ΔΠΜΣ: Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα  Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Τμήμα Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ.

Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.

Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

.

ΔΠΜΣ: «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνα: 2310 999338,  Ε-mail: sakkageor@auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η μελέτη και η έρευνα των ιατρικών, ηθικών, κοινωνικών και νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από ή σχετίζονται με την ιατρική και βιοϊατρική έρευνα και πράξη, τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας καθώς και την πολιτική της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες εξελίξεις

Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στα παραπάνω πεδία. Ειδικότερα το Πρόγραμμα αποσκοπεί:

α) στην παροχή εκπαίδευσης και εξειδίκευσης γνώσης για τις διαστάσεις των επί μέρους προβληματικών που συνδέονται με την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, τη βιοϊατρική έρευνα και τις βιοτεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο την παραγωγή ακαδημαϊκού έργου σ΄ αυτούς τους τομείς,

β) στην εξειδίκευση ιατρών, βιολόγων-βιοτεχνολόγων, νομικών, θεολόγων, κοινωνιολόγων, πολιτικών επιστημόνων με σχετικές προς το αντικείμενο δεξιότητες και εμπειρίες για να μπορούν να προσφέρουν
υψηλής ποιότητας επαγγελματικό ερευνητικό και εν γένει επιστημονικό έργο, καθώς και να αποτελέσουν στελέχη σε οργανισμούς που σχετίζονται με τα πεδία του ΔΠΜΣ

γ) στην ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Καθοδηγητική φιλοσοφία του ΔΠΜΣ είναι αφενός να εξασφαλίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, σύγχρονες γνώσεις, μεθόδους και βασικές αρχές που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση, βελτίωση και δημιουργία καινοτομικού πνεύματος, και αφετέρου να καλλιεργήσει σε αυτούς τις κριτικές και δημιουργικές δεξιότητες που απαιτεί μια κοινωνία και δεοντολογικά υπεύθυνη επιστημονική επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα. Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΔΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του προγράμματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας και η προώθηση συνεργασίας με συναφή Προγράμματα και Κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Τίτλος Σπουδών: Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Σύγχρονες ιατρικές πράξεις: Δικαιϊκή ρύθμιση και βιοηθική διάσταση».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 1500 ευρώ (για όλη τη φοίτηση) και θα καταβάλλονται σε δύο δόσεις. Η καταβολή της πρώτης δόσης (750 €) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο α΄εξάμηνο και η καταβολή της δεύτερης δόσης (750 €) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο γ΄εξάμηνο.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νομικής και Θεολογίας των Πανεπιστημίων της ημεδαπής και άλλων συναφών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Επίσης, μπορούν να γίνουν δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) ή άλλων Ανωτάτων Σχολών, μετά από απόφαση της ΕΔΕ. Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΔΠΜΣ.

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος, αρκεί να υπηρετεί σε ένα από τα οικεία Τμήματα του Ιδρύματος όπου οργανώνεται το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατ΄ ανώτερο όριο σε είκοσι πέντε (25) με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του ΔΠΜΣ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται επιπλέον και όλοι οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ακαδημαϊκού έτους 2020- 2021 ο αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) κατ΄έτος, εκ των οποίων τουλάχιστον 9 πτυχιούχοι Ιατρικής και τουλάχιστον 9 πτυχιούχοι Νομικής. Οι υπόλοιπες 7 θέσεις καλύπτονται από πτυχιούχους άλλων Επιστημών. Θέσεις των προαναφερόμενων κατηγοριών που παραμένουν κενές καλύπτονται από τους υποψηφίους κατά σειρά επιτυχίας.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Για την αίτηση συμμετοχής χρειάζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αίτηση (βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού)

β) Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς Τμήματος και πιστοποιητικό ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και βαθμός του πτυχίου.

δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.

ε) Υπόμνημα μέχρι 1000 λέξεις στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να αναλάβει σπουδές στο ΔΠΜΣ.

στ) Πιστοποιητικό «καλής» γνώσης της αγγλικής γλώσσας (έτσι όπως τυποποιείται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ). Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το ΙΜΧΑ ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής
γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής γλώσσας.

ζ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.

η) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του ΔΜΣ ο μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τήτρια πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε εννέα (9) εξαμηνιαία μεταπτυχιακά μαθήματα (σύνολο ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες ECTS), δηλαδή τρία μαθήματα στο Α΄ εξάμηνο [τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS)], τρία στο Β΄ εξάμηνο [τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS)] και τρία μαθήματα στο Γ΄ εξάμηνο [τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS)], και να συγγράψει τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία κατά το Δ΄ εξάμηνο, το θέμα της οποίας ορίζεται στο τέλος του τρίτου εξαμήνου με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων σε εννέα (9) μαθήματα.

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το σύνολο του ΔΠΜΣ είναι εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κάθε μεταπτυχιακό μάθημα περιλαμβάνει δύο (2) εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και αντιστοιχεί σε δέκα (10) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές είναι υποχρεωτική. Ο φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς σε έξι (6) υποχρεωτικά και σε τρία (3) επιλεγόμενα μαθήματα.

Τα μαθήματα κατανέμονται στα τρία διδακτικά εξάμηνα ως εξής:

Α΄ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Διεπιστημονική προσέγγιση του ιατρικού λειτουργήματος, της βιοϊατρικής έρευνας και των βιοτεχνολογικών εφαρμογών
      • Δεοντολογικοί και νομικοί κανόνες άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος

Μαθήματα Επιλογής (επιλέγεται 1 από τα 2 μαθήματα επιλογής )

      • Κοινωνική ηθική, βιοϊατρική και βιοτεχνολογία
      • Επικοινωνιακές δεξιότητες και ψυχολογικές διαστάσεις της ιατρικής πράξης.

Β΄ Εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Ιατρική αμέλεια σε διεπιστημονική προσέγγιση
      • Ηθικά, κοινωνικά, ιατρικά και νομικά προβλήματα της αρχής και του τέλους της ανθρώπινης ζωής

Μαθήματα Επιλογής (επιλέγεται 1 από τα 2 μαθήματα επιλογής του Β΄εξαμήνου)

      • Κοινωνικο – Πολιτιστικός πλουραλισμός, ιατρική φροντίδα και ζητήματα βιοηθικής
      • Μεταμοσχεύσεις.

Γ΄ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά Μαθήματα

      • Ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Γενετική του Ανθρώπου, ειδικά θέματα βιοηθικής
      • Βιοϊατρική έρευνα και εφαρμογές

Μαθήματα Επιλογής (επιλέγεται 1 από τα 2 μαθήματα επιλογής)

      • Αντιμετώπιση του Πόνου και χρονίως πασχόντων
      • Ιστοτεχνολογία  -Προηγμένες κυτταρικές θεραπείες: Βιοηθική και Νομική Διάσταση

Δ΄Εξάμηνο:

      • Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ