
το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση»
(MSC in Medical Genetics: Clinical and Laboratory Direction)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», 11527, Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7467468, E-mail: dbellou@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το ΠΜΣ «Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση», έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση, μεταπτυχιακών φοιτητών για την απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό και εξελισσόμενο πεδίο της σύγχρονης επιστήμης που αφορά την Ιατρική Γενετική η οποία είναι πλέον απαραίτητη για την κλινική και εργαστηριακή διάγνωση των γενετικών νοσημάτων.
Οι βασικοί στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι:
Η παροχή της πλέον πρόσφατης γνώσης που αφορά: τη γενετική συχνών και σπάνιων νοσημάτων, την κλινική γενετική, την αναπτυξιακή γενετική, τη γενετική των πολυπαραγοντικών νοσημάτων, την γενετική έρευνα στις υπηρεσίες υγείας καθώς και τη γενετική συμβουλευτική.
Η σφαιρική κατάρτιση των υποψηφίων με την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα σχετικά με την Ιατρική Γενετική και την εφαρμογή της γονιδιωματικής τεχνολογίας ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν, να κατευθύνουν, να εκτιμήσουν, να ερμηνεύσουν τη σύγχρονη γενετική διαγνωστική στην κλινική πράξη.
Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. αποκτούν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, υπό την εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων με μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο της Ιατρικής Γενετικής και την υψηλής ποιότητας διδασκαλίας με έμφαση στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων στην κλινική και εργαστηριακή πρακτική. Έχουν την τεχνογνωσία να προσφέρουν υπηρεσίες σύγχρονης κλινικής και εργαστηριακής γενετικής τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά είναι σε θέση και να υποστηρίξουν δημιουργικά, εάν το θελήσουν, και τον ακαδημαϊκό τομέα ως υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα ή και το Εξωτερικό.
Η ανάγκη επανίδρυσης του εν λόγω ΠΜΣ είναι επιβεβλημένη λαμβανομένου υπόψη ότι το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Γενετικής δεν περιλαμβάνεται στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ αλλά περιορίζεται μόνο σε ένα μάθημα επιλογής του εαρινού εξαμήνου του 6ου έτους, με τίτλο: «Κλινική Γενετική».
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση»
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 1000 ευρώ ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και συγκεκριμένα: απόφοιτοι Ιατρικών και άλλων Επιστημών Υγείας της ημεδαπής (Νοσηλευτές, Φαρμακοποιοί, κτλ), ή απόφοιτοι άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών (Βιολόγοι, Χημικοί, κτλ) καθώς και απόφοιτοι ΤΕΙ συναφών γνωστικών αντικειμένων. Δεκτοί γίνονται επίσης και Πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον ικανοποιούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων.
Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 30, κατ’ ανώτατο όριο.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας με πιστοποίηση του επιπέδου Β2.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
-
- Αίτηση Συμμετοχής
- Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
- Αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών σπουδών
- Βιογραφικό σημείωμα
- Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2
- Δύο συστατικές επιστολές
- Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
- Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή ότι γνωρίζει περί προβλεπόμενης διαγραφής του μετά το πέρας της μέγιστης διάρκειας φοίτησης, χωρίς επιστροφή των ήδη καταβεβλημένων τελών φοίτησης.
Και αν υπάρχουν
-
- Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές.
- Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας.
Oι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ και να υποβάλουν την αίτηση μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά.
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΠΜΣ θα γίνει βάση αξιολόγησης όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του ΠΜΣ.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά 90 (ενενήντα) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση, παρακολούθηση τυχόν σεμιναρίων και ημερίδων του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3647 τ.Β΄/27.08.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://school.med.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.