ΔΠΜΣ: Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών

το άρθρο ενημερώθηκε στις 23.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.

Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

.

ΔΠΜΣ: «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνα: 2310 996392, -6391, -6395  Fax: 2310 996292   E-mail: info@ee.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε θέματα χρήσης και ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που επιβάλει η ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογική εξέλιξη, να στελεχώνει τις επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών και να αποτελεί τον πυρήνα επιμόρφωσης – κατάρτισης του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα επιδιώκεται η ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας, η εκπόνηση πρωτοποριακών έργων εφαρμοσμένης έρευνας, και η ανάπτυξη των αντίστοιχων κλάδων.

Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη τριών νέων διεπιστημονικών πεδίων μεταπτυχιακών σπουδών  τα οποία διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της σύγκλισης επιστημονικών κλάδων που σχετίζονται με τη θεωρία και εφαρμογές προηγμένων συστημάτων υπολογιστών και επικοινωνιών.

Τίτλοι ειδικεύσεων:

1. Τεχνολογία Διαδικτύου και Διαδικτύου των Πραγμάτων.

2. Ευφυή και Αυτόνομα Συστήματα – Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Εφαρμογές.

3. Τεχνολογίες του ήχου και της εικόνας στην παραγωγή και την εκπαίδευση.

Ειδικότερα το γνωστικό αντικείμενο της πρώτης ειδίκευσης αφορά στις τεχνολογίες υλικού και λογισμικού για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT) και συγκεκριμένα για τεχνολογίες αισθητήρων, τεχνικές ταχείας ανάπτυξης λογισμικού, μεθόδους επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης μέσω βαθιάς μηχανικής μάθησης, μεθοδολογίες αναλυτικής μεγάλων δεδομένων(big data), τεχνολογίες ασφάλειας IoT δικτύων και κυβερνοασφάλειας, τεχνολογίες εγκαθίδρυσης εμπιστοσύνης στα IoT δίκτυα καθώς τέλος και εφαρμογές των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων στη υγεία, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη ρομποτική και τις μεταφορές.

Η δεύτερη ειδίκευση επικεντρώνεται σε ένα ευρύ διεπιστημονικό φάσμα συσχετιζόμενων γνωστικών αντικειμένων και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης εμπνευσμένες από την βιολογία (Νευρωνικά δίκτυα, Ασαφή συστήματα και Εξελικτικούς αλγορίθμους), Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης (Βαθιά μάθηση, Deep learning), Ευφυή και αυτόνομα ρομποτικά συστήματα, και βασικές τεχνικές της Νευροεπιστήμης. Η κατεύθυνση πραγματεύεται μια σειρά από εφαρμογές του πραγματικού κόσμου, όπως την μοντελοποίηση συστημάτων, την ταξινόμηση και ομαδοποίηση δεδομένων, επεξεργασία εικόνων μέσω βαθιάς μάθησης, επεξεργασία και ανάλυση σημάτων του εγκεφάλου, μελέτη δυναμικών παθήσεων, καθώς και μεθόδους ανάλυσης συναισθήματος. Ο σκοπός της κατεύθυνσης αυτής είναι η κατάρτιση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και ερευνητικά στην περιοχή των εμπνευσμένων από τη βιολογία συστημάτων.

Το γνωστικό πεδίο της τρίτης ειδίκευσης επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και εφαρμογής εξειδικευμένων τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας για την παραγωγή και την εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διεπιστημονικό πεδίο που συνδυάζει προηγμένα συστήματα ψηφιακής αφήγησης και διαμεσικής οπτικοακουστικής επικοινωνίας ως μέσα δημιουργικής έκφρασης και συνεργασίας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια πληθώρα σύγχρονων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ηλεκτρονικής μάθησης, ψηφιακού γραμματισμού (digital literacy) και συνεχούς /διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ως ενδεικτικά τεχνολογικά, δημιουργικά και επιστημονικά αντικείμενα μπορούν να αναφερθούν οι σύγχρονες τεχνικές καταγραφής και επεξεργασίας ήχου και εικόνας, οι μηχανισμοί ανάκτησης της οπτικοακουστικής πληροφορίας (audio-visual information retrieval), τα μοντέλα φυσικής και τεχνητής αντίληψης (όραση, ακοή, νοητικές διεργασίες), η σχεδίαση υπολογιστικών (/εκπαιδευτικών) περιβαλλόντων και διεπαφών αλληλεπίδρασης, θεωρητικές /μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εφαρμοσμένες πρακτικές μουσικής, οπτικοακουστικής και πολυμεσικής παραγωγής, ζητήματα δικαιωμάτων χρήσης και προστασίας πνευματικής δημιουργίας, καινοτόμα συστήματα ελέγχου των ψευδών ειδήσεων (fake news) μέσω μεθόδων αξιολόγησης της αυθεντικότητας ψηφιακού περιεχομένου (content authentication) κ.ά. Η κατεύθυνση αυτή απευθύνεται σε ειδικότητες αποφοίτων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά και επαγγελματικά σε διάφορες από τις εκφάνσεις των παραπάνω περιοχών, που συνήθως απαιτούν την αρμονική διεπιστημονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τομέων. Αυτός είναι και ο ειδικότερος στόχος της κατεύθυνσης, δηλαδή να προσφέρει /συμπληρώσει τις απαραίτητες τεχνολογικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δεξιότητες σε πολλαπλά επίπεδα και για διάφορα προφίλ υποψηφίων.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΠΜΣ απονέμει, Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στα «Προηγμένα Συστήματα   Υπολογιστών και Επικοινωνιών» με ειδικεύσεις:

α) Τεχνολογία Διαδικτύου και Διαδικτύου των Πραγμάτων,
β) Ευφυή και Αυτόνομα Συστήματα – Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Εφαρμογές
γ) Τεχνολογίες του ήχου και της εικόνας στην παραγωγή και την εκπαίδευση.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική.

Δίδακτρα: Τέλη Φοίτησης 

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων και διπλωματούχοι Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ με πτυχία και διπλώματα συναφή προς τα πεδία ειδίκευσης του ΔΠΜΣ.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους σαράντα πέντε (45) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες ετησίως (15 ανά ειδίκευση).

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

1. Αίτηση που παρέχεται από τη γραμματεία του ΔΔΠΜΣ και ηλεκτρονικά

2. Βιογραφικό σημείωμα.

3. Τίτλους προπτυχιακών σπουδών και άλλους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών (αν υπάρχουν).

4. Πιστοποιητικό του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) σχετικό με την ισοτιμία και αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών με αντίστοιχους ελληνικών ιδρυμάτων, εφόσον οι τίτλοι προέρχονται από Πανεπιστήμια ή Ιδρύματα της αλλοδαπής.

5. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων των προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών σπουδών ή υποβολή του Παραρτήματος Διπλώματος που συνοδεύει κάθε τίτλο σπουδών.

6. Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (αν υπάρχουν).

7. Δύο (2) συστατικές επιστολές (1 υποχρεωτικά από μέλος ΔΕΠ).

8. Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου Β2 (μόνο για την 1η και 2 η κατεύθυνση).

9. Άλλα έγγραφα που κατά την κρίση του υποψηφίου πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγησή του.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ο γενικός βαθμός του πτυχίου.
  • Η επίδοση του υποψηφίου ή της υποψήφιας σε συναφή προς το ΔΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα.
  • Η επίδοση του υποψηφίου ή υποψήφιας σε διπλωματική ή πτυχιακή εργασία.
  • Η τυχόν υπάρχουσα σχετική με τα γνωστικά αντικείμενα του ΔΠΜΣ επαγγελματική ή ερευνητική δραστηριότητα.
  • Η κατοχή άλλων πτυχίων ή τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών σχετικών με τα γνωστικά αντικείμενα του ΔΔΠΜΣ.
  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Στην δεύτερη φάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Τα αποτελέσματα συνεντεύξεων ή γραπτών εξετάσεων που ενδέχεται να ορίσει η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων κάθε κατεύθυνσης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι ενενήντα (90). Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Η γλώσσα συγγραφής και εξέτασης των διπλωματικών εργασιών είναι η Ελληνική.  Εξαίρεση αποτελούν ο τίτλος και η περίληψη τα οποία θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα και στην Αγγλική. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου για αντικειμενικούς λόγους είναι αναγκαία η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας στην Αγγλική γλώσσα, μπορεί να διατυπωθεί αίτημα στην ΕΔΕ, η οποία και θα αποφασίσει σχετικά. Στην περίπτωση θετικής απόφασης, απαιτείται ο τίτλος και η εκτεταμένη περίληψη στην Ελληνική.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Ειδίκευση Α’: Τεχνολογίες Διαδικτύου και Διαδικτύου των Πραγμάτων

Α΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Αλληλεπίδραση ανθρώπου – υπολογιστή
      • Αναλύσεις σε μεγάλα δεδομένα
      • Τεχνικές ταχείας ανάπτυξης λογισμικού
      • Τεχνολογίες αισθητήρων για το διαδίκτυο των πραγμάτων

Μαθήματα Επιλογής:

      • Ανάπτυξη εφαρμογών ιστού
      • Παράλληλα και κατανεμημένα υπολογιστικά συστήματα και το διαδίκτυο των πραγμάτων
      • Επεξεργασία σήματος και μηχανική μάθηση σε περιβάλλον edge computing
      • Υπολογιστική νοημοσύνη – συστήματα εμπνευσμένα από τη βιολογία

Β΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Τεχνολογίες υπολογιστικής νέφους
      • Ασφάλεια στο διαδίκτυο και το διαδίκτυο των πραγμάτων
      • Συστήματα διασφάλισης της εμπιστευτικότητας στο διαδίκτυο των πραγμάτων με τη χρήση τεχνολογιών blockchain
      • Εφαρμογές των τεχνολογιών διαδικτύου των πραγμάτων στην υγεία, ενέργεια, εμπόριο και μεταφορές

Μαθήματα Επιλογής:

      • Νοήμονα και αυτόνομα συστήματα
      • Συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας
      • Τεχνικές μηχανικής μάθησης
      • Εισαγωγή στις υπολογιστικές νευροεπιστήμες

Γ΄Εξάμηνο:

      • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.

Ειδίκευση Β: Ευφυή και Αυτόνομα Συστήματα – Μεθοδολογίες Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Εφαρμογές

Α΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Υπολογιστική νοημοσύνη – Συστήματα εμπνευσμένα από τη Βιολογία: Νευρωνικά Δίκτυα
      • Εξελικτική Υπολογιστική – Αλγόριθμοι εμπνευσμένοι από την Βιολογία
      • Ανάλυση σε Μεγάλα Δεδομένα
      • Τεχνικές Μηχανικής Μάθησης

Μαθήματα Επιλογής:

      • Παράλληλα και Κατανεμημένα Υπολογιστικά Συστήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
      • Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας και Φωνής
      • Συστήματα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας

Β΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Υπολογιστική νοημοσύνη – Συστήματα εμπνευσμένα από τη Βιολογία: Ασαφή Συστήματα
      • Νοήμονα και Αυτόνομα Συστήματα
      • Θεωρία Εκτίμησης και Εφαρμογές
      • Εισαγωγή στην Υπολογιστική Νευρο-επιστήμη

Μαθήματα Επιλογής:

      • Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή
      • Ανάπτυξη Εφαρμογών Ιστού
      • Τεχνολογίες Υπολογιστικής Νέφους
      • Εφαρμογές των τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Υγεία, Ενέργεια,
      • Εμπόριο και Μεταφορές

Γ΄Εξάμηνο:

      • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.

Ειδίκευση Γ: Τεχνολογίες του ήχου και της εικόνας στην παραγωγή και την εκπαίδευση

Α΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Φυσική και τεχνητή αντίληψη (όραση, ακοή, νοητικές διεργασίες)
      • Τεχνικές καταγραφής και επεξεργασίας ήχου
      • Τεχνικές καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας
      • Σχεδίαση περιβαλλόντων-διεπαφών (GUI/WEB)
      • Ανάκτηση οπτικοακουστικής πληροφορίας
      • Αλληλεπίδραση ανθρώπου υπολογιστή

Β΄Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Εργαστήριο οπτικοακουστικής παραγωγής
      • Εργαστήριο πολυμεσικής παραγωγής
      • Εργαστήριο μουσικής παραγωγής
      • Νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα – ηλεκτρονική εκπαίδευση

Μαθήματα Επιλογής:

 

      • Έλεγχος αυθεντικότητας ψηφιακού περιεχομένου
      • Σύγχρονα μέσα οπτικοακουστικής δημιουργίας
      • Προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
      • Συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας
      • Επεξεργασία φυσικής γλώσσας και φωνής

Γ΄Εξάμηνο:

      • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ