ΔΠΜΣ: Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 30.12.2022

.

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ

Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών

Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

.

ΔΠΜΣ:  «Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες»

(Space Technologies, Applications and seRvices-STAR)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Γραμματεία Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α, Πανεπιστημιούπολη Ιλίσια, 15784 Αθήνα.

Τηλέφωνα: 210 7275192, 2107275228  E-mail: secret@di.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

O τομέας των διαστημικών τεχνολογιών, εφαρμογών και υπηρεσιών σημειώνει τα τελευταία έτη σημαντική δυναμική τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ευρώπη, τα διαστημικά προγράμματα Galileo (για την πλοήγηση) και Copernicus (για την παρατήρηση της γης) σε συνδυασμό με τη νέα γενιά δορυφόρων Sentinel έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο αναφοράς που προσφέρει μείζονες ευκαιρίες για έρευνα, δημιουργία, καινοτομία και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εφαρμογών και υπηρεσιών τόσο σε φορείς του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το πλαίσιο αυτό ενισχύεται περαιτέρω από την πολιτική για το διάστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τις από κοινού υποστηριζόμενες δράσεις τους, όπως, για παράδειγμα, το σχετικό με το διάστημα πλαίσιο του Προγράμματος Horizon 2020. Στην Ελλάδα, ο χώρος της διαστημικής έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογη δυναμική με σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν σημαντικές ερευνητικές, βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες σχετικές με τις διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες.

Η πρόσφατη ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα, καθώς αναμένεται ότι θα δοθεί αυξημένη προτεραιότητα στην έρευνα και ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, καθώς και στις διαστημικές εφαρμογές και υπηρεσίες, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, στη θωράκιση της άμυνας, στην ασφάλεια των μεταφορών, στον εκσυγχρονισμό της ναυτιλίας, στη ενίσχυση του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων, στην αεροναυτική παρακολούθηση και επιτήρηση, στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, στην παρακολούθηση υποδομών, στον εντοπισμό θέσης και στην πλοήγηση, στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, στη δημιουργία εθνικού σήματος τηλεόρασης, στον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής, στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές) για την προστασία των πολιτών, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, και στην παροχή υπηρεσιών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί φορείς του χώρου και θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό (ESA) με στόχο την αξιοποίηση των διατιθέμενων κονδυλίων, των γεωεπιστροφών και των διαστημικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται.

Γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ “STAR” αποτελεί το επιστημονικό πεδίο της διαστημικής τεχνολογίας για τον σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και την υλοποίηση δορυφόρων, οργάνων και δορυφορικών υποσυστημάτων για την παρατήρηση της γης, τις τηλεπικοινωνίες και την εξερεύνηση του διαστήματος (space upstream), και την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, πλοήγησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών (space downstream).

Σκοπός του ΔΠΜΣ “STAR” είναι η ουσιαστική και στοχευμένη προσφορά από κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διαστημική τεχνολογία, ενός καινοτόμου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες, που να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε οι απόφοιτοι επιστήμονες και μηχανικοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις νέες επιστημονικές προκλήσεις και τεχνολογικές απαιτήσεις της διαστημικής τεχνολογίας και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα προκύψουν με την αξιοποίηση του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα για επενδύσεις στο χώρο των διαστημικών τεχνολογιών, εφαρμογών και υπηρεσιών.

Έχοντας διαπιστώσει κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους και ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι συνεργαζόμενοι φορείς προωθούν την ίδρυση και λειτουργία του ΔΠΜΣ “STAR” θέτοντας τους παρακάτω στόχους:

α.   Την παροχή στους φοιτητές του ΔΠΜΣ “STAR” υψηλής στάθμης και ποιότητας σπουδών και έρευνας για το σχεδιασμό διαστημικών αποστολών και την υλοποίηση δορυφόρων, οργάνων και δορυφορικών υποσυστημάτων για την παρατήρηση της γης, τις τηλεπικοινωνίες και την εξερεύνηση του διαστήματος (space upstream), καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, πλοήγησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών (space downstream) σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού και ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Β.   Την καλλιέργεια της ερευνητικής και δημιουργικής σκέψης με τον σωστό συνδυασμό βάθους και εύρους γνώσεων που οδηγεί στην εμβάθυνση σε τεχνολογικούς τομείς αιχμής και τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας υψηλής στάθμης.

γ.   Την προαγωγή της επιστημονικής συνεργασίας και συνέργειας του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού και του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορείς.

δ.   Την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα φορέωνμε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, μέλη του συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster του Corallia, που δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένους τομείς της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών και υπηρεσιών αυτής, καθώς και το ESA Business Incubator Centre.

ε.   Την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα φορέων για προσέλκυση επενδύσεων από Διεθνείς Οργανισμούς και Προγράμματα που αφορούν το Διάστημα (π.χ. του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας (REA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT)), από Αμυντικά Διαστημικά Προγράμματα (της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας (EDA)), από πρωτοβουλίες της χώρας στην ανάπτυξη εθνικών και πολυεθνικών δορυφόρων, από ευρωπαϊκά προγράμματα που το διάστημα έχει πρωταρχικό ρόλο (Galileo, Copernicus), και τέλος από Επιστημονικά Διαστημικά Προγράμματα (της Επιτροπής Επιστημονικών Προγραμμάτων (SPC) της ESA, όπως το  ESA Cosmic Vision 2015-25).

στ.  Τη διοργάνωση δράσεων, ημερίδων και σεμιναρίωνγια την προβολή των δραστηριοτήτων του EuropeanSpaceEducationOffice(ERESO) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και των δραστηριοτήτων του Ελληνικού BusinessIncubationCentre(BIC) στην ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών προς όφελος των πολιτών.

ζ.    Τη διοργάνωση «ημερών σταδιοδρομίας» με τη συμμετοχή μελών του συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster του Corallia, για την άμεση σύνδεση του Προγράμματος με την αγορά εργασίας και την αρτιότερη απορρόφηση των αποφοίτων του.

Η σύγχρονη και ταυτόχρονα ισχυρή και συμπληρωματική τεχνογνωσία σε διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες, των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα φορέων μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και αμφίδρομα προς την ολοκλήρωση αυτών των στόχων.

Τίτλος Σπουδών:

Το ΔΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις «Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες» (MSc. in ” Space Technologies, Applications and Services “) με τις εξής ειδικεύσεις:

1. Διαστημική Τεχνολογία-Space Upstream

2. Διαστημικές Εφαρμογές και Υπηρεσίες – Space Downstream.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα, έπειτα από αίτηση του φοιτητή και απόφαση της ΕΔΕ.

Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί, με αιτιολογημένη αίτησή του και για σοβαρούς λόγους, να ζητήσει την αναστολή φοίτησής του για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα: Δεν απαιτεί τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Το Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε υποψηφίους προερχόμενους από Τμήματα με γνωστικά αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων που συμμετέχουν στο ΔΠΜΣ καθώς και σε υποψηφίους προερχόμενους εν γένει από Σχολές Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικές Σχολές. Υποψήφιοι προερχόμενοι από άλλα, λιγότερο συναφή, Τμήματα ή Σχολές θα εξετασθούν κατά περίπτωση.

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τριάντα (30).  Επίσης γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι υπότροφοι και μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Δικαιολογητικά: (όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τα πρωτότυπά τους θα κατατεθούν στην Γραμματεία κατά την εγγραφή όσων επιλεγούν)

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά:

  • Αίτηση Συμμετοχής (συμπληρώνεται on line σύμφωνα με το υπόδειγμα και ΔΕΝ υποβάλλεται ως PDF)
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (αρχείο PDF)
  • Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών ή αναλυτική βαθμολογία συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση με τα μαθήματα στα οποία αναμένεται βαθμολογία στην εξεταστική περίοδο Ιουνίου ή και Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους (αρχείο PDF).  Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17
  • Αναλυτική Βαθμολογία για κάθε προσκομιζόμενο τίτλο σπουδών ή τη βεβαίωση περάτωσης σπουδών (αρχείο PDF)
  • Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 επικυρωμένο από την Αρχή Έκδοσης ή Δικηγόρο (αρχείο PDF). Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποδεικνύεται με βάση όσα ορίζει η σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ (ΦΕΚΤεύχοςΑΣΕΠ26/14-09-2018, Παράρτημα Β)
  • Μία πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας (αρχείο jpg)

Προαιρετικά δικαιολογητικά:

  • Έως 2 συστατικές επιστολές από καθηγητές ή ερευνητές ή στελέχη επιχειρήσεων οι οποίοι γνωρίζουν προσωπικά την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία του υποψηφίου (αρχείο PDF).
  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια με κρίση, εάν υπάρχουν (αρχείο PDF)
  • Επιπλέον στοιχεία κατά την κρίση του υποψήφιου, όπως αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο του ΠΜΣ (αρχείο PDF)

Οι επιλεγέντες φοιτητές οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το πτυχίο Α ́ κύκλου σπουδών πριν το τέλος της περιόδου εγγραφών στο ΠΜΣ. Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν να εγγραφούν στο ΠΜΣ οι επιλαχόντες, εάν υπάρχουν. Οι εγγραφές στο ΠΜΣ πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από το Τμήμα.

Οι εγγραφές στο ΔΠΜΣ “STAR” πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες  που ανακοινώνονται από το Τμήμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το ΔΠΜΣ “STAR” ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο ΔΠΜΣ “STAR”, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση 12 μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την απόκτηση του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΔΠΜΣ “STAR” απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τα 12 μαθήματα του ΔΠΜΣ, διαρθρωμένα σε τρία εξάμηνα, αντιστοιχούν σε ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες.

Το ΔΠΜΣ “STAR” ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΔΠΜΣ “STAR”, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση 12 μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για την απόκτηση του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΔΠΜΣ “STAR” απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τα 12 μαθήματα του ΔΠΜΣ, διαρθρωμένα σε τρία εξάμηνα, αντιστοιχούν σε ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες και η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες.

Στο πρώτο εξάμηνο προσφέρονται 4 υποχρεωτικά μαθήματα εισαγωγικού χαρακτήρα, μαθήματα που καλύπτουν βασικές γνώσεις σε όλο το φάσμα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της.  Στο δεύτερο εξάμηνο προσφέρονται επίσης 4 υποχρεωτικά μαθήματα, όμως διαρθρωμένα ανά ειδίκευση. Στο τρίτο εξάμηνο προσφέρονται μαθήματα επιλογής διαρθρωμένα ανά ειδίκευση, από τα οποία ο μεταπτυχιακός φοιτητής επιλέγει επίσης 4 μαθήματα. Τέλος το τέταρτο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία.

Η διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η διδασκαλία εξ αποστάσεως πραγματοποιείται με την παρουσία των φοιτητών σε αίθουσα τηλεδιάσκεψης που παρέχεται από τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΔΠΜΣ “STAR”. Σε κάθε περίπτωση, η διδασκαλία των μαθημάτων με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν θα ξεπερνά σε ποσοστό το είκοσι τοις εκατό (20%) των προσφερόμενων μεταπτυχιακών μαθημάτων. Τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που όλοι οι φοιτητές/φοιτήτριες είναι Έλληνες/Ελληνίδες τα μαθήματα δύναται να διδαχθούν στη ελληνική γλώσσα, ενώ το υποστηρικτικό υλικό των μαθημάτων (παρουσιάσεις, σημειώσεις διδασκόντων, εργαστηριακές ασκήσεις) παραμένει στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του μαθήματος.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος θα εκπονούν μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με έμφαση στην πρακτική εξειδίκευση σε επιλεγμένα υψηλής στάθμης εργαστήρια του δημόσιου ή του ιδιωτικού φορέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που διαθέτουν αριστεία και καινοτομία και δραστηριοποιούνται στις διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες. Θα ενθαρρύνεται η συμμετοχή, στα πλαίσια του εφικτού, σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος, των προγραμμάτων της ESAκαι του Horizon 2020 για το διάστημα, κ.ά. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπονούν τη διπλωματική εργασία τους στις εγκαταστάσεις του φορέα που θα επιλέξουν. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του ΔΜΠΣ θα διοργανώνονται διάφορες δράσεις, ημερίδες και σεμινάρια για την προβολή των δραστηριοτήτων του European Space Education Office (ERESO) στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Business Incubation Centre (BIC) στην ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών προς όφελος των πολιτών. Αντίστοιχες δράσεις που θα διοργανώνονται θα υποστηρίζουν τη δημιουργία νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων και την αμφίδρομη μεταφορά διαστημικής τεχνολογίας και καινοτομίας (spin-in και spin-out).

Επιπλέον, θα διοργανώνονται «ημέρες σταδιοδρομίας» με τη συμμετοχή μελών του συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster του Corallia, για την άμεση σύνδεση του Προγράμματος με την αγορά εργασίας και την αρτιότερη απορρόφηση των αποφοίτων του. Επισημαίνεται ότι με βάση το ESA TECHNOLOGY TREE TAXONOMY, που έχουν συμπληρώσει όλα τα μέλη του si-Cluster για τα έτη 2015-2017, το ΔΠΜΣ “STAR” καλύπτει το 90% των δραστηριοτήτων του Ελληνικού οικοσυστήματος στις διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα για επέκταση του Προγράμματος, ώστε να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη του Ελληνικού οικοσυστήματος.

Ειδίκευση 1: Διαστημική Τεχνολογία – Space Upstream

Α΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Fundamentals of Space Missions
      • Fundamentals of Satellite Systems and Subsystems
      • Physics of the Space Environment
      • Fundamentals of Space Applications and Services

Β΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Space System Design
      • Space Data Systems
      • Satellite Communications
      • Space System Assembly, Integration and Testing – Ground Support Equipment.

Γ΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Επιλογής (να επιλεγούν 4)

      • Space Software
      • Management Issues of Space Systems and Missions
      • Space Automation and Robotics
      • Space System Avionics
      • Space Electronics
      • Space Telecom and Navigation Systems/Subsystems and Technologies
      • Advanced Optical Communications Systems with Space Applications.
      • Space System Structures
      • Space System Dynamics and Control
      • Space System Propulsion
      • Selective Topics on Space Upstream

Δ΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ειδίκευση 2:Διαστημικές Εφαρμογές και Υπηρεσίες – Space Downstream

Α΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Fundamentals of Space Missions
      • Fundamentals of Satellite Systems and Subsystems
      • Physics of the Space Environment
      • Fundamentals of Space Applications and Services

Β΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Earth Observation Applications and Services
      • Big Data – Earth Observation
      • Space Image Processing
      • Space Missions and Operations Design

Γ΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Επιλογής (να επιλεγούν 4)

      • Space Software
      • Management Issues of Space Systems and Missions
      • Semantic Technologies for Earth Observation
      •  Advanced Telecommunication System Applications and Services
      • Space Data Processing for Space Exploration
      • Space and Security
      • Economics and Policy on Space Technologies, Applications and Services
      • Selective Topics on Space Downstream

Δ΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

      • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028 – 2029 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ