ΠΜΣ: Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 06.03.2025

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία»

(ΜSc in Diabetes Mellitus and Obesity)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πόντου 104, Τ.Κ. 11527, Αθήνα (Γουδή)

Τηλέφωνα:  2107470089 E-mail:  mscdiabetesandobesity@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το ΠΜΣ περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο αναπτυσσόμενο αντικείμενο του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας, την πρακτική εξάσκηση και την προαγωγή της έρευνας σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, οι φοιτητές θα μπορούν:

    • Να διαχειριστούν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
    • Να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και τα συχνά συνυπάρχοντα νοσήματα.
    • Να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν παχύσαρκους ασθενείς Να συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας.
    • Να πραγματοποιήσουν κλινική και βασική έρευνα στον τομέα του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας.
    • Να απασχοληθούν σε θέσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
    • Το ΠΜΣ στοχεύει στην δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα σε θέματα που αφορούν στον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία» (MSc in Diabetes Mellitus and Obesity).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση διαλέξεως από ξένο διακεκριμένο επιστήμονα η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η Αγγλική.

Δίδακτρα: Οι σπουδές στο Π.Μ.Σ  συνεπάγονται την καταβολή διδάκτρων. Το συνολικό ύψος των διδάκτρων καθορίστηκε σε €4.000,00 (τέσσερις χιλιάδες ευρώ) τα οποία οφείλουν να καταβληθούν σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε 30 (τριάντα) άτομα ανά έτος. Ο ακριβής αριθμός για κάθε έτος καθορίζεται σύμφωνα με την υποδομή των τμημάτων, τον αριθμό των διδασκόντων και τις ανάγκες σε ειδικευμένους αποφοίτους.

Οι υποψήφιοι με υποτροφία εσωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ή υποτροφία από άλλα Ιδρύματα θα γίνονται δεκτοί καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού.

Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής μπορεί να γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι  και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι τμημάτων Ιατρικής και άλλων τμημάτων Α.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής (πτυχιούχοι Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, πτυχιούχοι Φαρμακευτικής Σχολής, πτυχιούχοι Οδοντιατρικής Σχολής, πτυχιούχοι Νοσηλευτικής, πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικού, πτυχιούχοι τμήματος ΤΕΦΑΑ) στις ημεδαπής, καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (ν.3685/2008, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕK 148/Α΄/16-7-2008), με την εξής αναλογία:

    • Πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής                            70%
    • Πτυχιούχοι Χαροκόπειου Πανεπιστημίου          6,7%
    • Πτυχιούχοι Φαρμακευτικής Σχολής                     5%
    • Πτυχιούχοι Οδοντιατρικής Σχολής                       5%
    • Πτυχιούχοι Νοσηλευτικής ΑΕΙ                               5%
    • Πτυχιούχοι Τμήματος Βιολογικού                         5%
    • Πτυχιούχοι Τμήματος ΤΕΦΑΑ                                3,3%

Αξιολόγηση των Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών: Η αξιολόγηση των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής που ορίζεται κάθε φορά από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

    • Το γενικό βαθμό πτυχίου και την αναλυτική βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων που σχετίζεται με τις εξής κατευθύνσεις: Βιολογία, Βιοχημεία, Φυσιολογία, Παθολογική Φυσιολογία, Φαρμακολογία, Εσωτερική Παθολογία – Ειδική Νοσολογία – Μικροβιολογία, Διατροφή.

Επισημαίνεται ότι θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις που θα συνοδεύονται από δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι αναμένεται η επιτυχής ολοκλήρωση  των προπτυχιακών σπουδών και θα αναφέρονται αναλυτικά τα μαθήματα που εκκρεμούν για  την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ο/η υποψήφιος/α, εφόσον γίνει δεκτός/ή στο Π.Μ.Σ., θα πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση ολοκλήρωσης των σπουδών και το επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου.

    • Την τυχόν διπλωματική – πτυχιακή εργασία του υποψηφίου.
    • Στις τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές του υποψηφίου.
    • Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου.
    • Το τυχόν επιστημονικό έργο (ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις, κλπ) του υποψηφίου.
    • Την τυχόν κλινική ή επαγγελματική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. του υποψηφίου.
    • Πιστοποιημένη γνώση στις Αγγλικής γλώσσας και τυχόν άλλων ξένων γλωσσών. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
    • Δύο τουλάχιστον συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή από Ερευνητές αναγνωρισμένων Ερευνητικών Ιδρυμάτων στις ημεδαπής ή στις αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος ή Επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία.
    • Τυχόν υποτροφίες, διακρίσεις, ή βραβεία που έχει λάβει ο υποψήφιος.
    • Την προσωπική συνέντευξη και τα στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα, τις γνώσεις, τα επαγγελματικά σχέδια, τους στόχους του υποψηφίου και την πρόθεση για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής που θα προκύψουν από αυτήν.
    • Κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα του υποψηφίου που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.
    • Την υποτροφία εσωτερικού του ΙΚΥ (Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών). Οι υποψήφιοι με υποτροφία εσωτερικού του ΙΚΥ θα γίνονται δεκτοί καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού.
    • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτοί υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών ως υπεράριθμοι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Με βάση τα παραπάνω για κάθε υποψήφιο διαμορφώνεται μία συνολική βαθμολογία στην κλίμακα 0–100. Μετά την κατάταξη των υποψηφίων σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία, η Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών προτείνει συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ., καταρτίζει και επικυρώνει τον πίνακα των επιτυχόντων και επιλαχόντων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Ένσταση κατά των πινάκων επιτυχόντων και επιλαχόντων μεταπτυχιακών φοιτητών μπορεί να γίνει μέσα σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των πινάκων. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, κρίνεται τελεσίδικα από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ., η οποία οφείλει να πληροφορήσει γραπτώς τον ενιστάμενο για το αποτέλεσμα της ένστασης εντός προθεσμίας 10 (δέκα) ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα συνδυάσει θεωρητικές γνώσεις, που δεν παρέχονται σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας, καθώς και πρακτική εμπειρία στην κλινική προσέγγιση του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας. Το Πρόγραμμα αναπτύχθηκε σαν απάντηση στην παγκόσμια επιδημία των δύο μεταβολικών νοσημάτων, με στόχο την άρτια εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την αποτελεσματική και σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Τα βασικά γνωστικά πεδία του Προγράμματος Σπουδών αφορούν σε:

    • Μεταβολισμός
    • Φυσιολογία – Παθοφυσιολογία σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας
    • Διαγνωστικά κριτήρια – Κλινική εικόνα
    • Θεραπευτική αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας
    • Επιπλοκές σακχαρώδους διαβήτη
    • Μεθοδολογία έρευνας
    • Πρακτική εξάσκηση: τακτικά εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία, ιατρεία διαβητικού ποδιού, ιατρεία παχυσαρκίας
    • Διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

 

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ