ΠΜΣ: Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας»

(MSc in Stress Science and Health Promotion)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 7462032, 210 7462002 – Fax: 210 7462050 E-mail: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις νευροεπιστήμες και δη στο γνωστικό πεδίο της επιστήμης του στρες και της προαγωγής υγείας.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι: να εκπαιδεύσει και να εξειδικεύσει ιατρούς και άλλους επιστήμονες στην ψυχονευρό (άνοσο) ενδοκρινολογία του στρες και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης του στρες και προαγωγής υγείας σε μεμονωμένα άτομα, αλλά και σε επιμέρους ομάδες του πληθυσμού. Απώτερος σκοπός είναι οι φοιτητές, να είναι σε θέση να κατανοούν πλήρως τους ψυχονευρό (άνοσο)ενδοκρινολογικούς μηχανισμούς σύνδεσης του στρες με την υγεία και την ασθένεια, τον επιστημονικό τρόπο μέτρησής του, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν βασική και κλινική ιατροβιολογική έρευνα στον τομέα του στρες, καθώς και να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν, και να αξιολογούν με αποτελεσματικότητα προγράμματα ελέγχου του στρες και προαγωγής της υγείας, σε όλα τα επίπεδα πρόληψης Πρωτογενή δευτερογενή και τριτογενή.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» (MSc in Stress Science and Health Promotion).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 2000 ευρώ ανά εξάμηνο.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί:   Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, MME,  Διαιτολογίας, Φυσικής Αγωγής, Νοσηλευτικής, Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Εκπαίδευσης της Προσχολικής Αγωγής, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Φιλολογίας, Θεολογίας, Θεατρολογίας, Μουσικών Σπουδών, της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, κάτοχοι πτυχίου ΑΤΕΙ Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Προσχολικής Αγωγής, Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Διοίκησης επιχειρήσεων ημεδαπής  ή αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Λοιπών συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι  και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.

Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 35 κατ’ ανώτατο όριο.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση Συμμετοχής που προμηθεύεται ο υποψήφιος από την ιστοσελίδα http://www.stressmaster.med.uoa.gr/
  2. Βιογραφικό σημείωμα το οποίο θα συνοδεύεται και από ένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί ο υποψήφιος να συμμετάσχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
  4. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων πρώτου πτυχίου.
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν (αναφορά στο βιογραφικό)
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή/και ερευνητικής δραστηριότητας (αναφορά στο βιογραφικό)
  7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  8. Δύο συστατικές επιστολές
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής (ή/και άλλη γλώσσας εφόσον υπάρχει). Αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά που ορίζει ο ΑΣΕΠ. Για τους μη έχοντες επίσημο τίτλο η Σ.Ε. ελέγχει την επάρκεια του φοιτητή να μεταφράσει σχετικά κείμενα στην Αγγλική γλώσσα με διενέργεια σχετικής γραπτής εξέτασης, ενώ άριστη γνώση αποδεικνύεται και με πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού.
  10. Πιστοποιητικό γνώσης ΗΥ ή /και προπτυχιακό μάθημα Ηλ/κών Υπολογιστών.
  11. Πιστοποιημένη επάρκεια ελληνικής γλώσσας, εφόσον ο υποψήφιος είναι αλλοδαπός (Ν 2083 /92 αρ 12 παρ 2α).

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει από επιτροπή με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και τις συνεντεύξεις.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν  είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών απαρτίζεται από 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Η προκήρυξη του προγράμματος πραγματοποιείται στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και η εισαγωγή των φοιτητών γίνεται με την εκτίμηση του φακέλου υποψηφιότητας και την πραγματοποίηση συνεντεύξεων. Το ΠΜΣ, προσφέρει συνολικά 120 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS), σε εναρμόνιση με τις διεθνείς οδηγίες για το διεθνές σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων.

Στη διάρκεια των2 πρώτων εξαμήνων, οι φοιτητές καλούνται να παρακολουθήσουν διαλέξεις, φροντιστήρια και εργαστήρια που αφορούν συνολικά σε 10 υποχρεωτικά μαθήματα, 5 σε κάθε εξάμηνο σπουδών.

Στο 3ο και 4ο εξάμηνο οι φοιτητές ξεκινούν την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας και την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης. Η κατανομή των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης στα 2 τελευταία εξάμηνα σπουδών είναι κατανεμημένη έτσι, ώστε να διευκολύνεται η υπάρχουσα τυχόν επαγγελματική δραστηριότητα ή να μην καθίσταται απαγορευτική η εύρεση νέας, ενώ ειδικά μέσω της πρακτικής άσκησης επιδιώκεται η διασύνδεσή των φοιτητών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των διαφόρων κοινωνικών δομών, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την πρακτική τους εξάσκηση και εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα στην προώθηση νέων ευκαιριών και προοπτικών συνεργασίας. εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές ξεκινούν την *εκπόνηση της διπλωματικής.

Μαθήματα

Α΄εξάμηνο:

      • Ψυχονευροενδροκρινολογία του Στρες
      • Προαγωγή Υγείας, αρχές, στόχοι, σχεδιασμός
      •  Βασικές Αρχές της Επιστήμης του Στρες
      • Βασική στατιστική
      • Μεθοδολογία έρευνας στο χώρο της υγείας

Β΄εξάμηνο:

      • Στρες και τρόπος ζωής – στρες και νοσολογία
      • Στρες και κοινότητα (στρες και φύλο, ηλικιωμένοι, παιδί, σχολείο, οικογένεια, φυσικές καταστροφές )
      • Στρες στην Εργασία
      •  Η επιστήμη της διαχείρισης του στρες
      •  Συγγραφή της ερευνητικής εργασίας

Γ΄και Δ’ εξάμηνο:

      • Διπλωματική εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ