ΠΜΣ: Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 541 24 Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνο: 2310 999.900 Fax: 2310 999 293 Email: info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. αποτελεί η εξειδίκευση στις μεθόδους και εφαρμογές της Ερευνητικής Μεθοδολογίας. Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής, οι οποίες αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση διεθνώς ανταγωνιστικών διπλωμάτων εξειδίκευσης και διδακτορικών διατριβών.

Επιμέρους στόχοι είναι:

  • η εκπαίδευση στην Ιατρική ερευνητική Μεθοδολογία και η κατεύθυνση της έρευνας σε εφαρμογές που αφομοιώνουν και προάγουν τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία αιχμής,
  • η εκπαίδευση σε νέες μεθόδους μέσα από τη χρήση βιβλιοθηκών και βάσεων δεδομένων,
  • η εξειδίκευση στο σχεδιασμό, εκπόνηση και αξιολόγηση ερευνητικών σχεδίων,
  • η διασύνδεση της ιατρικής έρευνας με την κοινωνική πράξη και τις Υπηρεσίες Υγείας.

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας» στις εξής ειδικεύσεις:

1. Βασικής Ιατρικής Έρευνας και
2. Κλινικής Ιατρικής Έρευνας.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική

Δίδακτρα: Χωρίς Τέλη Φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί:

Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών των Σχολών ή Τμημάτων Ιατρικής και άλλων συναφών Σχολών ή Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ) της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης ΤίτλωνΑκαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α΄ 80).

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατά έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες, είκοσι (20) μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες, στην ειδίκευση της Κλινικής Ιατρικής Έρευνας και δέκα (10) μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/τριες, στην ειδίκευση της Βασικής Ιατρικής Έρευνας.

Ο τρόπος επιλογής εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (συνεδρίαση υπ’ αρ. 2958/12 και 13-4-2018) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η Γραμματεία του Π.Μ.Σ. ελέγχει κατ’ αρχήν την εγκυρότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών κάθε υποψηφίου/-ίας και συντάσσει πίνακα υποψηφίων Μ.Φ., σύμφωνα με την ειδίκευση της επιλογής τους, τον οποίο διαβιβάζει στη Σ.Ε.

Η Σ.Ε. καταρτίζει τον τελικό κατάλογο με όλους/-ες τους/τις υποψηφίους/-ες και, ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/-ες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τ.Ι.Σ.Ε.Υ. Η προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ορίζεται την επομένη ημέρα των γραπτών εξετάσεων. Η προφορική συνέντευξη οργανώνεται από τη Σ.Ε. και διενεργείται από μέλη της Σ.Ε. ή από επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. που ορίζει η Σ.Ε. και διδάσκουν στο συγκεκριμένο Π.Μ.Σ.

Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχες μέγιστες βαθμολογίες είναι:

α/α Κριτήριο Μέγιστη βαθμολογία

1. Βαθμός πτυχίου 20
2. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών 5
3. Συστατικές επιστολές 5
4. Επαγγελματική εμπειρία 5
5. Ερευνητική εμπειρία 5
6. Ερευνητική και συγγραφική  δραστηριότητα 15
7. Γραπτές εξετάσεις 25
8. Προσωπική συνέντευξη/Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος 20
Σύνολο 100

Το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο/η υποψήφιος/-ια προκύπτει από το άθροισμα των παραπάνω οκτώ (8) σημείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. είναι να συγκεντρώσουν τουλάχιστον τη βάση [δηλαδή «πέντε» (5)], σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα των γραπτών εξετάσεων.

Με βάση το σύνολο των μορίων που έχει συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος/-ια από τις γραπτές εξετάσεις, τη συνέντευξη και τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει, η Σ.Ε. συντάσσει αξιολογικό πίνακα για κάθε μία από τις δύο (2) ειδικεύσεις. Στον αξιολογικό πίνακα συμπεριλαμβάνονται, με σειρά επιτυχίας, όλοι/-ες οι υποψήφιοι/-ιες της ειδίκευσης. Στη συνέχεια, συντάσσονται οι πίνακες επιτυχόντων/-ουσών σε κάθε ειδίκευση και, αφού διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος, υποβάλλονται στη Συνέλευση του Τ.Ι.Σ.Ε.Υ. προς επικύρωση.

Η Συνέλευση του Τ.Ι.Σ.Ε.Υ., μετά από πρόταση της Σ.Ε., μπορεί με απόφασή της να θεωρήσει επιτυχόντες/-ουσες και όσους/-ες από τους/τις υποψηφίους/-ιες ισοβάθμησαν με τον/την τελευταίο/-α επιτυχόντα/-ούσα, με ανώτατο όριο τους/τις πέντε (5) ισοβαθμήσαντες/-σασες.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας», στις ακόλουθες ειδικεύσεις:

1. Βασικής Ιατρικής Έρευνας
2. Κλινικής Ιατρικής Έρευνας

Ο αριθμός των Μ.Φ. ανά ειδίκευση ορίζεται ως δέκα (10) για την ειδίκευση της Βασικής Ιατρικής Έρευνας και είκοσι (20) για την ειδίκευση της Κλινικής Ιατρικής Έρευνας. Το πρόγραμμα μαθημάτων συγκροτείται από μαθήματα υποχρεωτικά (Υ) (Α’ εξάμηνο), υποχρεωτικά (Υ) και επιλογής (Ε) (Β’ εξάμηνο) και Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία – πρακτική άσκηση και έρευνα (Γ’ εξάμηνο) και οδηγεί στην απόκτηση Δ.Μ.Σ. στην «Ερευνητική Μεθοδολογία στην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας».

Όλα τα μαθήματα προτείνονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από ομάδες διδασκόντων/- ουσών, που ορίζονται από τη Σ.Ε., μετά από προτάσεις μελών Δ.Ε.Π., που εγγυώνται την ύπαρξη υποδομής για την εκπαίδευση αυτή, επιστημονικών εργασιών και πεδίων έρευνας. Ο καθορισμός και η έγκριση των μαθημάτων των εξαμήνων (αριθμός και περιεχόμενο) γίνεται πριν από την έναρξη κάθε κύκλου του Π.Μ.Σ. από τη Συνέλευση του Τ.Ι.Σ.Ε.Υ., μετά από εισήγηση της Σ.Ε.

Τα μαθήματα στο Π.Μ.Σ. εκκινούν κατά τις αρχές Οκτωβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και κατά τις αρχές Μαρτίου για το εαρινό εξάμηνο. Ολοκληρώνονται κατά το τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Μαΐου, αντίστοιχα. Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System – ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται σε ενενήντα (90).

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α΄ Εξάμηνο:
Ο/Η Μ.Φ. παρακολουθεί τέσσερα (4) υποχρεωτικά (Υ) μαθήματα, κοινά και για τις δύο ειδικεύσεις. Ειδικεύσεις «Βασικής Ιατρικής Έρευνας» και «Κλινικής Ιατρικής Έρευνας»

    • Ερευνητική μεθοδολογία
    • Στατιστική μεθοδολογία Ι
    • Μοριακή βάση νοσημάτων
    • Βασικές εργαστηριακές μέθοδοι και δεξιότητες

Β΄ Εξάμηνο: 
Ο/Η Μ.Φ. παρακολουθεί ένα (1) κοινό υποχρεωτικό (Υ) μάθημα, ένα (1) υποχρεωτικό (Υ) μάθημα της ειδίκευσής του/της και δύο (2) μαθήματα επιλογής (Ε).

Ειδίκευση Βασικής Ιατρικής Έρευνας
Υποχρεωτικά Μαθήματα

    • Συγγραφή και παρουσίαση ερευνητικής εργασίας
    • Μέθοδοι βασικών επιστημών

Μαθήματα Επιλογής

    • Προκλινικές μελέτες (*)
    • Πληροφορική και Βιοπληροφορική (*)
    • Στατιστική μεθοδολογία ΙΙ (*)
    • Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση (*)

(*) Ο/Η Μ.Φ. επιλέγει δύο (2) από τα μαθήματα επιλογής (Ε).

Ειδίκευση Κλινικής Ιατρικής Έρευνας
Υποχρεωτικά Μαθήματα

    • Συγγραφή και παρουσίαση ερευνητικής εργασίας
    • Κλινικές μελέτες

Μαθήματα Επιλογής

    • Προκλινικές μελέτες (*)
    • Πληροφορική και Βιοπληροφορική (*)
    • Στατιστική μεθοδολογία ΙΙ (*)
    • Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση (*)

(*) Ο/Η Μ.Φ. επιλέγει δύο (2) από τα μαθήματα επιλογής (Ε).

Γ΄ Εξάμηνο

Κατά το Γ’ εξάμηνο, ο/η Μ.Φ. συνδέεται και συνεργάζεται με τον/την επιβλέποντα/-ουσα, στον χώρο, το πρόγραμμα, το ωράριο και στις διαδικασίες πρακτικής άσκησης και κυρίως συμμετοχής σε έρευνα και εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.). Στόχος του Γ’ εξαμήνου είναι η επιτυχής εμπλοκή του/της Μ.Φ. στην έρευνα και η ολοκλήρωση της Μ.Δ.Ε.

    • Προετοιμασία και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
    • Συγγραφή και παρουσίαση διπλωματικής εργασίας

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ