
το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Συνεργαζόμενα Τμήματα & Φορείς:
Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ
Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»
.
ΔΠΜΣ: «Μοριακή Βιοϊατρική: Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες και Βιοκαινοτομία»
(MSc in Molecular Biomedicine: Mechanisms Of Disease, Molecular And Cellular Therapies, And Bioinnovation)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 –8979628 E-mail: molecularbiomedicine@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη «Μοριακή Βιοϊατρική: Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες, και Βιοκαινοτομία» είναι η παροχή ανταγωνιστικής, διεθνούς επιπέδου εκπαίδευσης στη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και απαιτητικό πεδίο της σύγχρονης επιστήμης. Το πρόγραμμα συνδυάζει την βασική ερευνητική γνώση και την κλινική πράξη με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών του στην διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας των νοσημάτων του ανθρώπου και την ανακάλυψη νέων μοριακών και κυτταρικών θεραπειών.
Οι βασικοί σκοποί του ΔΠΜΣ είναι οι εξής:
-
- Η παροχή πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης σε
νέους επιστήμονες με έμφαση στη μεταφραστική και κλινική έρευνα, την ανοσολογία, τη γενετική, τη μοριακή και κυτταρική βιολογία, τη λειτουργική γονιδιωματική, την επιγενετική, τη βιοπληροφορική. - Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονων ερευνητικών εργαλείων βιοϊατρικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων τεχνολογιών αλληλούχησης νέας γενιάς, πρωτεομικής, βιοαπεικόνισης, διαγένεσης, καθώς και φαινοτυπικής ανάλυσης ζωικών προτύπων ασθενειών του ανθρώπου.
- Η ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, οι οποίες ενισχύουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ) σε ακαδημαϊκούς φορείς, ερευνητικές υποδομές ή φορείς του ιδιωτικού τομέα.
- Η δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης των ΜΦ με τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο του φαρμάκου προκειμένου να αποκτήσουν κατάρτιση στις μεθόδους ανάπτυξης στοχευμένων και εξατομικευμένων θεραπειών και βιοδεικτών, καθώς και στην απόκτηση γνώσεων για το πώς θεμελιώδεις ανακαλύψεις μπορούν να μεταφραστούν σε επιτυχημένες επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
- Η έκθεση των ΜΦ στη διεθνή επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, η ενεργή συνεισφορά τους στο ερευνητικό δυναμικό της Ελλάδας, και η αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία γενικότερα σχετικά με βασικά ζητήματα της επιστήμης.
- Η παροχή πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης σε
Οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ θα μπορούν να αντιμετωπίζουν επιτυχώς και αποτελεσματικά τις αυξανόμενες προκλήσεις της βιοϊατρικής έρευνας ακολουθώντας ακαδημαϊκές κατευθύνσεις (διδακτορικό κ.λπ.) ή/και στελεχώνοντας ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Περαιτέρω, οι απόφοιτοι του ΔΠΜΣ θα μπορούν να εργαστούν σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R & D) φαρμακευτικών εταιρειών και να ιδρύσουν/στελεχώσουν βιοτεχνολογικές εταιρίες υψηλής έντασης γνώσης. Το πρόγραμμα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας μέσω σύγχρονων ερευνητικών κατευθύνσεων και τεχνολογιών και επιδιώκει να συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» στη «Μοριακή Βιοϊατρική: Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες, και Βιοκαινοτομία» μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.
Τίτλος Σπουδών:
Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Μοριακή Βιοϊατρική: Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές Θεραπείες και Βιοκαινοτομία» (MSc in Molecular Biomedicine: Mechanisms Of Disease, Molecular And Cellular Therapies, And Bioinnovation).
Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος αναλαμβάνει η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η αγγλική.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών τα οποία ανέρχονται στο ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ ανά εξάμηνο. Τα δίδακτρα καταβάλλονται στην αρχή κάθε εξαμήνου σε μία (1) δόση.
Οι εγγεγραμμένοι στο ΔΠΜΣ απολαμβάνουν όλων των ευεργετημάτων, τα οποία ορίζει η σχετική με τη φοιτητική ιδιότητα, νομοθεσία.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Για την απόκτηση ΔΜΣ γίνονται δεκτοί, κατόπιν επιλογής και εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθηΑμάτων, πτυχιούχοι τμημάτων Σχολών Επιστημών Υγείας και Τμημάτων Σχολών συναφών Θετικών Επιστημών ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και πολυτεχνικών σχολών (π.χ. Ιατρικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας, Χημείας, Χημικών μηχανικών, Φυσικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Βιοτεχνολογίας, (Βιο)πληροφορικής, Νοσηλευτικής και άλλων συναφών πεδίων των Επιστημών της Ζωής) της ημεδαπής καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ν.3685/2008). Απόφοιτοι άλλων σχολών που δεν σχετίζονται με το πεδίο των επιστημών ζωής (πχ Πληροφορικής, Στατιστικής κα) γίνονται δεκτοί υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν βασικές γνώσεις μοριακής και κυτταρικής βιολογίας που τεκμηριώνονται με επιτυχή παρακολούθηση σχετικών με το αντικείμενο μαθημάτων Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ή συναφών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εν τέλει με την εξέταση κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης.
Ο μέγιστος αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών που θα επιλεγούν και θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στο ΔΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι 25.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
-
- Αντίγραφο πτυχίου. Επισημαίνεται ότι θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις που θα συνοδεύονται από δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι αναμένεται η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και θα αναφέρονται αναλυτικά τα μαθήματα που εκκρεμούν για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο/η υποψήφιος/α γίνει δεκτός/ή στο ΔΠΜΣ θα πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση ολοκλήρωσης των σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου.
- Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψηφίους που προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
- Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις σπουδές, την ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου (στην Αγγλική Γλώσσα).
- Δύο Συστατικές επιστολές, οι οποίες στέλνονται απευθείας από τους συστήνοντες στην ηλεκτρονική διεύθυνση
molecularbiomedicine@med.uoa.gr εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. - Τεκμηρίωση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας.
- Σύντομο σημείωμα (1 σελίδα) όπου θα αναφέρονται οι λόγοι και τα κίνητρα της αίτησης στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σε σχέση με τα ενδιαφέροντα του αιτούντος (στην Αγγλική Γλώσσα).
- (Προαιρετικό) Σύντομο βίντεο (1,5min) όπου ο υποψήφιος θα αναφέρει τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (στην Αγγλική Γλώσσα).
Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ για τον τόπο και την ώρα της προσωπικής συνέντευξης. Οι επιτυχόντες στο ΔΠΜΣ υποχρεούνται να καταβάλλουν κατά την ημέρα της εγγραφής τους αντίγραφα όλων των δικαιολογητικών που καταθέσαν ηλεκτρονικά καθώς και αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
-
- Το γενικό βαθμό του πτυχίου.
- Το βαθμό επίδοσης σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ
- Το βαθμό επίδοσης και το αντικείμενο της προπτυχιακής διπλωματικής εργασίας όπου υπάρχει.
- Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (εργαστηριακή εμπειρία, ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις κλπ)
- Επίπεδο Αγγλικής γλώσσας.
- Τις συστατικές επιστολές.
- Την επίδοση στην προσωπική συνέντευξη, από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να σε:
Διαλέξεις: που θα καλύπτουν τις βασικές αρχές, τους σημαντικούς σταθμούς και τις τελευταίες εξελίξεις στο επιστημονικό αντικείμενο της κάθε Ενότητας, με παραθέσεις ενδεικτικής διεθνούς βιβλιογραφίας και παραδείγματα από την πλούσια εμπειρία των διδασκόντων. Ερευνητικές, επιχειρηματικές και μεθοδολογικές/τεχνολογικές εξελίξεις θα παρουσιάζονται συνδυαστικά. Το ΔΠΜΣ θα χρησιμοποιεί και νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες, όπως webinars και άλλα διαδικτυακά εργαλεία, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο της διδασκαλίας και να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα.
Διαλέξεις για μεταβιβάσιμες δεξιότητες: οι οποίες θα εστιάζουν στην καλλιέργεια σημαντικών επιστημονικών/ επιχειρηματικών δεξιοτήτων, όπως οι προφορικές παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων ή νέων επιχειρηματικών προϊόντων, η συγγραφή ερευνητικών προτάσεων ή επιχειρηματικών πλάνων ανεύρεσης χορηγιών/χρηματοδοτήσεων, η συγγραφή επιστημονικών άρθρων ή εκθέσεων πεπραγμένων, θέματα βιοηθικής και κανόνες δεοντολογίας στον επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο, ορθές πρακτικές ασφάλειας σε εργαστηριακούς χώρους κ.ά.
Σεμινάρια/Ομαδικές συζητήσεις (“journal clubs”) επί πρωτοποριακής επιστημονικής βιβλιογραφίας: οι φοιτητές θα αναλαμβάνουν να επιλέγουν και να παρουσιάζουν σε συστηματική βάση επιστημονικά άρθρα υψηλής απήχησης σχετικά με το αντικείμενο της κάθε Ενότητας, αναλύοντας τη στρατηγική, τη μεθοδολογία, τη σημαντικότητα των ευρημάτων, καθώς και πιθανές αδυναμίες ή κινδύνους. Τα σεμινάρια αυτά θα πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού κάθε Ενότητας.
Εργασίες: που θα ανατίθενται στους φοιτητές στο πλαίσιο των τριών ενοτήτων και ανάλογα με το αντικείμενο μπορεί να αφορούν ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, βιοπληροφορικές αναλύσεις δεδομένων, κριτική αξιολόγηση ερευνητικών δεδομένων ή επιχειρηματικών μοντέλων κ.ά. Θα δοθεί έμφαση σε ομαδικές εργασίες, τις οποίες οι φοιτητές θα καλούνται να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν σε ομάδες, προκειμένου να αναπτυχθεί πνεύμα συνεργασίας.
Προφορικές παρουσιάσεις: θα ανατίθενται σε φοιτητές στο πλαίσιο των διαφορετικών μαθημάτων, εργασιών και σεμιναρίων.
Πρακτικές Ασκήσεις/Διπλωματική εργασία: Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα υπάρχουν δύο τρίμηνες περίοδοι πρακτικής άσκησης σε διαφορετικά εργαστήρια ή εταιρείες υπό την επίβλεψη μελών του ΔΠΜΣ (Ελλάδα ή εξωτερικό). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων και των πρακτικών ασκήσεων, ο/η ΜΦ δηλώνει με γραπτή δήλωση στη ΣΕ σε ποια ερευνητική ομάδα επιθυμεί να εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία με σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Υπεύθυνου (ΕΥ) της ομάδας. Η ΣΕ διαμορφώνει το σχετικό πρακτικό και το μεταβιβάσει προς έγκριση στην ΕΔΕ. Μετά την ολοκλήρωση της ΔΕ, ο ΜΦ θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει την ερευνητική του εργασία στο τέλος του 4ου εξαμήνου.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 2963 τ.Β΄/23.07.2018
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 779 τ.Β’/21.02.2022
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://www.molecularbiomedicine.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.