ΠΜΣ: Εικονοθεσία, ήχος, επιτέλεση: Καλλιτεχνικές πρακτικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις

το άρθρο ενημερώθηκε στις 10.12.2022

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών

ΠΜΣ: «Εικονοθεσία, ήχος, επιτέλεση: Καλλιτεχνικές πρακτικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πατησίων 42 Τ.Κ. 10682 Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3897109, 210 4801260 E-mail: artdm@asfa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) έχει τίτλο «Εικονοθεσία, ήχος, επιτέλεση: Καλλιτεχνικές πρακτικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις» υποστηρίζεται από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ.

Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η εξειδίκευση και εμβάθυνση σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας στα αντικείμενα της εικονοθεσίας, του ήχου και της επιτέλεσης σε ταχέως αναδυόμενα και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα στην περιοχή των «Εικαστικών Τεχνών».

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση πτυχιούχων καλλιτεχνικών σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σε θέματα σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η εμβάθυνση του εναγκαλισμού της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το όλον του σύγχρονου πολιτισμού, η ακαδημαϊκή ανατροφοδότηση Ελλήνων δημιουργών, η καλλιέργεια διεθνών εικαστικών συνεργασιών υψηλού κύρους και η διερεύνηση των περιοχών συνάντησης μεταξύ τέχνης, επιστημών, και κοινωνίας, Συγκεκριμένα:

α) η εμβάθυνση στη γνώση και η εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος, καθώς και η ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,

β) η σε βάθος κατάρτιση καλλιτεχνών σε τεχνικές και πρακτικές δεξιότητες, ώστε να καταστούν περισσότερο ικανοί να υπερβούν τις δυσκολίες μιας ερευνητικής δημιουργίας στο χώρο των «Εικαστικών Τεχνών».

Το ΠΜΣ στοχεύει στη δημιουργία και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών ερευνητών που θα ενδυναμώσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα λειτουργήσουν ως ισχυροί πολλαπλασιαστές καλλιτεχνικής παρέμβασης στα δημόσια εικαστικά δρώμενα της εποχής μας.

Τίτλος Σπουδών:  Το ΠΜΣ «Εικονοθεσία, ήχος, επιτέλεση: Καλλιτεχνικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές» απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών (ΜΔΣ) στις εξής ειδικεύσεις:

1. Εικονοθεσία, Visualization

2 Ήχος, Sound

3. Επιτέλεση, Performance ανάλογα με την κατεύθυνση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που θα επιλέξει να υλοποιήσει ο τελειόφοιτος στα παραπάνω γνωστικά – καλλιτεχνικά αντικείμενα

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (ΜΔΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα, ενώ ο κύκλος σεμιναρίων θα περιλαμβάνει ομιλίες και στην αγγλική γλώσσα. Η υλοποίηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Χωρίς  τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ των Τμημάτων Καλλιτεχνικών Σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων αντίστοιχων σχολών της αλλοδαπής.

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε δώδεκα (12) συνολικά.  Επιπλέον του αριθμού εισακτέων, γίνονται δεκτοί έως τρεις (3) ακροατές.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΜΔΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (96) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση μαθημάτων και κύκλου σεμιναρίων, σε επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, σε εκπόνηση θεωρητικών εργασιών ή/και καλλιτεχνικού έργου στο πλαίσιο υλοποίησης των μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Το ΜΠΣ «Εικονοθεσία, ήχος, επιτέλεση: Καλλιτεχνικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές» υλοποιείται στηριζόμενο σε τέσσερεις θεματικές ενότητας:

α) Ήχος, μουσική και ανθρωπολογία.
β) Τέχνη και δημόσιος χώρος.
γ) Τέχνη των εγκαταστάσεων – Συμβαντολογία – Επιτελέσεις.
δ) Τέχνες του χρόνου – Κινηματογράφος της Παρατήρησης

Οι ενότητες αυτές πραγματεύονται σε μία σειρά δέκα (10) μεταπτυχιακών μαθημάτων, ενώ θα πλαισιώνονται με δύο εξαμηνιαίους κύκλους διαθεματικών σεμιναρίων. Τα δέκα μαθήματα αποτελούνται από οχτώ υποχρεωτικά και δύο επιλογής, ενώ οι κύκλοι σεμιναρίων καλύπτονται με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, μουσικούς, επιτελεστές, ανθρωπολόγους, θεωρητικούς, κοινωνικούς επιστήμονες πάνω σε προσδιορισμένες και διαφορετικές κάθε φορά θεματικές (π.χ. επιτέλεση, ανθρωπολογία της τέχνης, επιμέλεια εκθέσεων, κατασκευή οργάνων, λαϊκή μουσική). Τα δέκα μαθήματα που πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς οι φοιτητές αποτελούνται από 8 υποχρεωτικά μαθήματα και δύο επιλογής από μία δεξαμενή τριών μαθημάτων και δύο κύκλων σεμιναρίων.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων ανά ειδίκευση διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο:
Μαθήματα Υποχρεωτικά

    • Ανθρωπολογία του ήχου – Ηχητική τέχνη
    • Εικονοθεσίες Ι
    • Κινηματογράφος παρατήρησης Ι
    • Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα Ι

Μαθήματα Επιλογής

    • Θέματα Σύγχρονης Τέχνης Ι – κύκλος διαθεματικών σεμιναρίων
    • Μουσικολογία, Θεωρία της μοντέρνας και σύγχρονης μουσικής

Β’ Εξάμηνο:
Μαθήματα Υποχρεωτικά

    • Κινηματογράφος της παρατήρησης II
    • Ανθρωπολογία του ήχου – ανθρωπολογία της επιτέλεσης
    • Εικονοθεσίες II – εγκαταστάσεις
    • Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα II

Μαθήματα Επιλογής

    • Θέματα Σύγχρονης Τέχνης II – κύκλος διαθεματικών σεμιναρίων
    • Επιτελέσεις – πολιτικές του σώματος

Γ’ Εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες συνεργασίες, προσκλήσεις και επισκέψεις. Με το ευρύ δίκτυο συνεργασιών της ΑΣΚΤ με ευρωπαϊκά ιδρύματα και με ανταλλαγές σπουδαστών και διδασκόντων με σχετικούς ερευνητικούς χώρους, όπως το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι δυνατή η ανταλλαγή απόψεων και η συμπλήρωση πιθανών κενών του προγράμματος.

Οι κοινές δράσεις και οι συνεργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο θα οδηγήσουν και στην παραγωγή και διοργάνωση εκθεσιακών γεγονότων. Οι εκθεσιακοί χώροι, ο εξοπλισμός, η διδακτική εμπειρία και η βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ θα χρησιμοποιηθούν από τους φοιτητές, τους διδάσκοντες και τους επισκέπτες. Οι καλλιτεχνικοί σταθμοί και τα ανάλογα εργαστήρια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Δελφοί, Ύδρα, Ρέθυμνο, Λέσβος, Ήπειρος, Μύκονος και Ρόδος) θα επιτρέψουν την φιλοξενία προσκεκλημένων καλλιτεχνών, διδασκόντων, φοιτητών ή ερευνητών και την πραγματοποίηση επιτόπιων εργαστηρίων ή ημερίδων. Οι επισκέπτες διδάσκοντες θα μπορούν να παραμένουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στους σταθμούς, ενώ οι διαδοχικές επισκέψεις θα διαμορφώνουν έναν ενιαίο ιστό, ο οποίος θα αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο και μέρος του προγράμματος.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ.8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ