
το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.
Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ.
.
ΔΠΜΣ: «Διεργασίες και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνα: 2310 996588, E-mail: dtpy@eng.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) αποτελούν οι Διεργασίες και η Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών όπως ακριβώς περιγράφεται στον τίτλο του.
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι:
Η εκπαίδευση μιας επίλεκτης μερίδας αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων και αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σε βασικές κατευθύνσεις της τεχνολογίας προηγμένων υλικών, όπως και η προετοιμασία για τη διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας σε προβλήματα αιχμής της σύγχρονης τεχνολογίας υλικών. Απόφοιτοι του προγράμματος θα καλύψουν μία κρίσιμη ανάγκη για ερευνητές, εκπαιδευτές και στελέχη επιχειρήσεων στην περιοχή των υλικών με ευρεία αντίληψη, εφόδια
και ενδιαφέροντα απαραίτητα για την αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων τα οποία δεν είναι δυνατόν να κατανοηθούν στα πλαίσια της εκπαίδευσης που παρέχεται από τα υπάρχοντα προπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Η παραγωγή επιστημονικού δυναμικού και η ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στην περιοχή των προηγμένων υλικών (ενδεικτικά, πολυμερικά, κεραμικά, ηλεκτροτεχνικά και ηλεκτρονικά, μέταλλα/κράματα και σύνθετα/ενισχυμένα υλικά) καθώς και των διεργασιών παραγωγής και χαρακτηρισμού των προηγμένων υλικών.
Παράλληλα, μέσω του Δ.Π.Μ.Σ. προωθείται η διασύνδεση και συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας στη γνωστική περιοχή της τεχνολογίας προηγμένων υλικών.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: Διεργασίες και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών»
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ο κύκλος σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. επαναλαμβάνεται ανά διετία.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις, μαθημάτων, διαλέξεων/σεμιναρίων από ξένους επιστήμονες, όπου η γλώσσα είναι η αγγλική
Δίδακτρα: Χωρίς Τέλη Φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ., λόγω του αντικειμένου του, γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων και αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Επίσης, γίνονται δεκτοί και απόφοιτοι Τμημάτων συγγενούς γνωστικού αντικειμένου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής από θετικές ή τεχνολογικές κατευθύνσεις, σε ποσοστό έως 20% των εισακτέων φοιτητών. Με τον ίδιο ως άνω περιορισμό γίνονται κατ’ αρχήν δεκτές προς εξέταση και αιτήσεις υποψηφιότητας κατόχων τίτλων σπουδών λοιπών Τμημάτων Α.Ε.Ι.
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακούς φοιτητές ανά κύκλο σπουδών.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται τον Μάιο κάθε δεύτερου έτους του κύκλου σπουδών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 30 ημέρες από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης. Μετά την λήξη της προθεσμίας, η αξιολόγηση των αιτήσεων και η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται από τουλάχιστον τρία μέλη της Σ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ., η οποία αποτελεί και την επιτροπή επιλογής εισακτέων.
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- Βαθμός πτυχίου/διπλώματος (μέγιστο 35 μόρια)
- Επίδοση σε ένα τουλάχιστον προπτυχιακό μάθημα συναφές με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ./Δ.Τ.Π.Υ., σε συναφή διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο, και η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (μέγιστο 30 μόρια)
- Δύο συστατικές επιστολές (μέγιστος βαθμός 15 μόρια)
- Πιστοποίηση καλής γνώσης της αγγλικής Γλώσσας σε επίπεδο Β2 του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας (8 μόρια για επίπεδο Β2, 10 μόρια για επίπεδο Γ1 και 12 μόρια για επίπεδο Γ2) ή/και μιας άλλης ξένης γλώσσας (4 μόρια για επίπεδο Β2, 6 μόρια για επίπεδο Γ1 και 8 μόρια για επίπεδο Γ2).
Ο μέγιστος αριθμός μορίων από την πρώτη φάση είναι 100 με συντελεστή βαρύτητας 75%. Στην περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων υπερβαίνει το διπλάσιο των θέσεων, και κατόπιν σχετικής απόφασης της Ε.Δ.Ε., στην δεύτερη φάση συνεχίζουν οι υποψήφιοι που έχουν σειρά κατάταξης, με βάση την πρώτη φάση της διαδικασίας, έως και το διπλάσιο του αριθμού των διαθεσίμων θέσεων.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον της Επιτροπής επιλογής. Ο μέγιστος αριθμός μορίων στη φάση αυτή είναι 100, με συντελεστή βαρύτητας 25% στην τελική μοριοδότηση.
Με βάση τη συνολική απόλυτη μοριοδότηση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι στις δύο φάσεις αξιολόγησης, επιλέγονται οι νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. από κατάλογο που καταρτίζει η Επιτροπή επιλογής με τους υποψήφιους κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Επιλέξιμοι είναι οι υποψήφιοι που έχουν λάβει το λιγότερο 60 μόρια. Σε περίπτωση που δε συμπληρωθούν οι θέσεις είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί και υποψήφιοι με χαμηλότερο αριθμό μορίων, κατόπιν αποφάσεως της Ε.Δ.Ε. με κριτήριο πάντα την εξασφάλιση του επιπέδου διδασκαλίας και την δυνατότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης του Δ.Π.Μ.Σ. από την πλευρά των υποψηφίων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι όλοι όσοι ισοβαθμήσουν σε ακέραια μονάδα με τον τελευταίο επιτυχόντα.
Ο πίνακας επιτυχόντων και επιλαχόντων, αφού επικυρωθεί από την Ε.Δ.Ε., αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας του Τμήματος που έχει την διοικητική υποστήριξη καθώς και στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ. Οι φοιτητές που επιλέγονται εγγράφονται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές, παρά την εγγραφή τους, δεν προσέλθουν στα μαθήματα αδικαιολογήτως, εντός της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου διαγράφονται αυτομάτως και καλούνται οι επιλαχόντες. Σε περίπτωση αποχωρήσεων φοιτητών μέχρι και την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου καλούνται οι επιλαχόντες.
Οι επιλαχόντες πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα παρακολουθώντας τα μαθήματα και να προχωρήσουν στην εγγραφή τους στο Δ.Π.Μ.Σ. Σε αντίθετη περίπτωση, καλείται ο επόμενος επιλαχών στον κατάλογο μέχρι εξαντλήσεως του καταλόγου.Ο τελικός πίνακας των φοιτητών, αφού επικυρωθεί από την Ε.Δ.Ε., αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ. και στη Διαύγεια.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Οι απαιτήσεις για τη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνουν την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση πέντε (5) υποχρεωτικών, τεσσάρων (4) κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων και την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών (συνολικά 90 ECTS).
Στη διάρκεια του Α’ εξαμήνου σπουδών διδάσκεται η ενότητα τεσσάρων (4) υποχρεωτικών μαθημάτων που αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS. Η διδασκαλία κάθε μαθήματος περιλαμβάνει 4 ώρες εβδομαδιαίως.
Στο Β΄ Εξάμηνο Σπουδών διδάσκονται τέσσερα (4) μαθήματα από την ενότητα των μαθημάτων επιλογής, που είναι κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά, τα οποία μαζί το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητική Μεθοδολογία» αντιστοιχούν σε τριάντα (30) ECTS. Η διδασκαλία του κάθε μαθήματος επιλογής περιλαμβάνει 3 ώρες εβδομαδιαίως (θεωρία, εργαστηριακές ή άλλες ασκήσεις). Το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητική Μεθοδολογία» περιλαμβάνει σεμινάρια και διαλέξεις που ξεκινούν κανονικά από το Α΄ εξάμηνο και ολοκληρώνονται στο πέρας του Β’ εξαμήνου με την υποβολή από τους φοιτητές εργασίας που αφορά στην συγγραφή ερευνητικής πρότασης.
Κατά το Γ’ εξάμηνο εκπονείται η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, η οποία πιστώνεται με τριάντα (30) ECTS.
Πιο αναλυτικά:
Α΄ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα
-
- ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
- ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
- ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
- ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Β΄ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Μαθήματα Επιλογής
-
- ΒΙΟΫΛΙΚΑ
- ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ
- ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
- ΠΟΛΥΜΕΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
- ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ
- ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
- ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
Γ’ Εξάμηνο:
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2026)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 2917 τ.Β΄/19.07.2018
- Κανονισμός Σπουδών: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://dtpy.web.auth.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.meng.auth.gr/