το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
.
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ
Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ
Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ
Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ
.
ΔΠΜΣ: «Κλινική Βιοχημεία-Μοριακή Διαγνωστική»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημιούπολη, Αθήνα Τ.Κ. 157 84
Τηλέφωνα: 210 7274502 E-mail: cbmd.secretary@gmail.com
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Κλινική Βιοχημεία – Μοριακή Διαγνωστική” δημιουργήθηκε και λειτουργεί με στόχο την υψηλής ποιότητας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών στους τομείς της Κλινικής Βιοχημείας και Μοριακής Διαγνωστικής και συνεπώς τη δημιουργία στελεχών τα οποία θα είναι ικανά όχι μόνο να εκμεταλλευτούν την διεθνή τεχνογνωσία προς το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, αλλά και να συμβάλλουν δυναμικά στην ανάπτυξη καινούριας τεχνολογίας στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης, αποτελεσματικής πρόγνωσης εργαστηριακού χειρισμού διαφόρων ασθενειών.
Τα τελευταία 15 χρόνια, το πρόγραμμα παρέχει με επιτυχία:
-
-
- Εξειδικευμένες γνώσεις σε βασικά και ταχέως εξελισσόμενα πεδία των εφαρμοσμένων σύγχρονων βιοεπιστημών.
- Τα πλέον σύγχρονα δεδομένα της παγκόσμιας έρευνας σχετικά την παθογένεια, τη διάγνωση, την πρόγνωση και εργαστηριακού χειρισμού ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Βιοϊατρικής Έρευνας.
- Επιστημονική κατάρτιση και ειδίκευση σε θέματα εφαρμογής κλασικών αλλά και σύγχρονων μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται συστηματικά αφενός στον τομέα της Βιοϊατρικής Έρευνας και αφετέρου στους εφαρμοσμένους τομείς της Κλινικής Βιοχημείας και Μοριακής Διαγνωστικής που αποτελούν βασικούς πυλώνες της Εργαστηριακής Ιατρικής.
-
Στo πλαίσιo αυτό το συγκεκριμένο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικότατο μέρος των αναγκών που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών στους ανωτέρω τομείς και να δώσει στους νέους επιστήμονες τα απαραίτητα εφόδια για την επιτυχή τους σταδιοδρομία στο δυναμικά αναπτυσσόμενο ερευνητικό και επαγγελματικό χώρο της Κλινικής Βιοχημείας και Μοριακής Διαγνωστικής.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί τις διεθνείς επαγγελματικές απαιτήσεις και οι απόφοιτοι αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την επιλογή τους και την απασχόληση σε Κλινικά Βιοχημικά Εργαστήρια, σε Εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας & Μοριακής Διαγνωστικής, σε Εργαστήρια Αναλύσεων Νοσοκομείων και εταιρειών, σε Διαγνωστικά Κέντρα, σε Ερευνητικά Ινστιτούτα και Εργαστήρια του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (π.χ Εργαστήρια Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Εγκληματολογίας, Δημόσιας Υγείας, Ελέγχου Ποιότητας κ.ά) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και σε εργαστήρια ΙΕΚ, ΑΤΕΙ, ΑΕΙ καθώς και σε Φαρμακευτικές Εταιρείες, σε Εταιρίες Διαγνωστικών και σε λοιπές Εταιρείες στην Ελλάδα ή στο Eξωτερικό. Υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος σε διάφορους τομείς των Bιοεπιστημών.
Διάρκεια σπουδών : 2 έτη
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά
Δίδακτρα: Τα δίδακτρα θα ανέρχονται στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά εξάμηνο και θα καταβάλλονται στην αρχή του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο πιο πάνω Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Βιοϊατρικών Επιστημών, ΔιαιτολογίαςΔιατροφής, Επιστημών Τροφίμων, Κτηνιατρικής, Επιστημών Ζώων, Οδοντιατρικής και άλλων συναφών Βιοεπιστημών, από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται αρχές Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού υποβληθεί η σχετική αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Όλοι οι υποψήφιοι θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη από μέλη που ορίζονται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή του Δ.Π.Μ.Σ.
-
- Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Βιολογίας, Χημείας, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Βιοϊατρικών Επιστημών, Διαιτολογίας-Διατροφής, Επιστημών Τροφίμων, Κτηνιατρικής, Επιστημών Ζώων, Οδοντιατρικής και άλλων συναφών Βιοεπιστημών, από ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι ΑΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
-
- Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Δ.Π.Μ.Σ. είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, η οποία, αν δεν πιστοποιείται με δίπλωμα επιπέδου B2 (π.χ Lower) ή ανώτερου, εξετάζεται γραπτώς σε μετάφραση επιστημονικού κειμένου προκειμένου να αποδειχτεί η απαιτούμενη επάρκεια γνώσης αυτής.
-
- Για τους πτυχιούχους ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής απαιτείται αναγνώριση του τίτλου σπουδών (ισοτιμία) από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
-
-
- Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
- Αντίγραφο πτυχίου (ισοτιμία Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π στις περιπτώσεις τίτλων της αλλοδαπής).
- Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.
- Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Lower-B2 ή ανώτερο), οι δε αλλοδαποί και της Ελληνικής γλώσσας, με υποβολή και των σχετικών αντιγράφων πιστοποιητικών σπουδών. Οι υποψήφιοι φοιτητές που δε διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά θα εξετασθούν γραπτώς στη μετάφραση επιστημονικού κειμένου της αγγλικής προκειμένου να αποδειχτεί η απαιτούμενη επάρκεια γνώσης αυτής.
- Δύο (2) συστατικές επιστολές. Οι συστατικές επιστολές θα σταλούν από την ηλεκτρονική διεύθυνση του μέλους ΔΕΠ, απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δ.Π.Μ.Σ. που ορίζεται στην προκήρυξη.
- Πλήρες βιογραφικό σημείωμα το οποίο θα περιλαμβάνει τεκμηριωμένα στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική ή / και επαγγελματική δραστηριότητα.
- Δύο ( 2) φωτογραφίες.
-
Δικαίωμα υποβολής δικαιολογητικών έχουν και οι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές του το Σεπτέμβρη υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους έως τα τέλη Οκτωβρίου που πραγματοποιείται η εγγραφή των επιτυχόντων μεταπτυχιακών φοιτητών και η έναρξη των μαθημάτων.
Κριτήρια επιλογής:
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
-
-
- Γενικός βαθμός πτυχίου (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Πτυχιακή εργασία (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Βαθμός των συναφών, όπως καθορίζονται από την Σ.Ε, με το γνωστικό αντικείμενο μαθημάτων (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Επιστημονικές δημοσιεύσεις (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Συστατικές επιστολές (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Ερευνητική ή συναφή επαγγελματική εμπειρία (ποσοστό συμμετοχής: 10%)
- Προφορική συνέντευξη σε τριμελή επιτροπή οριζόμενη από τη Σ.Ε (ποσοστό συμμετοχής: 40%).
-
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το συγκεκριμένο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή διδασκαλία (75 πιστωτικές μονάδες/ECTS) καθώς και πειραματική διπλωματική εργασία (45 πιστωτικές μονάδες/ECTS), η οποία πραγματοποιείται με μεταπτυχιακή έρευνα σε θεματική ενότητα που επιλέγεται από τον υποψήφιο και εντάσσεται στα επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ και ερευνητών που συμμετέχουν στο Δ.Π.Μ.Σ. Η χρονική διάρκεια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων αυτών εκτείνεται σε τέσσερα εξάμηνα.
Η θεωρητική και εργαστηριακή διδασκαλία καλύπτει το πρώτο, το δεύτερο και μικρό τμήμα του τρίτου εξαμήνου. Tα μαθήματα είναι εξαμηνιαία και προβλέπονται, κυρίως απογευματινές, ώρες διδασκαλίας με μορφή θεωρητικών διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων. Για την ενίσχυση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών καθώς και την εξοικείωση των φοιτητών με το αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, περιλαμβάνονται επίσης εξειδικευμένα σεμινάρια και επισκέψεις τόσο σε Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, όσο και σε εργαστήρια ερευνητικών κέντρων καθώς και σε εξειδικευμένα εργαστήρια νοσοκομειακών μονάδων και διαγνωστικών κέντρων. Στην πειραματική διπλωματική εργασία γίνεται επίσης εξάσκηση και απόκτηση εμπειρίας σε μεγάλο αριθμό σύγχρονων εργαστηριακών τεχνικών.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική έως το 80% και τηρείται παρουσιολόγιο από τους διδάσκοντες. Η διδασκαλία των μαθημάτων στο πρώτο έτος γίνεται καθημερινά κατά τις ώρες 15.00-18.00 ή 15.00-19.00. Στη διπλωματική εργασία, κατά το δεύτερο έτος, οι φοιτητές ακολουθούν το ωράριο του εργαστηρίου στο οποίο εκπαιδεύονται.
Μαθήματα
Α΄εξάμηνο:
-
-
- Κλινική Χημεία
- Ανοσολογία
- Αρχές Βιοστατιστικής – Βιοπληροφορικής
- Μοριακή Βάση Ασθενειών
- Σύγχρονες Βιοχημικές και Βιοφυσικές Μέθοδοι Ανάλυσης
- Εργαστηριακές Ασκήσεις
-
Β΄εξάμηνο:
-
-
- Παθοβιοχημεία
- Μικροβιολογία – Μυκητολογία
- Μοριακή Προσέγγιση στην Ιατρική Γενετική
- Ειδικά κεφάλαια Φυσιολογίας
- Ειδικά κεφάλαια Ανατομίας
- Εργαστηριακές Ασκήσεις.
-
Γ΄εξάμηνο:
-
-
- Μοριακή Διαγνωστική
- Διοίκηση Εργαστηρίου
- Διπλωματική Εργασία.
-
Δ΄εξάμηνο:
-
-
- Διπλωματική Εργασία.
-
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- Κανονισμός Σπουδών : εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://kb-md.biol.uoa.gr/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.biol.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.