ΔΠΜΣ: Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

.

ΔΠΜΣ: «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνα: 2310 994364, 995756, 994355 E-mail: museology@arch.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Aντικείμενο του Δ.Δ.Π.M.Σ. είναι η πρακτική μεταπτυχιακή εκπαίδευση και έρευνα στον τομέα της Mουσειολογίας (θεωρητικής και εφαρμοσμένης), του Αρχιτεκτονικού, Νοηματικού και Εκθεσιακού σχεδιασμού, της Μουσειοπαιδαγωγικής, της Πολιτιστικής Ερμηνείας, Διαχείρισης και Ανάδειξης του Πολιτιστικού αποθέματος της χώρας κινητού ή σταθερού, υλικού ή άυλου (αρχαιολογικού και νεώτερου) σε επίπεδο μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

Σκοπός του Δ.Δ.Π.M.Σ. είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στη Mουσειολογία (θεωρητική και εφαρμοσμένη), στον Αρχιτεκτονικό, Νοηματικό και Εκθεσιακό σχεδιασμό, στη Μουσειοπαιδαγωγική, στην Πολιτιστική Ερμηνεία, Διαχείριση και Ανάδειξη του Πολιτιστικού αποθέματος της χώρας κινητού ή σταθερού, υλικού ή άυλου (αρχαιολογικού και νεώτερου) με την παραγωγή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εθνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της χώρας που συνδέονται με τη διοίκηση και διαχείριση του πολιτισμού στα μουσεία, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα σύνολά τους, καθώς και στην εκπαίδευση.

Τίτλος Σπουδών: Το Διϊδρυματικό Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού»

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η ελληνική ή και αγγλική.

Δίδακτρα: Τέλη Φοίτησης 

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Διϊδρυματικό Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/ήτριες, πτυχιούχοι πτυχιούχοι/ διπλωματούχοι Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών και εν γένει Θετικών Σπουδών, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθώς και Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των ΤΕΙ αντιστοίχων Τμημάτων.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α’ 80).

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους 45 μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες ετησίως.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:

α. Αίτηση υποψηφιότητας (αναρτημένη στην ιστοσελίδα), Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού» ή εκτυπωμένη από την ιστοσελίδα του Δ.Δ.Π.Μ.Σ. «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», συνοδευόμενη από φωτογραφία

β. Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου

γ. Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. με βάση την προβλεπόμενη νομοθεσία, για όσους προέρχονται από πανεπιστημιακές σχολές της αλλοδαπής

δ. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας

ε. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, με στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική ή/και επαγγελματική δραστηριότητα, τις τυχόν επιστημονικές εργασίες, δημοσιεύσεις ή διακρίσεις του υποψηφίου, καθώς και αν λαμβάνει υποτροφία.  Οι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικών Σχολών και Σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών υποβάλλουν επιπλέον portfolio.

στ. Αποδεικτικά ξένων γλωσσών, οπωσδήποτε της Αγγλικής. Πολύ Καλή Γνώση επιπέδου Γ1/C1,

ζ. Μία υπεύθυνη δήλωση (άρθρο 8 Ν.1599/1986), όπου θα δηλώνεται από τον υποψήφιο ότι τα αντίγραφα των δικαιολογητικών που προσκομίζει είναι γνήσια και αληθή.

η. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (αν υπάρχουν).  Ειδικά οι αρχιτέκτονες, σκηνογράφοι, ντιζάινερς, εικαστικοί κλπ, με εμπειρία στο επάγγελμα, πρέπει να υποβάλουν α) ένα σχεδιαστικό θέμα (υλοποιημένο ή όχι) που επεξεργάστηκαν προσωπικά, β) ελεύθερα σχέδια, σκίτσα ή ζωγραφική που έχουν κάνει πρόσφατα.

Επιπρόσθετα απαιτείται η κατάθεση δύο συστατικών επιστολών, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ή του επαγγελματικού περιβάλλοντος του υποψηφίου (με το ονοματεπώνυμο, τον τίτλο, τη θέση, το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συντάξαντος). Οι συστατικές επιστολές μπορούν είτε να κατατεθούν πρωτότυπες στο φάκελο του υποψηφίου, είτε να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Γραμματεία (evimournou@gmail.com) από τους καθηγητές ή από τους εργοδότες.

Οι περίπου 60 (εξήντα) υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, η οποία θα προκύψει από την αξιολόγηση των απαιτούμενων από το νόμο και την Ε.Δ.Δ.Ε. προσόντων, θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.Με βάση τη γνώση ή και εμπειρία των υποψηφίων επί πολιτιστικών θεμάτων, αλλά οπωσδήποτε και την προτεινόμενη βιβλιογραφία,οι υποψήφιοι καλούνται, ενώπιον επιτροπής, να σχολιάσουν με κριτικό τρόπο ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης, μουσειακής εκπαίδευσης και επικοινωνίας με το κοινό, σύγχρονου ρόλου των μουσείων στην κοινωνία, ζητήματα θεσμικής υπόστασης των μουσείων, καθώς και του ρόλου του υλικού και άυλου πολιτισμού στην αειφορική ανάπτυξη, τον διάλογο και την κοινωνική συγκρότηση.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Πρόγραμμα Μαθημάτων για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Δ.E.) στη «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού» αποτελείται από:

α. Έξι (6) υποχρεωτικά Μαθήματα-Διδακτικές Περιοχές

β. Πρακτική Άσκηση (200 ωρών) (μουσείο, πολιτιστικός οργανισμός, Διϊδρυματικό Π.Μ.Σ. «Μουσειολογία Διαχείριση Πολιτισμού» ή σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα) και ανάλυση της πρακτικής εμπειρίας, η οποία συνοδεύεται από πιστοποιητικό παρουσίας του φοιτητή στον φορέα εκπόνησης της Πρακτικής Άσκησης.

γ. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις (σε μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και σύνολά τους) στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό

δ. Μεταπτυχιακή ερευνητική ή σχεδιαστική-συνθετική Διπλωματική Εργασία.

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δ.Μ.Σ. είναι 90. Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα:

      • Ζητήματα πολιτισμού
      • Ζητήματα θεωρητικής μουσειολογίας
      • Ζητήματα οργάνωσης και διοίκησης

Β’ εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα:

    • Εφαρμοσμένη μουσειολογία
    • Αρχιτεκτονικός προγραμματισμός και σχεδιασμός μουσείων και εκθέσεων, Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και συνόλων τους
    • Μουσειοπαιδαγωγική

Γ’ εξάμηνο:

    • Πρακτική άσκηση
    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ