η περαιτέρω οργάνωση των μαθημάτων σε ενότητες στοχεύει να βοηθήσει τους/τις σπουδαστές/-τριες σε κατάλληλες επιλογές μαθημάτων ως προς τις προσωπικές τους υποθέσεις έρευνας, και ταυτόχρονα να τους επιτρέπει να συνειδητοποιούν τη θέση τους στο ευρύτερο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής έρευνας.
Τίτλος Σπουδών: Απονέμονται τύπος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), Διατμηματικού ΕΜΠ.
Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την απονομή του ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η μέγιστη διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Γλώσσα διδασκαλίας είναι κυρίως η ελληνική και για το λόγο αυτό προωθείται η ταχύρρυθμη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους αλλοδαπούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιτρέπεται η διδασκαλία μέρους ή συνόλου του ΠΜΣ στην αγγλική γλώσσα, στο πλαίσιο πάντα των διαδικασιών σύνταξης, έγκρισης και αξιολόγησης των αναλυτικών ΠΜΣ που προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.
Επιπλέον να σημειωθεί ότι το ΔΠΜΣ μπορεί να παρέχεται και στην αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας αγγλικής ροής του προγράμματος ή/και της εξ’ αποστάσεως Εκπαίδευσης (distance learning), η οποία θα απευθύνεται σε φοιτητές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του ΔΠΜΣ θα αποτελεί τη βάση για το αναλυτικό πρόγραμμά της Αγγλικής Ροής ή/και της εξ’ αποστάσεως Εκπαίδευσης (distance learning).
Δίδακτρα: Χωρίς τέλη φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και να γίνουν δεκτοί: Διπλωματούχοι των Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, κατά προτεραιότητα, άλλοι διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων, Πολυτεχνικών Σχολών, ή Τμημάτων Μηχανικών, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Ο αριθμός εισακτέων ημεδαπών μεταπτυχιακών φοιτητών στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους (40) σαράντα μεταπτυχιακούς φοιτητές ανά κύκλο σπουδών. Εξ αυτών οι (24) είκοσι τέσσερις κατ’ ανώτατο όριο επιλέγονται για την Α΄ κατεύθυνση και οι (16) δεκαέξι κατ’ ανώτατο όριο, για την Β΄ κατεύθυνση.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Οι υποψήφιοι που πληρούν τα παραπάνω τυπικά προσόντα θα μετάσχουν σε 3ωρη γραπτή εξέταση, όπου θα τους ζητηθεί να απαντήσουν σε θέματα οικοδομικής ιστορικών κατασκευών και ιστορίας αρχιτεκτονικής, θεωρίας, κριτικής και τεχνικής της προστασίας των μνημείων (ανάλογα με την κάθε ειδικότητα). Οι υποψήφιοι της Β’ Κατεύθυνσης, ανεξαρτήτως ειδικότητας, θα κληθούν να απαντήσουν και σε θέματα υλικών και επεμβάσεων συντήρησης. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις
καλούνται σε συνέντευξη στην οποία προσκομίζουν φάκελο με ενδεικτικά στοιχεία εργασιών τους θεωρητικών, σχεδιασμένων και εφαρμοσμένων (portfolio).
Γενική προϋπόθεση εγγραφής των υποψηφίων για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. είναι η κατοχή γνώσης ενός ελάχιστου επιστημονικού υπόβαθρου. Το υπόβαθρο αυτό καθορίζεται από την Ε.Δ.Ε., περιέχει δε ένα σύνολο προαπαιτούμενων Προπτυχιακών Μαθημάτων, τα οποία καλύπτουν τις θεμελιώδεις γνώσεις στο ευρύτερο διεπιστημονικό αντικείμενο των Σχολών που οργανώνουν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα και χορηγούν το Μ.Δ.Ε..
Τα αποδεικτικά γνώσης του παραπάνω υπόβαθρου καλύπτονται είτε με τα αναλυτικά περιεχόμενα των προηγούμενων σπουδών και υπόμνημα σταδιοδρομίας, είτε με την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε μαθήματα των πενταετούς διάρκειας σπουδών του Ε.Μ.Π., που καθορίζει η Ε.Δ.Ε..
Ως συμπληρωματικά κριτήρια λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω, καθώς και αυτά του αρ. 7 του κανονισμού ΦΕΚ 3461 τ.Β’/21.08.2018:
-
-
- Ο γενικός βαθμός διπλώματος ή πτυχίου.
- Η συναφής με το πρόγραμμα επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα και το αρχιτεκτονικό έργο.
- Η ικανότητα του υποψηφίου όπως προκύπτει από τις συστατικές επιστολές.
- Οι βασικές γνώσεις γραμμικού σχεδίου για όσους δεν είναι Αρχιτέκτονες.
- Η γνώση ξένων γλωσσών.
- Εφόσον ο υποψήφιος είναι υπάλληλος, οι ανάγκες και προοπτικές του φορέα από τον οποίο προέρχεται.
-
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το πρόγραμμα σπουδών διακρίνεται σε δύο κατευθύνσεις. Για την απόκτηση του ΔΜΣ και για τις δύο κατευθύνσεις απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση συνολικά σε δέκα (10) μαθήματα (εκ των οποίων τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα κορμού κοινά για τις δύο κατευθύνσεις, τέσσερα (4) υποχρεωτικά μαθήματα διαφορετικά ανά κατεύθυνση, και τρία (3) κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα της επιλογής του κάθε ΜΦ), η εκπόνηση των προβλεπόμενων εργαστηριακών ασκήσεων και θεμάτων, η συμμετοχή στις εργασίες πεδίου και στις τεχνικές επισκέψεις καθώς και η εκπόνηση και επιτυχής εξέταση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τα μαθήματα, οι πρακτικές ασκήσεις, οι εργασίες και κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, η επιτυχής παρακολούθηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την απονομή μεταπτυχιακού τίτλου έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση και απαιτούν πλήρη απασχόληση.
Συγκεκριμένα, το ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών έχει ως εξής:
Α΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων»
Α΄ Εξάμηνο:
-
-
- Θεωρία και ιστορία των αποκαταστάσεων
- Εισαγωγή στην παθολογία και αποκατάσταση μνημείων και υλικών
- Μεθοδολογία ανάλυσης και τεκμηρίωσης 15
-
Β΄ Εξάμηνο:
-
-
- Τεχνικές στερέωσης και αποκατάστασης 15
- Προστασία σχεδιασμός και διαχείριση ιστορικών κτιρίων και συνόλων (τμήμα Α)
-
Γ΄ Εξάμηνο:
-
-
- Προστασία σχεδιασμός και διαχείριση ιστορικών κτιρίων και συνόλων (τμήμα Β)
- Νομοθεσία θεσμοθετημένα όργανα και διαχείριση μνημείων 5
- Μάθημα Επιλογής
- Μάθημα Επιλογής
- Μάθημα Επιλογής
-
Δ΄ Εξάμηνο:
-
-
- ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
-
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Α’ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:
-
-
- Ειδικά θέματα αρχαιολογικής έρευνας
- Μνημεία και Μουσεία – Ζητήματα Μουσειολογίας
- Βιομηχανική κληρονομιά – Προστασία και Επανάχρηση
- Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά
- Ειδικά θέματα γεωμετρικής τεκμηρίωσης Μνημείων
- Μεθοδολογίες ψηφιακών καταγραφών για την τεκμηρίωση και ανάδειξη μνημείων
- Θέματα τεχνικών εγκαταστάσεων και τεχνολογικών εφαρμογών
- Ειδικές τεχνικές υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και προστασίας μνημείων με έμφαση στην αντισεισμική προστασία μνημείων (Ειδικό μάθημα για Πολιτικούς μηχανικούς)
-
Β΄ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης»
Α΄ Εξάμηνο:
-
-
- Θεωρία και ιστορία των αποκαταστάσεων
- Εισαγωγή στην παθολογία και αποκατάσταση μνημείων και υλικών
- Επιστήμη και τεχνική των δομικών υλικών και υλικών αρχιτεκτονικών επιφανειών
- Επιστήμη και τεχνική των υλικών και επεμβάσεων συντήρησης – αποκατάστασης – προστασίας
-
Β΄ Εξάμηνο:
-
-
- Διαχείριση περιβάλλοντος για την προστασία μνημείων
- Μάθημα Επιλογής
- Μάθημα Επιλογής
- Μάθημα Επιλογής
-
Γ΄ Εξάμηνο:
-
-
- Νομοθεσία, θεσμοθετημένα όργανα και διαχείριση μνημείων
- Ενότητες εργαστηριακών ασκήσεων και εκπόνησης θεμάτων
-
Δ΄ Εξάμηνο:
-
-
- ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
-
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Β’ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:
-
-
- Διάβρωση και συντήρηση μεταλλικών έργων και κατασκευών
- Ειδικές τεχνικές υλικών και επεμβάσεων συντήρησης και προστασίας μνημείων με έμφαση στην αντισεισμική προστασία μνημείων
- Πιλοτικές εφαρμογές επεμβάσεων συντήρησης σε μνημεία
- Ειδικά θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος για την προστασία μνημείων και συνόλων
- Ειδικά θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης για την προστασία εκθεμάτων μουσείων
- Ειδικές τεχνικές και τεχνολογίες συντήρησης και διατήρησης έργων της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Αρχαιομετρία και σύγχρονες μέθοδοι αποκάλυψης αρχαιοπεριβάλλοντος
- Διεπιστημονική τεκμηρίωση, διάγνωση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3304 τ.Β΄/10.08.2018
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 3461 τ.Β’/21.08.2018:
Περισσότερα στοιχεία :
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις του ΔΠΜΣ: