ΠΜΣ: Ακοολογία και Νευροωτολογία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Ακοολογία και Νευροωτολογία» (Audiology and Neurotology)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα

Τηλέφωνα: 210 7462032, 210 7462002 – Fax: 210 7462050 E-mail: secr@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Η Ακοολογία και Νευροωτολογία ασχολείται με τη μελέτη της φυσιολογίας και της παθολογίας του ακουστικού και αιθουσαίου συστήματος με σκοπό τη διάγνωση, διερεύνηση, θεραπεία και αποκατάσταση προβλημάτων ακοής και ισορροπίας, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η Ακοολογία και Νευροωτολογία αποτελεί ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο που απαιτεί πλέον εξειδικευμένες γνώσεις συνδυάζοντας πρόσφατες εξελίξεις στη βιοφυσική, τη φυσιολογία, τη γενετική, τη μοριακή βιολογία, και τις γνωσιακές επιστήμες. Παράλληλα, η σύγχρονη άσκηση της ιατρικής επιστήμης δίνει έμφαση στη διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενή, που απαιτεί τη δυνατότητα συνεργασίας επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

Σκοπός του συγκεκριμένου ΠΜΣ είναι η δημιουργία επιστημόνων με υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής κατάρτισης στον τομέα της Ακοολογίας και Νευροωτολογίας. Το Π.Μ.Σ. στην «Ακοολογία και Νευροωτολογία» θα παρέχει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο, ώστε οι απόφοιτοι να είναι ικανοί να ακολουθήσουν σταδιοδρομία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, καθώς και σε νοσοκομεία και ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, ανάλογα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Ακοολογία και Νευροωτολογία» (MSc in Otology and Neurotology) (90 πιστωτικές μονάδες στις οποίες  συμπεριλαμβάνεται η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας).

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών τα οποία ανέρχονται σε 1000 ευρώ ανά εξάμηνο.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων:

(1) κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των τμημάτων ή σχολών Ιατρικής, της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής

(2) απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ ιδρυμάτων της αλλοδαπής (πχ Πολυτεχνικές ή Φυσικομαθηματικές Σχολές, Σχολές ή Τμήματα Βιοϊατρική Τεχνολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας,  Μουσικών Σπουδών, Νοσηλευτικής) με ερευνητικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τριάντα (30).

Επίσης, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι  και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η αίτηση υποβάλλετε ηλεκτρονικά μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) σε pdf μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του μεταπτυχιακού mscaudiol@gmail.com

Δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση υποψηφίου (χορηγείται από την ιστοσελίδα www.grammateia.med.uoa.gr)
    2. Αντίγραφο πτυχίου (για πτυχία της αλλοδαπής απαιτείτε επίσημη μετάφραση καθώς και η αναγνώριση  του πτυχίου από το Δ.Ο.Α.ΤΑ.Π. σύμφωνα με το αρ. 34, παρ.7 του Ν.4485/17)
    3. Βιογραφικό σημείωμα
    4. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (δύο όψεων)
    5. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας
    6. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν, να επισυνάπτονται σε αναλυτικό πίνακα)
    7. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν)
    8. Δύο Συστατικές Επιστολές
    9. Για του αλλοδαπούς, πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ελληνικής γλώσσας, επιπέδου Β2

Οι κάτοχοι πτυχίου της αλλοδαπής υποχρεούνται να έχουν τη Βεβαίωση Αναγνώρισης Ισοτιμίας από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ),σύμφωνα με το αρ. 34, παρ.7 του Ν.4485/17.  Κατ’ εξαίρεση, όσοι από τους υποψηφίους δεν έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ αλλά έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά προς αναγνώριση, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν μαζί με τους τίτλους σπουδών, το αντίγραφο κατάθεσης δικαιολογητικών που αναγράφει τον αριθμό

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή με ποσόστωση από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες πτυχιούχων:

Δέσμη Α : Ειδικευμένοι Ωτορινολαρυγγολόγοι (35%)

Δέσμη Β: Ειδικευόμενοι ΩΡΛ (15%)

Δέσμη Γ: Απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών, άλλων ειδικοτήτων (10%)

Δέσμη Δ : Απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ, εκτός Ιατρικών Σχολών (25%)

Δέσμη Ε: Απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, εντός 1 έτους από την αποφοίτησή τους (15%)

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων θα χρησιμοποιούνται τα κριτήρια 1-7. Πλέον αυτών, για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους Ωτορινολαρυγγολόγους θα χρησιμοποιούνται και τα κριτήρια 8-10 βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και συνέντευξη των υποψηφίων.

 

1. Βαθμός πτυχίου:

·         Πτυχίο ΤΕΙ: βαθμός πτυχίου x 3

·         Πτυχίο ΑΕΙ: βαθμός πτυχίου x 4

Σε περίπτωση 2ου πτυχίου προστίθενται 5 μόρια στην τελική βαθμολογία

2. Μεταπτυχιακό (Master) 0 (όχι), 5 (ναι)
3. Διδακτορικό (PhD) 0 (όχι), 10 (ναι), 15 (Διδακτορικό στην Ακοολογία ή σε συναφές γνωστικό αντικείμενο)
4. Επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα 0 (όχι), 10 (ναι)
5. Ξενόγλωσσες Δημοσιεύσεις & Ανακοινώσεις

Δημοσιεύσεις: 0 (όχι), 10 (<5 δημοσιεύσεις), 15 (>10 δημοσιεύσεις)

Ανακοινώσεις: 5 (>5 ανακοινώσεις)

6. ECDL ή αντίστοιχη πιστοποίηση γνώσης Η/Υ ή αντίστοιχο προπτυχιακό μάθημα ή αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία 0 (όχι), 5 (ναι)
7. Συνέντευξη / Έκθεση Ενδιαφέροντος 0-10
8. Ειδικότητα ΩΡΛ 1-5 (ειδικευόμενος, ένα για κάθε έτος ειδικότητας), 15 (ειδικός, < 3 έτη εμπειρίας), 20 (ειδικός, 3-6 έτη εμπειρίας), 25 (ειδικός > 6 έτη)
10. Υπεύθυνος/Διευθυντής Ακοολογικού τμήματος 0 (όχι), 20 (ναι)
11. Εργασιακή εμπειρία στην Ακοολογία ως ειδικευμένος (εργασία σε Ακοολογικό τμήμα ή ως Ακοοπροθετιστής) 0 (0-1 έτη), 5(1-5 έτη) , 10 (> 5 έτη)

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση (προαιρετικά) και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ