ΠΜΣ: Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές  επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές  επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία»

(Epidemiology – Research Methodology in biomedical sciences, clinical practice and public health)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Κτήριο 12) –  Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 7462074 ή 210 7462109 E-mail: mscepi@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της επιδημιολογίας και μεθοδολογίας έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η δημιουργία στελεχών ικανών να ταυτοποιήσουν και να ποσοτικοποιήσουν προβλήματα υγείας του πληθυσμού, να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που συνδέονται με αυτά, να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και θεραπείας των νοσημάτων και να συμβάλουν έτσι ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Τι μου προσφέρει ο ΠΜΣ:

  • Γνώσεις και τις δεξιότητες για να:
      • σχεδιάζεις, διεξάγεις, αναλύεις και ερμηνεύεις επιδημιολογικές έρευνες
      • καταγράφεις, εντοπίζεις και παρακολουθείς τα προβλήματα υγείας ενός πληθυσμού
      • ελέγχεις την αποτελεσματικότητα θεραπειών, αλλά και μέτρων πρόληψης νοσημάτων
      • αξιολογείς τη βιοϊατρική βιβλιογραφία και τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα του κλάδου σου
      • ασκείς τεκμηριωμένη ιατρική
  • Εμπειρία χειρισμού θεμάτων βιοϊατρικής έρευνας και δημόσιας υγείας μέσω βιωματικών ασκήσεων
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ακαδημαϊκή ή/και επαγγελματική εξέλιξη

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Επιδημιολογία-Μεθοδολογία Έρευνας» (MSc in Epidemiology – Research Methodology).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται κατά κύριο λόγο στην ελληνική και κατά περίπτωση στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Η παρακολούθηση του Προγράμματος για λήψη ΔΜΣ, συνεπάγεται καταβολή διδάκτρων από κάθε φοιτητή/τρια για τα λειτουργικά έξοδα, που ανέρχονται συνολικά σε 3.000,00 €. Τα δίδακτρα θα καταβάλλονται σε 3 ισόποσες δόσεις. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Για την απόκτηση ΔΜΣ γίνονται δεκτοί, κατόπιν επιλογής, κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας, και των Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας, Διατροφής, Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας, και συναφών αντικειμένων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής. Επίσης γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου.

Μερική φοίτηση προβλέπεται για εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας πρέπει αποδεδειγμένα να εργάζονται τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες την εβδομάδα και να προσκομίσουν σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη. Μερική φοίτηση προβλέπεται επίσης και για μη εργαζόμενους φοιτητές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πλήρους φοίτησης για λόγους υγείας, οικογενειακούς, στράτευσης κ.ά. Η συνολική διάρκεια μερικής φοίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Ο μέγιστος αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών (πλήρους και μερικής φοίτησης) που θα επιλεγούν και θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 στο ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τριάντα πέντε (35) φοιτητές.

Γίνονται επίσης δεκτοί ως υπεράριθμοι εισακτέοι κάτοχοι των τίτλων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι οποίοι είναι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.

Οι εγγεγραμμένοι στο ΠΜΣ απολαμβάνουν όλων των ευεργετημάτων, τα οποία ορίζει η σχετική με τη φοιτητική ιδιότητα, νομοθεσία.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού του ΠΜΣ, Για την εισαγωγή στο ΠΜΣ θα συνεκτιμηθούν ο βαθμός του πτυχίου,  η επίδοση κατά τη συνέντευξη, η γνώση της αγγλικής γλώσσας, ο βαθμός σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ, οι συστατικές επιστολές, οι δημοσιεύσεις, η ερευνητική δραστηριότητα και η κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνονται στην αξιολόγηση η προφορική συνέντευξη, ο βαθμός πτυχίου και η γνώση της αγγλικής.

Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά κατάταξής τους στον εγκεκριμένο πίνακα αξιολόγησης.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός τριάντα  (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.

Απαραίτητα δικαιολογητικά: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην Γραμματεία του ΠΜΣ:

      • Αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, που βρίσκεται στον ιστότοπο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (www.grammateia.med.uoa.gr) αλλά και στον ιστότοπο του ΠΜΣ (www.dehems.med.uoa.gr/pms-epi).
      • Αντίγραφο πτυχίου. Επισημαίνεται ότι θα γίνονται αποδεκτές και αιτήσεις που θα συνοδεύονται από δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνεται ότι αναμένεται η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών και θα αναφέρονται αναλυτικά τα μαθήματα που εκκρεμούν για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο/η υποψήφιος/α γίνει δεκτός/ή στο ΠΜΣ θα πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση ολοκλήρωσης των σπουδών και το επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου.
      • Επίσημη μετάφραση του πτυχίου και βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψηφίους που προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή εναλλακτικά τον αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής της αίτησης προς τον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση του πτυχίου από ίδρυμα της αλλοδαπής, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή ότι γνωρίζει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 34 του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 Α΄) «… Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π), σύμφωνα με το ν.3328/2005 (Α΄80). …»
      • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.
      • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις σπουδές, την ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου.
      • Δύο συστατικές επιστολές.
      • Τεκμηρίωση γνώσης Αγγλικής γλώσσας (και άλλων ξένων γλωσσών, αν υπάρχουν).
      • Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (αν υπάρχουν).
      • Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας (αν υπάρχουν).
      • Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή ότι γνωρίζει περί της προβλεπόμενης διαγραφής του μετά το πέρας της μέγιστης διάρκειας φοίτησης, χωρίς επιστροφή των ήδη καταβεβλημένων τελών φοίτησης.
      • Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοτυπία διαβατήριου.
      • Οι αλλοδαποί υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, όπως αυτό αποδεικνύεται με την υποβολή πτυχίου ή ανάλογου τίτλου σπουδών από ίδρυμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ή βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μαθημάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.
      • Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή ότι τα έγγραφα που προσκομίζει μαζί με την αίτηση της υποψηφιότητας είναι έγκυρα.

Ειδικά για τους φοιτητές μερικής φοίτησης απαιτούνται επίσης :

      • για μερική φοίτηση λόγω εργασίας: σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη που πιστοποιεί εργασία τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών την εβδομάδα.
      • για μερική φοίτηση για άλλους λόγους: δικαιολογητικά κατά περίπτωση

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής της συνέντευξης από τη Γραμματεία του ΠΜΣ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, πρακτική εξάσκηση σε θέματα επιδημιολογικής έρευνας και συγγραφής επιστημονικών εργασιών και ερευνητικών πρωτοκόλλων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Μαθήματα:

Α’ Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά

      • Επιδημιολογία-Μεθοδολογία Έρευνας Ι
      • Βιοστατιστική στην επιδημιολογική έρευνα Ι
      • Κλινική επιδημιολογία: πρόγνωση, διάγνωση, κλινικές δοκιμές
      • Αρχές δημόσιας και κοινοτικής υγείας
      • Βιοηθική και δεοντολογία στη βιοϊατρική έρευνα

Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά

      • Επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων
      • Επιδημιολογία χρόνιων νοσημάτων

B’ Εξάμηνο:

Υποχρεωτικά

      • Επιδημιολογία-Μεθοδολογία Έρευνας  II
      • Βιοστατιστική στην επιδημιολογική έρευνα ΙΙ
      • Συλλογή, καταχώρηση και αξιοποίηση βιοϊατρικών δεδομένων
      • Συστηματική ανασκόπηση βιβλιογραφίας και μετα-ανάλυση δεδομένων
      • Επικοινωνία και διάχυση της πληροφορίας

Κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά

      • Μοριακή Επιδημιολογία
      • Διατροφική Επιδημιολογία

Γ’ Εξάμηνο:

      • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ