ΔΠΜΣ: Νέα Υλικά και Τεχνολογίες στο Σχεδιασμό Δομικών Κατασκευών (Μη ενεργό)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Ξάνθη) του Δ.Π.Θ.

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Θεσσαλονίκη) του πρώην ΑΤΕΙΘ

.

ΔΠΜΣ: «Νέα Υλικά και Τεχνολογίες στο Σχεδιασμό Δομικών Κατασκευών»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Κτήριο Α΄, Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης – Κιμμέρια, 67100 Ξάνθη

Τηλέφωνο:  25410 79026, 25410 79032 Fax : 25410 79024 Ε-mail: info@civil.duth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι: η μελέτη των νέων υλικών και νέων τεχνολογιών όσον αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό, την τεχνολογία του σκυροδέματος και τις επεμβάσεις (επισκευές – ενισχύσεις) των δομικών έργων καθώς και η επίδραση του περιβάλλοντος στις δομικές κατασκευές και των δομικών κατασκευών στο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΔΠΘ, διέπεται από επιστημονική συνοχή και αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των πτυχιούχων σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού, προσανατολισμένους στις νεότερες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των νέων υλικών και τεχνολογιών στο σχεδιασμό των δομικών κατασκευών.

Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στα «Νέα Υλικά και Τεχνολογίες στο Σχεδιασμό Δομικών Κατασκευών», χωρίς εξειδικεύσεις.

Διάρκεια σπουδών : 

Η κανονική χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και υποβολής της διπλωματικής εργασίας.  Η φοίτηση στο πρόγραμμα θεωρείται ότι λήγει με την ολοκλήρωση της  συγγραφής και της δημόσιας παρουσίασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές μέσα στο διπλάσιο της προβλεπόμενης στο Δ.Π.Μ.Σ. διάρκειας. Εφ’ όσον έχουν εξαντληθεί οι περιπτώσεις αναστολής σπουδών και μερικής φοίτησης που αναφέρονται στις παρακάτω παραγράφους και ο μεταπτυχιακός φοιτητής δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, δίνεται δυνατότητα επανεγγραφής του ως υπεράριθμου, με καταβολή του 50% των διδάκτρων.

Στους μεταπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες προβλέπεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114) η δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους/νες φοιτητές /τριες, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της κανονικής φοίτησης, εφόσον αποδεδειγμένα εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα, προσκομίζοντας βεβαίωση του εργοδότη τους.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι δυνατή η συνολική ή μερική διάρθρωση των σπουδών στην αγγλική ή γερμανική γλώσσα. Η γλώσσα συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική και σε ειδικές περιπτώσεις η αγγλική.

Δίδακτρα: Για το σύνολο του προγράμματος τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 1.200 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί ή Διπλωματούχοι Μηχανικοί συγγενούς ειδικότητας, Πτυχιούχοι συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές των παραπάνω τμημάτων, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο Δ.Π.Μ.Σ..

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/τρια του/της οποίου/ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1, μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/ες, και μόνο ένας κατ’ έτος και ανά Π.Μ.Σ., σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 45, εφόσον υπηρετούν στο οικείο Τμήμα και ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Τμήμα είναι συναφές με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του Δ.Π.Μ.Σ

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων είναι συγκεκριμένα, ποσοτικά ή/και ποιοτικά, και γίνονται γνωστά στους/στις υποψηφίους/ες με την προκήρυξη του Δ.Π.Μ.Σ.

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνουν:

1. Συνάφεια των προπτυχιακών σπουδών

2. Γενικό βαθμό Πτυχίου/Διπλώματος.

3. Αναλυτική Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το Δ.Π.Μ.Σ.

4. Βαθμός και συνάφεια με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. της Διπλωματικής Εργασίας, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών.

5. Οι συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές

6. Επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας, ως απαραίτητη προϋπόθεση, σε επίπεδο που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

7. Γνώση δεύτερης ή και άλλης ξένης γλώσσας.

8. Σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.,

9. Συστατικές επιστολές (Ο αριθμός και το είδος των συστατικών επιστολών από μέλη ΔΕΠ, εργοδότες κ.λπ. καθορίζεται με απόφαση της Ε.Δ.Ε.).

10. Δημοσιεύσεις και συγγραφική δραστηριότητα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχεται σε ενενήντα (90). Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε δέκα (10) μαθήματα 3ωρα μαθήματα, τα οποία κατανέμονται στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών. Οι φοιτητές επιλέγουν πέντε (5) μαθήματα ανά εξάμηνο από μια κοινή λίστα μαθημάτων. Επομένως όλα τα μαθήματα είναι κατ΄ επιλογήν υποχρεωτικά. Τα μαθήματα αυτά μπορεί με απόφαση της Ε.Δ.Ε. να τροποποιηθούν.

Οι φοιτητές, απόφοιτοι ΤΕΙ, οφείλουν να παρακολουθήσουν ένα ταχύρυθμο μάθημα ομογενοποίησης των προπτυχιακών τους γνώσεων στην αρχή του Α΄ εξαμήνου. Η επιτυχής εξέταση στο μάθημα αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση του Δ.Π.Μ.Σ. Κατά το τρίτο εξάμηνο απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση της εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας της οποίας οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) ορίζονται σε 30. Κάθε ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τα τρία εξάμηνα διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο: 

      • Νέες Αντιλήψεις και Νέα Υλικά στο Σχεδιασμό του Ωπλισμένου Σκυροδέματος
      • Σεισμική Συμπεριφορά Κατασκευών Ωπλισμένου Σκυροδέματος – Χρήση Ολοκληρωμένου Λογισμικού Η/Υ
      • Μηχανική Συμπεριφορά Σύνθετων Υλικών Ι
      • Προχωρημένα Μαθήματα Μαθηματικών και Στατιστικής με χρήση Η/Υ για Μηχανικούς
      • Ωπλισμένο Σκυρόδεμα και Σύγχρονη Βιομηχανοποιημένη Δόμηση
      • Ερευνητική Μεθοδολογία Ενισχύσεων και Επισκευών σε Κατασκευές Ωπλισμένου Σκυροδέματος
      • Μηχανική των Παραμορφωσίμων Σωμάτων
      • Προγραμματισμός Η/Υ για Θέματα Σχεδιασμού Δομικών Έργων
      • Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Δομικών Κατασκευών Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Οικιστικών Συνόλων
      • Πειραματική Γεωμηχανική
      • Προηγμένη Γεωτεχνική Μηχανική.

(για πέντε επιλεγόμενα από τα ανωτέρω μαθήματα)

Β’ Εξάμηνο: 

      • Μελέτη Στοιχείων Ωπλισμένου Σκυροδέματος με χρήση Η/Υ
      • Συμπεριφορά και Σχεδιασμός Δομικών Στοιχειών Ωπλισμένου Σκυροδεματος με Συνθετικό Ωπλισμό
      • Νέες Αντιλήψεις στη Σεισμική Μηχανική των Κατασκευών
      • Τεχνικές Ελέγχου και Επεμβάσεων στις Κατασκευές Ωπλισμένου Σκυροδέματος
      • Θεωρία Πλαστικότητας και Μηχανική των Βλαβών
      • Μη Γραμμικά Πεπερασμένα Στοιχεία
      • Θέματα Πειραματικής Αντοχής των Υλικών
      • Διάβρωση Σκυροδέματος
      • Πειραματικές Μέθοδοι Τεχνολογίας και Ελέγχου του Σκυροδέματος
      • Διαστασιολόγηση Στοιχείων Ωπλισμένου Σκυροδέματος Ενισχυμένων με Σύνθετα Υλικά
      • Τεχνολογία Τσιμέντων και Αειφορία των κατασκευών
      • Σύγχρονα Συστήματα Προστασίας και Κάλυψης Κατασκευών από Ωπλισμένο Σκυρόδεμα με Νέα Υλικά
      • Περιβαλλοντικές δράσεις και Υλικά Επισκευής
      • Επιθεώρηση, Επισκευή και Ενίσχυση Κατασκευών

(για πέντε επιλεγόμενα από τα ανωτέρω μαθήματα).

Γ’ Εξάμηνο: 

      • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Κάθε μάθημα διαρκεί τρεις (3) ώρες και μπορεί να διδάσκεται πρωινές ή απογευματινές ώρες ή και τα Σαββατοκύριακα στην Ξάνθη ή τη Θεσσαλονίκη.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ