το άρθρο ενημερώθηκε στις 16.10.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πολυτεχνική Σχολή
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό»
(Advanced Design: Innovation and Transdisciplinarity in Arhitectural Design)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνα: 2310 995510 E-mail: advanceddesign@arch.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του δίγλωσσου (ελληνόφωνου−αγγλόφωνου) Π.Μ.Σ. του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο «Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό», «Advanced Design: Innovation and Transdisciplinarity in Architectural Design» είναι η μελέτη, έρευνα και εμβάθυνση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στην περιοχή του Σχεδιασμού Αιχμής με έμφαση στην Καινοτομία και τη Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.
Στόχοι: Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. έχει ως στόχο να επαναφέρει τη συζήτηση και να εμβαθύνει στην καλλιέργεια των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τη διαμόρφωση και υποστήριξη μιας νέας φυσιογνωμίας του σύγχρονου δημιουργού − σχεδιαστή που είναι σε θέση να συνεργάζεται με άλλους ειδικούς και να δημιουργεί καινοτόμες προτάσεις, συνεπείς με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης, αλλά και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Μέσα από τη θεωρητική εμβάθυνση και τους πειραματισμούς στη σχεδιαστική πρακτική, ο κάτοχος αυτού του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να κατανοεί, να συνεργάζεται και να συνεννοείται με ένα ευρύ φάσμα ειδικών από διάφορες επιστημονικές και καλλιτεχνικές περιοχές και να χρησιμοποιεί αυτήν τη δυναμική της συνεργασίας ως πεδίο δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Στη σύγχρονη συνθήκη ο αρχιτέκτονας είναι ο ειδικός που κατέχει και δρομολογεί καινοτόμο τρόπο σκέψης ο οποίος καλείται να καθοδηγήσει και να διασφαλίσει, μέσα από διεπιστημονική συνεργασία, ένα δημιουργικό μετασχηματισμό από τα υφιστάμενα δεδομένα και συνθήκες του παρόντος σε νέες δυνατότητες του μέλλοντος. Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. εστιάζει το ενδιαφέρον του στο Σχεδιασμό Αιχμής γενικότερα, και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ειδικότερα, ως τρόπο σκέψης. Η ανάδειξη αυτού του τρόπου σκέψης ως θεμελιώδους συστατικού της ταυτότητας του αρχιτέκτονα εγγράφεται στη στρατηγική της διεύρυνσης του κοινωνικού ρόλου του σε άλλες περιοχές πρακτικής και δημιουργίας.
Μια τέτοια στρατηγική προσαρμογής είναι αναγκαία στις μέρες μας, καθώς η ταχύτητα των αλλαγών στην κοινωνία, την οικονομία και την τεχνολογία διαρκώς μεταβάλλει την επαγγελματική φυσιογνωμία του αρχιτέκτονα.
Βασικοί άξονες: Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οργανώνεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες που σχετίζονται με την κατανόηση και εξέλιξη του Σχεδιασμού Αιχμής. Πιο ειδικά, ο πρώτος άξονας αφορά αυτή την κατανόηση και εξέλιξη με την καινοτομία, ο δεύτερος άξονας με τη διεπιστημονικότητα, και ο τρίτος με τον πειραματισμό.
Ο πρώτος άξονας αφορά στην εμβάθυνση και κατανόηση της σχέσης της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Ο δεύτερος άξονας του μεταπτυχιακού προγράμματος αφορά στη διεπιστημονικότητα. Η διεπιστημονικότητα στο Σχεδιασμό Αιχμής συνιστά μια στρατηγική διαχείρισης της πολυπλοκότητας. Ο τρίτος άξονας πάνω στον οποίο οργανώνεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αφορά τον πειραματισμό ως μεθοδολογία έρευνας στο Σχεδιασμό Αιχμής.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές−τριες σύγχρονες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες με μεθόδους που θα τους/τις καταστήσουν αποτελεσματικούς/κές και δημιουργικούς/κές, διανοούμενους/νες – επαγγελματίες, με διάθεση και επιθυμία για συνεχή εκπαίδευση και αυτοεξέλιξη, για κριτική, καινοτόμο και κοινωνικά υπεύθυνη επαγγελματική δραστηριότητα.
Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέµει Μεταπτυχιακό Δίπλωµα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στον «Σχεδιασμό Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό» (Advanced Design: Innovation and Transdisciplinarity in Architectural Design).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Το πρόγραμμα διδάσκεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Τέλη Φοίτησης
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι Τμημάτων και Σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και πτυχιούχοι συναφών Τμημάτων και Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Το portfolio μπορεί να αποσταλεί είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή (σε CD ή DVD που φέρει τα στοιχεία σας ή σε link διασύνδεσης που αναφέρεται με σαφήνεια στο φάκελο υποβολής). Οι αιτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:
(1) Συμπληρωμένο Έντυπο αίτησης (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ).
(2) Δύο φωτογραφίες (τύπου διαβατηρίου) του αιτούντος.
(3) Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
(4) Βιογραφικό σημείωμα.
(5) Βεβαιώσεις από όλα τα προσόντα που είναι σχετικά με την αίτησή σας (βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει ένα αντίγραφο του πτυχίου ή διπλώματος σας). Οι απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν χρειάζεται να υποβάλουν μεταφρασμένες βεβαιώσεις στα αγγλικά.
(6) Βεβαιώσεις από όλα τα μαθήματα που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.
(7) Πιστοποιητικό επιπέδου γλωσσομάθειας C1 της αγγλικής γλώσσας (αν υπάρχει πιστοποιητικό επιπέδου C2, τότε ο υποψήφιος επιβραβεύεται με 5 βαθμούς ως προς τη συνολική βαθμολογία).
(8) Δύο συστατικές επιστολές στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.
(9) Portfolio με τις εργασίες σας.
(10) Επιστολή προθέσεων στην αγγλική γλώσσα (εώς 500 λέξεις).
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των ECTS που απαιτούνται για την απόκτηση του ΜΔΕ ανέρχεται σε 90.
Α’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα:
-
- Διεπιστημονικές Θεωρήσεις στο Σχεδιασμό Ι (Transdisciplinary Approaches to Design Ι)
- Αναπαραστάσεις, Προσομοιώσεις και Εκφραστικά Μέσα (Representations, Simulations and Communication Tools and Media)
- Σχεδιασμός Αιχμής Ι (Design Projects με Εμβόλιμα Workshops) (Advanced Design I, Design Projects with Interjecting Workshops)
Β’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα:
-
- Διεπιστημονικές Θεωρήσεις στο Σχεδιασμό ΙΙ (Transdisciplinary Approaches to Design ΙΙ)
- Καινοτόμες Μεθοδολογίες και Τεχνικές Σχεδιασμού (Innovative Methodologies and Design
Techniques) - Σχεδιασμός Αιχμής IΙ (Design Projects με Εμβόλιμα Workshops) (Advanced Design II, Design
Projects with Interjecting Workshops).
Γ’ Εξάμηνο:
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Σχεδιασμού (Diploma Design Project).
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2021-2023)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3515 τ.Β΄/29.12.2014 και ΦΕΚ 3890 τ.Β΄/01.11.2017 και ΦΕΚ 5746 τ.Β/16.10.2024
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://advanceddesign.arch.auth.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://architecture.web.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το αγγλόφωνο Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, με δυνατότητα παράτασης, με την επιφύλαξη της μη πιστοποίησης του κατά την περιοδική αξιολόγηση του Τμήματος.