το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γεν. Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 80, Τ.Κ 115 28, ΑΘΗΝΑ – 3ος όροφος, Γραφείο Διεύθυνσης Θεραπευτικής Κλινικής
Τηλέφωνα: 213 216 2002 E-mail: clinicaltrials-msc@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στις «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση» έχει ως αντικείμενο την έρευνα υψηλού επιπέδου στο πεδίο αιχμής του σχεδιασμού και εκτέλεσης κλινικών μελετών. Οι κλινικές μελέτες είναι ερευνητικές μελέτες για φαρμακευτικά σκευάσματα, συνδυασμούς σκευασμάτων ή ιατροτεχνολογικά βοηθήματα/συσκευές που διεξάγονται για να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να διαγνωστούν, να θεραπευθούν ή να προληφθούν παθήσεις. Παράλληλα, οι μελέτες αυτές συχνά βοηθούν στην κατανόηση σε βάθος παθοφυσιολογικών μηχανισμών νοσημάτων. Μια κλινική μελέτη διεξάγεται σε άτομα και ασθενείς που εθελοντικά συμμετέχουν και λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο ή θεραπεία ή ιατροτεχνολογικό βοήθημα ή συσκευή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ερευνητικά φάρμακα ή οι βιολογικοί παράγοντες ή οι βιοϊατρικές τεχνολογίες δεν έχουν έγκριση κυκλοφορίας από τους Οργανισμούς Φαρμάκων, αλλά υπόκεινται σε ειδικές αξιολογήσεις από Επιστημονικές, Εγκριτικές και Δεοντολογικές Αρχές πριν τη χρήση τους στο πλαίσιο των κλινικών μελετών. Μερικές φορές, φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, μελετώνται σε μια νέα πάθηση ή για την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Οι περισσότερες κλινικές μελέτες που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη ενός νέου φαρμακευτικού προϊόντος ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά βημάτων (φάσεις 1-4).
Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες είναι πολλαπλά τόσο για τους ασθενείς όσο και για το συμμετέχον ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό: α) άμεση επαφή με τη διαδικασία παραγωγής και έγκρισης ενός καινούργιου φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων σε νοσήματα που πολλές φορές είναι ανίατα, β) διάθεση νέων, καινοτόμων φαρμάκων στους Έλληνες ασθενείς που χορηγούνται δωρεάν στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, γ) ανάπτυξη νέων μοντέλων θεραπείας, κ.ά. Η σημασία που έχει αποκτήσει η διενέργεια κλινικών μελετών κατά την τελευταία δεκαετία και τα οφέλη που απορρέουν από αυτή έχει αναγνωριστεί και από την Ελληνική Πολιτεία.
Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με διεθνείς δεοντολογικές αρχές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής και το νομοθετικό Πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα. Οι ηθικές αρχές που οφείλουν να διέπουν τη διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής θα πρέπει να απασχολούν τους ερευνητές από τη φάση του σχεδιασμού έως και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να προφυλάσσεται η καλή υγεία των συμμετεχόντων σε μία κλινική μελέτη. Το έντυπο πληροφόρησης και συγκατάθεσης ασθενούς παρέχει στους ασθενείς ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συμμετοχή στη μελέτη.
Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας διασφαλίζει την προστασία των συμμετεχόντων στη μελέτη και να εξασφαλίσει ότι η μελέτη διεξάγεται σύμφωνα με τους ηθικούς και νομικούς κώδικες που διέπουν τις ιατρικές πρακτικές στη χώρα. Η Διακήρυξη του Ελσίνκι αναγνωρίζεται διεθνώς ως η βάση για τα ηθικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή μελετών σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Η κλινική έρευνα στην Ευρώπη διεξάγεται σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες που συμπεριλαμβάνονται στη Διακήρυξη του Ελσίνκι για τα δικαιώματα των ασθενών. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των κλινικών μελετών πρέπει να γίνεται από αυστηρά εξειδικευμένο προσωπικό, ιατρούς, νοσηλευτές, γραμματειακό προσωπικό και προσωπικό ελέγχου ποιότητας, ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες που ορίζονται από τους νόμους και τη δεοντολογία, για την ασφάλεια και σωστή παρακολούθηση των ασθενών που μετέχουν σε αυτές.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι:
Η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα μεθοδολογίας για την ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοκόλλων και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.
Ειδικότερα μετά τη διδασκαλία και επιτυχή εξέταση των μαθημάτων οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση:
-
-
- Να αναγνωρίζουν τις φάσεις μιας κλινικής μελέτης και να αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
- Να γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διεξαγωγή μιας κλινικής μελέτης.
- Να θέτουν τους κατάλληλους στόχους-ερωτήματα μια κλινικής μελέτης και να επιλέγουν το είδος της μελέτης που χρειάζεται για να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά.
- Να γνωρίζουν και να αποκτήσουν εξοικείωση με τις αρχές της Ορθής Κλινικής Πρακτικής, καθώς και να εντοπίζουν χαρακτηριστικές πρακτικές αποκλίσεων από αυτήν και να αναπτύσσουν τις κατάλληλες κατά περίπτωση διορθωτικές ενέργειες.
- Να εκτιμούν το μέγεθος του δείγματος της μελέτης που απαιτείται για να έχει στατιστική βαρύτητα η μελέτη που σχεδιάζουν.
- Να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις στατιστικές μεθόδους που χρειάζονται για να αναλυθούν τα δεδομένα μιας μελέτης, να εξηγούν τα αποτελέσματα της μελέτης και να τα αναφέρουν είτε με τη μορφή περίληψης σε επιστημονικό συνέδριο είτε ως ερευνητική εργασία σε επιστημονικό περιοδικό.
-
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και εκτέλεση» (MSc in Clinical Trials: Design and Conduct).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (ΜΔΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται κατά βάση στην ελληνική γλώσσα και κατά περίπτωση στην αγγλική.
Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών προαπαιτεί καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται σε 750 Ευρώ ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών:
των Σχολών Επιστημών Υγείας (Τμημάτων Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.λπ.), των Τμημάτων Βιολογίας και Χημείας (και συναφών) Πανεπιστημίων, Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής,
άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων, Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής, οι οποίοι γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα εφ’ όσον έχουν τεκμηριωμένα δυο έτη εργασίας στον τομέα της Υγείας.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
-
-
- Αίτηση (στη ιστοσελίδα του ΠΜΣ clinicaltrials-msc@med.uoa.gr)
-
-
-
- Αντίγραφο πτυχίου / διπλώματος
- Αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών σπουδών
- Αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (εάν υπάρχει)
- Αναγνώριση τίτλου σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ για όσους έχουν τίτλους σπουδών από Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής
- Αποδεικτικό Αγγλικής γλώσσας
- Βιογραφικό Σημείωμα
- Δύο συστατικές επιστολές
- Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
-
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει από επιτροπή με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και (τηλε-) συνεντεύξεις των υποψηφίων.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή του τίτλου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι εξαμηνιαία. Η κατανομή του χρόνου ορίζεται ως εξής:
Α’ Εξάμηνο:
A’ Κύκλος: Γενικές Αρχές Κλινικών Μελετών (15 ECTS)
-
-
- Α1. Φάσεις Κλινικών Μελετών
- Α2. Επιλογή Δείγματος για κάθε Φάση Κλινικών Μελετών
- Α3. Αρχές Τυχαιοποίησης και Αποφυγής Σφαλμάτων
-
Β’ Κύκλος: Ορθή Κλινική Πρακτική και Κανονισμοί Ρυθμιστικών Αρχών (15 ECTS)
-
-
- Β1. Κανόνες Ορθής Κλινικής Πρακτικής
- Β2. Επιτροπές Δεοντολογίας και Δικαιώματα Ασθενών
- Β3. Οργάνωση και Εκτέλεση των Κλινικών Μελετών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία
-
Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Γ’ Κύκλος: Μεθοδολογία Έρευνας Ι (15 ECTS)
-
-
- Γ1. Αρχές Στατιστικής Έρευνας και Εφαρμογή στις Κλινικές Μελέτες
- Γ2. Κριτική και Εκτίμηση Αποτελεσμάτων Δημοσιευμένων Κλινικών Μελετών και Συστηματικών Ανασκοπήσεων
-
Δ’ Κύκλος: Μεθοδολογία Έρευνας ΙΙ (15 ECTS)
-
-
- Δ1. Σχεδιασμός Κλινικών Μελετών: από την Ιδέα στην Υλοποίηση
- Δ2. Συστηματικές Ανασκοπήσεις και Μετα-αναλύσεις
- Δ3. Ανάλυση και Δημοσίευση Αποτελεσμάτων
-
Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Ε’ Κύκλος: Πρακτική εξάσκηση – Διπλωματική εργασία (30 ECTS)
-
-
- Ε1. Πρακτική άσκηση (20 ECTS)
- Ε2. Διπλωματική εργασία (10 ECTS)
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3646 τ.Β΄/27.08.2018
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 439 τ.Β’/05.02.2021
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://clinicaltrials-msc.med.uoa.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.