ΔΠΜΣ: Οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

.

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ

.

ΔΠΜΣ: «Οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων»

(Organization and Management of Palliative and supportive care for chronically patients)

 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 7707669 E-mail: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Διατμηματικο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων». Έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο αντικείμενο Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων.

Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι: να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει νέους επιστήμονες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της Ανακουφιστικής Υποστηρικτικής Φροντίδας.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος που αποκτούν Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

    • Διαθέτουν εξελιγμένες γνώσεις και επάρκεια δεξιοτήτων για την οργάνωση και στελέχωση αυτόνομωνδομών παροχής ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων.
    • Μέσα από εξειδικευμένες δεξιότητες εκτιμούν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, να αναζητούντρόπους βελτίωσης της και να είναι σε θέση να διασφαλίζουν την εφαρμογή της.
    • Αναπτύσσουν διερευνητικές δεξιότητες και χρησιμοποιούν αναλυτική και συνθετική σκέψη που διέπουν
      τηνολιστική ανακουφιστική φροντίδα με την υποστήριξητης τεχνολογίας η οποία παρουσιάζει σήμερα ραγδαία εξέλιξη και δεν εξαντλείται στα πλαίσια ενός βασικού προγράμματος, αλλά απαιτεί υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.
    • Οργανώνουν εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες ανακουφιστικής υποστηρικτικής φροντίδας, στελεχών διαφορετικών ειδικοτήτων, που αποτελεί πρώτιστη ανάγκη κοινού στόχου μεταξύ των δεξιοτήτων στον τομέα αυτό.
    • Αξιολογούν τις αντιδράσεις του πάσχοντος ατόμουπου περικλείουν οργανικά συμπτώματα, λειτουργικούςπεριορισμούς, ψυχοκοινωνικές διαταραχές και ανάγκες πληροφόρησης και εκπαίδευσης.
    • Αναλαμβάνουν υπεύθυνα το σχεδιασμό, εφαρμογήκαι εκτίμηση λειτουργικού προγράμματος φροντίδας
      και απο κατάσταση ς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου.
    • Λειτουργούν ως συντονιστές των προγραμμάτων Ανακουφιστικής Υποστηρικτικής Φροντίδας και συνεργάζονται αρμονικά με όλα τα μέλη της πολυδύναμης θεραπευτικής ομάδας υγείας.
    • Συνηγορούν για τον πάσχοντα, προσφέροντας την κατάλληλη για εκείνον και την οικογένεια του πληροφόρηση και εκπαίδευση ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και προάγεται η αυτοφροντίδα, η ανεξαρτησία και η αυτονομία.
    • Διαχειρίζονται με επιτυχία την ψυχική ένταση και τον επαγγελματικό θρήνο που δημιουργούνται στο χώρο της εργασίας τους.
    • Καλλιεργούν ηθική κριτική σκέψη για την αντιμετώπιση των ηθικών προκλήσεων που εμφανίζονται στην κλινική πράξη.
    • Καλλιεργούν προσωπική δέσμευση για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της μείωσης του κόστους
      της παρεχόμενης ανακουφιστικής φροντίδας μέσω της αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, της ανάπτυξης προτύπων, της ενεργούς συμμετοχής σε δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, της καλλιέργειας, της έρευνας και της δια βίου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
    • Έχουν εκπαίδευση εφάμιλλη αυτών των αντιστοίχων Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων» (MSc in Organization and Management of Palliative and supportive care for chronically patients)».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα. (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτεί οικονομική επιβάρυνση κάθε φοιτητή ύψους 1.100 Ευρώ ετησίως.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων πτυχιούχοι Eπιστημών Υγείας, (Ιατρικής και Νοσηλευτικής) και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας) των Πανεπιστημίων, πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. (Τμημάτων Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Επισκεπτών Υγείας και Φυσιοθεραπευτών)της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Ο αριθμός των εισακτέων είναι  25.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση υποψηφίου (βρίσκεται στις ιστοσελίδες www.grammateia.med.uoa.gr)
    2.  Αντίγραφο πτυχίου / διπλώματος
    3.  Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων
    4.  Αντίγραφο σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ισχύει για όσους έχουν ανάλογο τίτλο)

Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας μεταπτυχιακών μαθημάτων (ισχύει για όσους έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών)

    1. Βεβαίωση ισοτιμίας / αντιστοιχίας τίτλου σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ, για όσους έχουν τίτλους σπουδών από Α.Ε.Ι της αλλοδαπής
    2. Λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα (Απαραίτητο είναι το βιογραφικό σημείωμα να συνοδεύεται από βεβαιώσεις και αντίγραφα, τα οποία να πιστοποιούν την ακρίβεια όσων αναφέρονται σε αυτό.)
    3. Επιστολή υποψηφίου με τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος
    4. Βεβαιώσεις κλινικής προϋπηρεσίας και ειδικής εκπαίδευσης στο ίδιο ή συναφές αντικείμενο.
    5. Βεβαιώσεις ερευνητικής δραστηριότητας
    6. Δημοσιευμένο επιστημονικό έργο (ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις).
    7. Υποτροφία εσωτερικού του Ι.Κ.Υ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). Γίνονται δεκτοί καθ´υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας .Θα διενεργηθούν γραπτές εξετάσεις για όλους τους υποψηφίους στην Αγγλική γλώσσα και μόνο για τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι στο μάθημα «Ογκολογική Νοσηλευτική». Οι επιτυχόντες στις προαπαιτούμενες γραπτές εξετάσεις θα κληθούν για συνέντευξη. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει από επιτροπή με βάση τα κριτήρια επιλογής του εσωτερικού κανονισμού του προγράμματος.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΠΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ